Synthesia: Eelke Kleijn!

Synthesia sa pomaly a isto stáva synonymom pre bláznov, ktorí neváhajú investovať vlastné ľudské aj finančné zdroje do umelcov, o ktorých sa nedozviete z bežných médií vôbec nič. Žiadny disco remix pre veľkú hviezdu, žiadne rádiohity idúce v najsilnejšej rotácii … a možno je to tak aj dobre. 

Existujú výnimočné osobnosti, ktorých tvorba a djské umenie výrazne rezonuje v ušiach ostatných kolegov aj bez potreby komerčného úspechu a ktorí dokážu  vytvoriť z trackov skutočný svet harmónie a jednoty a vdýchnuť im klubový život.

Eelke Kleijn, pochádzajúci z Rotterdamu, patrí k týmto výnimočným umelcom. Celý jeho život sa točí okolo hudby, či už ide o produkciu, djing, profesionálne mastering služby alebo vytváranie reklamných a filmových hudobných podmazov. Je to umelec každou bunkou svojho tela, už od svojich útlych začiatkov. Počas svojej už vyše 8 ročnej kariéry nevytvoril ani jeden vyslovene komerčný hit a napriek tomu si postupne získal srdcia fanúšikov z rôznych hudobných smerov, ako aj samotnej scény, ktorá jeho prácu začala postupom času masívne podporovať.

Prvým výrazným úspechom v roku 2006 bolo pre Eelkeho zaradenie jeho tracku ‘8-bit’ na dnes už legendárny album Global Underground 030: Paris od Nicka Warrena, ktorý sa časom stal jednou z najkultovejších a najpredávanejších kompilácií v rámci GU:

Global Underground zároveň vydal koncom nasledujúceho roka aj prvý Eelkeho album “Naturally Artificial”. Eelkeho odvážna tvorba s prvkami deep housu, progressivu a electra zvukovo predbehla svoju dobu a jednoznačne potvrdila Eelkeho cit a talent pre tvorbu. Do pozornosti dávame track ‘Luigi’s Magic Mushroom’, ktorý je zmeskou minimalu, electra a techna. A to všetko v roku 2007:

V tom čase Eelke spustil svoj vlastný label ‘Outside The Box Music’ a začal zverejňovať aj pravidelnú radioshow a podcast s rovnakým názvom, ktoré s úspechom pretrvali až dodnes.  Eelkeho tvorba nabrala ostrejší tech-housový smer a intenzita jeho tvorby postupom narastala. Tracky ako ‘Dopamine Theory’ alebo ‘Too Small Too Low’ (v spolupráci s Francescom Picom) pokračovali v línii nastúpeného trendu.

Rok 2010 bol pre tohto Holanďana mimoriadne plodný. Jeho dva silné remixy pre Way Out West (Surrender) a Hybrid (Can You Hear Me) zaznamenali veľký ohlas medzi ľuďmi a preslávili sa rovnako ako svoje originálne predlohy:

Track ‘Monkey Movin’ sa objavil dokonca na dvoch kompiláciach, a to u Markusa Schulza na  ‘Prague 11’ a Nicka Warrena na ‘Balance 018’:

Rovnako silný ohlas získala aj skladba ‘The Way That You Are’, ktorou sa Eelke hudobne vrátil o pár rokov spať k svojim začiatkom:

Zároveň vydal v tomto roku svoj druhý autorský album ‘Untold Stories’, ktorý poňal ako jednoliaty celok namiesto kolekcie trackov a umožnil tým pre poslucháča neprerušovaný, emocionálny zážitok. Z tohto albumu vám prinášame spievaný track ‘Will I Love’ spolu s videoklipom:

Jeho aktuálna novinka z konca minulého roka iba potvrdzuje Eelkeho status quo ako majstra svojho remesla, ktorý nie je poplatný aktuálnym trendom a ide svojou cestou jednoduchej, chytľavej a atmosférickej tvorby, ktorá pravidelne nachádza uplatnenie u širokého spektra svetových DJov:

V priebehu rokov sa Eelke stal synonymom kvalitnej a originálnej tvorby a my dúfame, že sme vás aspoň trochu navnadili na nadchádzajúcu Synthesiu, kde Eelke predvedie svoju neobyčajne atraktívnu schopnosť pritiahnuť publikum a nepustiť, až do samotného konca. A aby toho nebolo málo, tak do nálady vás dostane skutočne exkluzívny ‘predskokan’ Dandy, o ktorom si niečo napíšeme už nabudúce.

Synthesia: Eelke Kleijn & Dandy
18. februára 2012 (sobota)
Europa2point / Trnava
EELKE KLEIJN / Outside The Box (NL)
DANDY / Truesounds.hu (HU)
Suppport: Tomin, Pmc, RiZa
https://www.facebook.com/events/366686686681564/
https://www.facebook.com/SynthesiaSK
https://www.eelkekleijn.nl

Synthesia

Zdroj: Synthesia
Publikoval: Redakcia GREGI.NET