Talkshow idú do USA reprezentovať Slovensko, pomôcť im môžete aj vy.

Viac ako 26 miliónov českých korún, teda približne 940-tisíc eur – to je suma, ktorú sa v Českej republike podarilo za ostatné tri roky vyzbierať na rôzne projekty prostredníctvom tamojších crowdfundingových portálov.

Na rozdiel od našich susedov je na Slovensku crowdfunding stále ešte v plienkach. Koncom roka 2013 tu síce vznikla jedna crowdfundingová webstránka, no po vyše roku hlási len jediný úspešný projekt. So snahou zmeniť súčasnú situáciu prichádza nový slovenský portál www.marmelada.sk, ktorý bude fungovať na podobnom princípe ako americký Kickstarter alebo najväčšie české crowdfundingové portály. Už pri svojom štarte ponúka marmeláda niekoľko zaujímavých projektov z oblasti filmu, hudby a literatúry.

Talkshow

V oblasti hudby je tým prvým projekt indie-rockovej skupiny Talkshow. Kapelu vybrali do programu prestížneho showcaseového festivalu SXSW v americkom Texase, kde bude jediným zástupcom strednej Európy. Slot na festivale, ktorú navštevujú aj vplyvní agenti a svetoznámi hudobníci, však nezahŕňa preplatenie nákladov na cestu, prenájom auta a ubytovanie, a tak sa členovia kapely rozhodli osloviť svojich fanúšikov. Tí, ktorých ich podporia, sa budú môcť na jar exkluzívne dostať k ich pripravovanému EP a neskôr ako prví aj k tretiemu štúdiovému albumu. Talkshow ponúkajú aj ďalšie odmeny, napríklad pobyt s kapelou na jednom z festivalov zo všetkým, čo k tomu patrí alebo možnosť byť v štúdiu, sledovať tam finalizovanie nových skladieb, prípadne ovplyvniť ich výslednú podobu. Na to, aby boli Talkshow úspešní, potrebuje táto formácia za 30 dní vyzbierať 1500 eur.

Ľudia, ktorí chcú ktorýkoľvek zo spomenutých projektov podporiť a umožniť tak, aby sa realizoval, tak môžu urobiť zaslaním vybranej čiastky na stránke www.marmelada.sk, a to prostredníctvom bankového prevodu alebo platbou kartou. Môžu tak urobiť anonymne, ale i verejne, pričom pri druhom spôsobe bude ich meno i suma uvedená na stránke projektu. Donori za svoje peniaze dostanú v prípade úspešného projektu vždy odmenu, ktorú si na stránke zvolili. V prípade podpory hudobníkov najčastejšie album, v prípade literatúry knihu a pri filme vstup na projekciu alebo predmety súvisiace so snímkou. Výhodou pre potenciálnych prispievateľov je fakt, že v podstate nič neriskujú, keďže pri neúspešnom projekte dostanú zaslanú čiastku v plnej výške späť na nimi uvedený účet.

marmelada_FCBK profil

“Marmelada nie je charita, ale platforma pre šikovných a kreatívnych ľudí a ich nápady. Človek týmto kreatívcom peniaze nedaruje, ale predpláca si istý produkt alebo službu, čím sa v podstate stáva akýmsi spolutvorcom diela,” uvádza autor portálu marmelada Ján Papač. Okrem skupiny Talkshow majú svoje projekty na marmeláde pri štarte tohto portálu aj filmár Miro Remo (dokumentárna snímka Cooltúra) a spisovateľka Diana Mašlejová (detská knižka V Modrej izbičke).

www.marmelada.sk
www.facebook.com/Marmeladask
www.twitter.com/Marmeladask

Zdroj: Ján Papač / project manager