Ear-Gasmic: Rozhovor so Sean Tyasom!

Veľkolepá klubová trance show Ear-Gasmic sa opäť vracia do trnavského klubu Europa2Point, konkrétne v piatok 12. 10. 2012. Tam uvidíte, kam až možno s klubovou trance párty zájsť! Opäť pre vás v klube postavíme od základov úplne nové pódium s megalomanskou svetelnou a vizuálnou show.

Stage, ktorý prejde znovu veľkými zmenami bude obohatený o ďalšie LED panely, čím samotnú LED stenu rozšírime. Svetelný park bude oproti marcovému Ear-Gasmicu taktiež výrazne posilnený, takže okrem štandardnej technickej výbavy klubu prinesieme ďalších 16 výkonných rotačných hláv, 4 stroboskopy, dymostroje + vyššie spomenuté LED steny. Tradične nebudú chýbať obrovské Ear-Gasmic dekorácie a kvetinová výzdoba vo svojskom štýle. K tomu všetkému opäť na mieru pripravené vizualizácie, intrá štartujúce DJov, živý prenos z publika a DJov na obrazovku, 4 krásne profesionálne GoGo tanečnice a mnoho ďalšieho. Celú techniku na túto noc pre vašu nadštandardnú spokojnosť zabezpečuje spoločnosť 4 SOUND.

Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli vyspovedať zopár otázkami headlinera jesennej edície Ear-Gasmic. Sean Tyas patrí medzi jedného z najrešpektovanejších producentov, remixérov a DJov.  Po štyroch rokoch sa vracia na Slovensko, aby mohol opäť slovenské publikum presvedčiť o svojom umení. Pri tejto príležitosti sme si dovolili Seana vyspovedať niekoľkými otázkami v nasledujúcom interview, nech sa páči.

Ahoj Sean, vďaka, že si si našiel čas na rozhovor pre Ear-Gasmic. Už sú to 4 roky, čo si posledne vystúpil premiérovo na Slovensku na akcii Music Lovers Marathon v dnes už neexistujúcom klube Dopler. Spomínaš si ešte na túto párty? Ako sa ti vtedy v Bratislave páčilo? Tešíš sa na svoj návrat na Slovensko?
Áno, spomínam! Bola to skutočne úžasná noc!! Bol som nadšený, keď som sa dozvedel, že sa na Slovensko opäť vrátim.

Na posledných dvoch edíciach Ear-Gasmicu u nás vystúpili DJi ako Alex M.O.R.P.H., Simon Patterson či Paul Webster. Nikto z vyššie menovaných DJov návštevníkov párty  rozhodne nešetril a všetci nadelili vo svojich setoch výraznú porciu energie. Čo môžeme očakávať od teba? Budeš mať aj ty prichystané nejaké energické pecky pre tunajšie publikum?
Zdá sa, že trancové hnutie je stále pomerne silné na Slovensku, takže áno, rozhodne očakávajte silný náklad.

V niektorom z tvojich starších interview som sa dozvedel, že údajne v kluboch zvykneš hrávať viac energicky ako na halových akciách, je to pravda?
Nie je to úplne pravda. Čo som mal na mysli je to, že úroveň mojej vlastnej energie je postavená niekde vyššie pri hraní v kluboch, pretože publikum je ku mne zvyčajne veľmi blízko a dokážem tak s ľuďmi prežívať každý jeden okamih krok po kroku. Na festivaloch a halovkách je publikum odomňa oveľa viac vzdialené.

Ako si sa vlastne dostal k DJingu a čo ťa k tomu viedlo?
Najprv som bol čisto producentom. Nikdy som ani nesníval o tom, že sa stanem DJom. No jednoducho sa to stalo, keď som dostal ponuky zahrať si v niekoľkých kluboch. Keď sa na to pozriem spätne, postupne sa to celé takto vyvinulo a myslím, že som mal tým pádom aj šťastie.

Máš nejakého favorita medzi súčasnými producentami/DJmi? Predpokladám, že to bude Paul Van Dyk, nakoľko aj z tvojej poslednej produkcie (napr. tracky The World či Take My Hand) výrazne cítiť klasický, no výborný PVD štýl.
Áno, Paul van Dyk bude VŽDY zaberať obrovskú časť môjho duševného dedičstva tanečnej hudby. Od neho je to jednoducho to najlepšie pre mňa. Samozrejme šialene zbožňujem aj množstvo iných producentov ako je napr. Eric Prydz, cítim, že jeho úroveň produkcie je silne ojedinelá a neporovnateľná s ostatnými.

Aký máš názor na vývoj trance music v dnešnej dobe? Myslíš, že stúpa alebo naopak upadá?
Netuším, ale dúfam, že stúpa!

