Taliansko-slovenský jazzový večer už budúci týždeň.

Michele Polga je taliansky jazzový saxofonista a charizmatický líder kvarteta, ktoré sa v stredu 5. februára predstaví na dvojkoncerte v bratislavskom Ateliéri Babylon spolu so zoskupením Radovana Tarišku.

Polga hru na saxofóne vyštudoval na konzervatóriu v Bologni a v Trente, neskôr sa mu podarilo dostať dokonca aj na vychýrenú Berklee College of Music v Bostone. Tam sa vyprofiloval na špičkového jazzmana, ktorý vie, ako chce hrať a s kým chce hrať.

Nesmieme pritom zabúdať, že otázka výberu hudobníkov – v jazze priam fundamentálna –  má dva aspekty: na jednej strane sa totiž môžeme baviť o preferencii istých nástrojov a z tohto pohľadu je Polga klasik: “Hrávam v najrôznejších formáciách, najväčšie sympatie však prechovávam k tradičnému kvartetu s klavírom, kontrabasom a bicími.“  Potešujúce je, že v Babylone sa predstaví kvartet práve v takomto zložení.

Druhý aspekt tvoria konkrétni ľudia. Energia sršiaca z pódia pri ich živých vystúpeniach nás presviedča o tom, že Birro (klavír), Senni (kontrabas) a Paoli (bicie) si s Polgom naozaj sadli. V tejto súvislosti však nedá nespomenúť ešte skutočných velikánov, s ktorými si Polga zahral: Paolo Fresu, Enrico Rava, Wayne Dockery, Carla Bley, Steve Swallow, Maria Schneider, Jeff Gardner, Paul Jeffrey, Rory Stuart a mnohí ďalší.

Ako také niečo vlastne jazzman prežíva? Sú to veľmi silné emócie, títo hudobníci majú v sebe naozaj nesmierne veľký energický náboj. Ja osobne som sa vždy snažil – a robím tak doteraz – hrať s muzikantmi, ktorí sú lepší, než ja. Ich charizma, ak držíš na uzde emócie, je silou, ktorá pracuje v tvoj prospech a posúva ťa za hranice tvojich možností. Nepochybne, možnosť pracovať s veľkými menami je jeden z najlepších spôsobov, ako umelecky rásť.“

Polgov štýl je pomerne špecifický a ak by sme chceli pochopiť, ako sa k nemu dopracoval, nemohli by sme obísť jeho vzory:  „Fascinuje ma to, čo sa deje na newyorskej scéne. (…)  Môžem spomenúť niekoľko mien: Mark Turner, Kurt Rosenwinkel, Brad Mehldau, Seamus Blake, Chris Cheek, Walter Smith III, Gerald Clayton, Kendrick Scott a ďalší mladí hudobníci, ktorí veľmi dobre poznajú tradíciu ale zároveň hľadajú aj nové východiská.“

Práve v schopnosti obohatiť tradíciu tkvie aj jeho majstrovstvo. Jazzovú hudbu dokáže interpretovať tak, aby nepoprel jej korene a základ, no aby zároveň znela aktuálne a prehovárala k súčasnému poslucháčovi.

Je viac, než jasné, že takto zmýšľajúci muzikant sa neuzatvára pred zvyškom hudobného sveta a má i svojich obľúbených nejazzových interpretov: Milujem Ryuichi Sakamota, od ktorého si vždy rád vypočujem platne minimal a jeho spolupráce s elektronickými hudobníkmi ako Alva Noto, Christopher Willits, Christian Fennesz.“

Polga sa na svoj bratislavský koncert už veľmi teší. „Som naozaj šťastný, že sa mi naskytla takáto možnosť! Viem, že Bratislava je pekné, dynamické a kultúrne veľmi aktívne mesto. Teším sa teda na to, že tam stretnem nových ľudí a nájdem publikum, ktoré vie oceniť súčasnú hudbu. Koncert bude zároveň výbornou príležitosťou na to, aby som si zahral s mojím slovenským muzikantským kolegom, Radovanom Tariškom, ktorý rovnako, ako ja, je saxofonistom. Podľa toho, čo som o ňom čítal na internete, ide o vynikajúceho hudobníka. Koncert v Bratislave má preto v rámci Tour 2014 pre mňa veľmi veľký význam.“

Aj Slovensko má vo svete jazzu výrazné zastúpenie a vďačí za to najmä hudobníkom, ako Radovan Tariška. Slovenský virtuóz pochádza z muzikantskej rodiny a hudbe sa venuje už od svojich piatich rokov. James Morrison, Oliver Kent, Harry Sokal, Brian Charette, Jarek Smietana, Piotr Baron, Janus Muniak, Roy Hargrove, Esstiet Essiet sú len niektorí z velikánov, s ktorými mal Tariška príležitosť si zahrať.

Popri lídroch dvoch jazzových zoskupení netreba zabúdať ani na ostatných hudobníkov. Birro, Senni, Paoli ako aj Krajňák, Baroš, Hodek a Ševčík sú totiž hudobníkmi nesporných kvalít. V oboch prípadoch saxofón dopĺňajú klavír, kontrabas a bicie, pričom Tarišku budú na koncerte výnimočne sprevádzať hneď dvaja skvelí bubeníci súčasne. Prítomnosť týchto vynikajúcich hráčov na bicích na pódiu súčasne určite nie je všedným javom a zaručuje kapele vskutku výnimočný a bohatý zvuk. Spoločný muzikantský „jam“ Polgu a Tarišku na jednom pódiu bude vyvrcholením taliansko – slovenského jazzového večera v Ateliéri Babylon a pochúťkou nielen pre jazzových fajnšmekrov.

www.facebook.com/events/544066029022331
www.iicbratislava.esteri.it/IIC_Bratislava
www.michelepolga.com
www.radovantariska.com

poster_small

Zdroj: Matej Salek