Svetoznámy spisovateľ Jurij Andruchovyč sa predstaví aj ako performer na druhom ročníku medzinárodného bratislavského knižného festivalu BRaK.

Druhý ročník BRaK- u – Bratislavského knižného festivalu bude hostiť svetoznámeho ukrajinského básnika, prozaika a esejistu Jurija Andruchovyča. Zakladateľ kultovej literárnej skupiny Bu – Ba – Bu (zo slov burleska – fraška – klauniáda) sa navyše predstaví aj v úlohe performera, keď vystúpi spolu s poľskou experimentálnou skupinou Karbido.

Slovenský čitateľ mal doteraz možnosť zoznámiť sa s dielom autora prostredníctvom dvoch diel: novely Rekreácie, vykresľujúcej obraz Ukrajiny v poslednej fáze Sovietskej éry (Vydavateľstvo Baum 2003, preklad Valerij Kupka) a románu Moskoviáda, absurdno – fantazijného záznamu jedného (ne)obyčajného dňa v živote ukrajinského spisovateľa v metropole Ruska (Kalligram 2013, preklad Valerij Kupka). Ako vynikajúci esejista sa Jurij Andruchovyč predstavil v knihe Moja Európa, ktorú napísal spolu s Andrzejom Stasiukom.

Andruchovyč

BRaK – Bratislavský knižný festival vznikol v roku 2013 s cieľom vytvoriť priestor pre malých, nezávislých knižných tvorcov a ich diela. Ambíciou festivalu je podávať hodnoverný obraz o dianí v stredoeurópskom knižnom priestore, s dôrazom na tú časť vydavateľskej produkcie, ktorej východiskom nie sú výhradne nároky a očakávania spotrebiteľského trhu. V centre jeho pozornosti stojí záujem o aktuálne podoby, premeny a funkcie knižného média. BRaK je v rovnakej miere festivalom spisovateľov, vydavateľov, prekladateľov, knižných grafikov, ilustrátorov, kníhviazačov, typografov a všetkých ďalších, s knihami spojených remesiel.

Festival sa bude opäť konať v priestoroch Pisztoryho paláca 29. – 31.5. 2015 a okrem predajnej výstavy kníh desiatok malých a stredných vydavateľstiev zo Slovenska, Českej Republiky, Poľska, Maďarska a Ukrajiny nás čaká aj bohatý sprievodný program.

Okrem autorských stretnutí, výstav a diskusií sa vo festivalových priestoroch uskutoční aj viacero divadelných predstavení a tvorivých dielní – v nedeľu 31. mája so zvláštnym dôrazom na detského čitateľa

Viac informácií na: www.brakfestival.sk
staňte sa fanúšikom facebookovskej stránky: https://www.facebook.com/brakfestival?fref=ts

Zdroj: František MalíkBRaK – Bratislava Book Festival