Taneční rytmus, vesmírné beaty. Blue Hawaii rozhoupou MeetFactory.

Raphaelle „Ra” Standell-Preston a Alex „Agor” Kerby hrají rádi klasický house a disco. Ve své tvorbě zkoumají úskalí lásky v digitální éře. Blue Hawaii, mezi Kanadou a Německem usazená dvojice, míří se svým novým albem Open Reduction Internal Fixation poprvé do Prahy a smíchovské továrny 10. prosince 2019.

Jejich pojmenování vyvolává atmosféru melancholického, tak trochu unaveného ráje, ale přeci jen omamného ráje, Blue Hawaii je koneckonců také doslova jméno koktejlu. Standell-Preston, jinak známá též z poměrně známější kanadské artrockové skupiny Braids, která v MeetFactory hrála před dvěma lety, a Kerby, vystupující též pod jménem Agor, přijíždí se svým třetím, na podzim vydaným albem. Open Reduction Internal Fixation(2019) vyšlo u vydavatelství Arbutus a bylo napsané i nahrané na dálku mezi Montrealem a Berlínem.

Oba jejich předchozí počiny, Untogether (2013) a Tenderness (2017), byly nominovány na kanadskou cenu Juno Award. To aktuální opět přináší posluchače do časů nultých let, kdy se zdá, že byl život sladší a jednodušší, byť tentokrát je pro dvojici zároveň svým způsobem emočním kolotočem – reflexí bolesti jednak duševní, jednak fyzické. Ra si prošla (dalším) rozchodem, Ag si zlomil nohu. Tato souhra vyvolala zrušení předchozího turné a její dopad na dvojici se promítl do názvu alba. Na něm se linou opojné vokály, snové tóny a kapalné beaty.

„Ra napsala hodně textů o lpění na vztahu, i když už v srdci víte, že je opravdu minulostí,” říká za ní její kumpán Ag v rozhovoru k aktuálnímu albu, „tenhle druh emocí vás dostane úplně na dřeň, učiní nejvíc zranitelnými, a přeci nakonec taková vázanost na druhého ve výsledku vyvolává větší důraz na sebe samou.” Výsledek jeho slovy posloužil oběma a vydání pro ně bylo katarzní záležitostí.

Blue Hawaii doprovodí během jejich pražského poprvé rovnou dva další kanadské projekty. Taneční rytmus, vesmírné beaty, uhlazený zpěv a pozitivní náboj, tak zněly ohlasy z první návštěvy Grahama Van Pelta, který před Kllo ve smíchovské továrně hrál před rokem. Rychle si získal publikum a při každé další skladbě sklízel bouřlivější potlesk. Blue Hawaii doprovodí také duo Pick a Piper, sólový projekt Brada Webera, jinak koncertujícího třeba s Caribou. Společně roztančí MeetFactory v úterý 10. prosince

meetfactory.cz/blue-hawaii
bluehawaii.bandcamp.com
grahamvanpelt.bandcamp.com
pickapiper.bandcamp.com
theplayground.co.uk/five-minutes-with-blue-hawaii
musicserver.cz/kllo-graham-van-pelt-meetfactory-praha-10-10-2018

Vstupenky:
 350 Kč na meetfactory.cz
 350 Kč (+ případné poplatky) v ostatních předprodejích
 450 Kč na místě

  Zdroj: MeetFactory