Tajuplný Zebra Katz prvýkrát na Slovensku.

Alterego Brooklynčana Ojaya Morgana Zebra Katz vzniklo pred rokmi počas jeho štúdia na vysokej škole. Keď po pár drinkoch začal nad pivom rapovať a po večeroch sa hral s Garagebandom, vypadol z neho minimalistický, až hypnotický track Ima Read.

Keď sa táto skladba o niekoľko rokov neskôr stala hymnou Paris Fashion Week-u a za týždeň nazbierala na YouTube viac ako 200 tisíc videní, Ojaya, v tej dobe full-time personalistu pre cateringovku, tento úspech zaskočil. To ho presvedčilo, že je na čase sa svojmu hobby začať venovať naplno a veľmi rýchlo naskočil do kolotoča hudby s podporou Red Bull Music Academy. Hoci je na scéne reálne ešte len veľmi krátko, jeho tvorba už teraz vyvoláva búrlivé reakcie kritikov, rapových fanúšikov aj fashionistov celého sveta.

Novinári ho zaraďujú do škatuľky queer rap, z ktorej sám Zebra Katz až taký nadšený nie je. Napriek tomu, že svoju sexualitu neskrýva, uprednostňuje, keď ľudia počúvajú jeho hudbu a sami zisťujú, čo sa v nej skrýva bez toho, aby im to niekto vopred nalinkoval. Inšpiráciu zbiera nielen v rape, ale aj od speváčok ako je Nina Simone či Lauryn Hill a vo svojej textovej tvorbe zapája odkazy na undergroundovú LGBT komunitu. Jeho vokál niekde medzi Busta Rhymesom a Maxi Jazzom dokáže zručne vyrozprávať pochmúrne príbehy sexu a tragédie zakomponované do efemérnosti našej rýchlej doby.

Dnes je na svojom prvom európskom turné a množstvo koncertov vo všetkých metropolách nasekaných jeden za druhým len potvrdzujú jeho neuveriteľný talent, ktorý si všimla aj Azealia Banks alebo Die Antwoord, ktorým robil predskokana. Jeho skladby Ima Read či Tear the House Up sa dočkali nespočetného množstva remixov a ich originálne znenie predvedie po prvýkrát slovenskému publiku už v piatok 21. novembra v bratislavskom Nu Spirit Clube v rámci narodeninového High Five mesiaca.

SUPPORT: DžunyJa G, Ink Midget, Fallgrapp, Jimmy Pé
DOORS AT 8PM | HIGH FIVE SHOTS 1.95€ | A/C | WI-FI | OPEN LATE
https://www.facebook.com/events/833327310045328/

web

Zdroj: Nu Spirit