Ako vnímaš vplyv elektronickej hudby v Amerike? Nemáš pocit, že vplyv house music v USA výrazne ovplyvnil aj Európu?
Koho to zaujíma?
J Myslím, že ľudia nad týmto až príliš rozmýšľajú a neustále to prehnane a často analyzujú. Je to všetko len hudba a hudba predsa rastie pri otvorenom zmýšľaní.

Je známe, že pochádzaš z New Yorku. Čo ťa viedlo k tomu presťahovať sa do Európy a prečo práve do Švajčiarska?
No, vlastne najprv som sa presťahoval do Nemecka urobiť tam dajakú štúdiovú prácu, následne som sa presťahoval kvôli rovnakému dôvodu do Švajčiarska, ale veľkou časťou môjho presunu bolo samozrejme, že som stretol moju budúcu ženu (ona je Švajčiarka) a tak sme sa presťahovali spoločne. Bola to šťastná náhoda, že mi ponúkli prácu neďaleko nej.

Ako vnímaš svoj nedávny experiment s vlastným electro soundom? Veľa trancerov vníma pozitívne, že si sa rozhodol vrátiť od electra naspäť k trancu, ktorý podľa verejnosti produkuješ excelentne.
Trance som nikdy neopustil. Ľudia si myslia, že keď vyprodukujem 2-3 electro tracky a následne na to 50 trancových trackov, tak som opustil trance? Potrebujem počas týchto dní udržať moju štúdiovú prácu viac zaujímavú než robiť IBA
138+ trance… Je to tak zdravé.

 

Čo hovoríš na to, že známe DJske mená ako napr. Ferry Corsten remixujú komerčné skladby napr. od Justina Biebera?  Ty by si sa niečomu podobnému v budúcnosti tiež nebránil?
Ferry Corsten tým, že zremixoval track od Justina Biebera dostal výbornú šancu v jeho kariére získať si tým OBROVSKÉ publikum a taktiež šancu do budúcna na ďalšiu takúto produkciu, ktorú by ináč nikdy nedosiahol. Ja, ty a KTOKOĽVEK tam vonku by klamal, keby povedal, že by nechcel zremixovať Biebera, keby dostal tú šancu… A to preto, lebo je to príležitosť, ktorá prinesie tvoj sound k miliónom.

Čo si myslíš o veľkých akciách s megalomanskou produkciou ako má napr. Tomorrowland?
Úžasné vidieť
, koľko úsilia, času a peňazí ide do týchto vecí. Myslím, že atmosféra je tiež vždy veľmi príjemná na takýchto akciách. Každý sa rád stretne s priateľmi, uvidí staré známe tváre a zatancuje si s tonou DJov na jednom mieste.

Počas Tvojej kariéry si vystúpil na mnohých prestížnych dance eventoch. Na aké miesta sa Ti doteraz vybavujú najkrajšie spomienky ?
Skutočne veľmi rád hrávam na veľkých A STATE OF TRANCE eventoch, no a Trance Energy 2010 mainstage bol pre mňa jedným z najvačších highlightov. Tento rok však najväčší highlight bolo pre mňa hranie na mainstage na halovke Nature One v Nemecku, totálne úžasné!

Ako vyzerá Tvoj bežný pracovný deň?
Pondelok – štvrtok (zvyčajne, ak nie som odcestovaný) vstávam o 5 hodine ráno, idem dole do štúdia vybaviť denné emaily, riešim zdĺhavú robotu až do raňajok, potom sa o 7 ráno naraňajkujem spolu s mojou rodinou. Následne pracujem do nejakej 17-18tej večera a medzitým samozrejme dajaká ta pauzička na obed.

Ktorý zo svojich trackov máš najradšej, resp. najčastejšie hrávaš?
Zdá sa mi, že stále to bude track LIFT. Je to stále najžiadanejší track, nech už hrám hocikde.

Je nejaká krajina, v ktorej si ešte doposiaľ nehral a chcel by si?
Nikdy som nebol v Japonsku a skutočne by som STRAŠNE rád do tejto krajiny zavítal.

Ďakujeme za rozhovor. Chceš niečo na záver odkázať tvojim slovenským fanúšikom?
Uvidíme sa čoskoro. Neviem sa dočkať chvíle, až sa k vám opäť vrátim!

Ear-Gasmic 2012 autumn edition – 12. 10. 2012
Miesto: Europa 2 Point / Zelený kríček 2, 917 01 Trnava
Entry: normal 14,- €, VIP 18,- €
Start: 21:00 hod.
Line-up: SEAN TYAS (USA), Robert Burian, JoshJoy (special trance classics Ear-GasmiX), Martin Michniak, Joe Cormack (CZ)
Facebook fan page: https://www.facebook.com/eargasmic.official

Zdroj: Ivo Ninja