Talentovaní tínedžeri z Virtuoso orchestra žiadajú štát o peniaze na cestu do srdca EÚ.

Mládežnícky symfonický orchester Virtuoso orchestra, tvorený talentovanými deťmi od 10 do 19 rokov z celého Slovenska pod taktovkou hudobného pedagóga a dirigenta Igora Dohoviča, sa v lete vydá na cesty. Svoje koncertné umenie budú deti zo základných umeleckých škôl exportovať do významných centier Európskej únie.

V destináciách Štrasburg, Brusel a Luxemburg by chceli okrem iného zahrať aj jednu mimoriadne emotívnu skladbu od Leonarda Cohena, ktorou si uctia pamiatku obetí tohtoročného teroristického útoku na bruselskom letisku Zaventem. Séria koncertov Virtuoso, nazývaného aj „orchester v tričkách a teniskách“, je naplánovaná v dobe, kedy bude Slovensko predsedníckou krajinou Európskej únie.

Virtuoso orchestra_ilustracka_2

„Takéto koncerty sú vynikajúcou motiváciou, aby mladí muzikanti cvičili čo najviac v snahe reprezentovať na tej najvyššej úrovni Slovensko v zahraničí. Využili sme to a napísali žiadosť na podporu našej cesty do Štrasburgu, Bruselu a Luxemburgu,“ informovala Kika Šeligová, len 19-ročná koncertná majsterka orchestra Virtuoso.

Virtuoso orchestra_ilustracka_1

Mimoriadne hudobné talenty teraz dúfajú, že ich žiadosť, ktorú si podali ešte v apríli na Fond na podporu umenia v rámci Programu 5 „Propagácia Slovenska v zahraničí“, dostane zelenú. Nová nezávislá verejnoprávna inštitúcia na podporu nekomerčného umenia má totiž v pláne pružne a nezávisle rozdeliť spolu až takmer 2,7 milióna eur na rôzne neštátne kultúrne podujatia a aktivity. Rozhodnutie, koho nakoniec podporí, budú známe do dokonca júna.

www.virtuoso.sk

Zdroj: Stanislava Murínová