Svetoznáma Ida Kelarová pozýva na hlasový workshop do Košíc. Jedinečný projekt „Každý umí spívat“ sa uskutoční od 2. – 4. 7. 2022 v Štátnej filharmónii Košice.

Každý vie spievať

Pod hlavičkou Medzinárodného festivalu komornej hudby Konvergencie sa uskutoční jedinečný hlasový workshop Idy Kelarovej, na ktorý sa môže prihlásiť každý, kto cíti hlbokú potrebu zaspievať si. Hlasový workshop sa uskutoční od 2. – 4. júla 2022 v priestoroch Štátnej filharmónie Košice. Spoločne s Idou Kelarovou workshop povedie aj jej dlhoročný spoluhráč, spevák, gitarista a skladateľ Desiderius Dužda.

…pokud by lidé na této planetě zpívali, věřím že by nebyly války… lidé byli stvořeni, aby dál tvořili a ne proto, aby ničili…“ Ida Kelarová

Cieľom workshopu nie je dosiahnutie technickej dokonalosti, ani snaha ako krajšie, silnejšie a lepšie spievať. Workshop je pre každého, kto má chuť prejsť cez neskutočnú silu predsudkov, zvykov, zlozvykov a hlavne strachom, ktorý bráni nadýchnuť sa, otvoriť sa a spievať. Každý má možnosť si na workshopoch Idy Kelarovej zaspievať a inšpirovať sa jej filozofiou a ojedinelou metódou. Nenechajte si ujsť túto príležitosť a skúsenosti tridsaťročnej intenzívnej práce Idy Kelarovej s ľuďmi a ľudským hlasom, ktorým zasvätila svoj život.

Ida Kelarová

Neprehliadnuteľná osobnosť európskej hudobnej scény. Ida Kelarová študovala na Janáčkovom Konzervatóriu v Brne hru na violončele a klavíri. Po štúdiu získala cenné skúsenosti ako herečka a speváčka v Divadle na provázku v Brne. Ida Kelarová verí, že hudba je tu preto, aby nám pomohla zahojiť každodenné rany na duši. Je to práve ona, ktorá dokáže v človeku vzbudiť svojim spevom silné emócie.

V jej duši sa snúbi spontánna tvorivá sila, intenzívna rómska láska (po otcovi), hlboký zmysel pre kultúrne dedičstvo a cieľavedomá pracovitosť zdedená z českej polovice rodiny (po mame). Speváčka, muzikantka, zbormajsterka, hudobná aranžérka a producentka vychádza vo svojej hudobnej praxi zo skúseností, ktoré získala vďaka svojmu pôsobeniu vo Veľkej Británii, Dánsku a Nórsku, kde do roku 1994 žila.

V roku 1995 sa vrátila do Česka a založila unikátnu Medzinárodnú školu pre ľudský hlas (International School for Human Voice). Kelarová vo svojej škole jedinečným spôsobom kultivuje spev svojich študentov a účastníkov seminárov. Je presvedčená, že každý človek má mať možnosť prejaviť svoj hlas v jeho prirodzenej podobe. Stačí sa len zbaviť ostychu a predsudkov. Ako sama hovorí: „… život je predsa tiež plný rôznych tónov“. V súčasnosti Ida Kelarová pôsobí v hudobnej skupine Jazz Famelija, ktorú vedie spoločne so svojim mužom Deziderom „Dežom“ Duždom. V tejto formácii kapela vydala úspešne prijaté albumy (Aven Bachtale!, Šunen Savore). Kelarová a Dužda radi vo svojej skupine spájajú zdanlivo nespojiteľné: profesionálov, amatérov a rôzne hudobné žánre. Rovnaký elán venuje I. Kelarová talentovaným rómskym deťom a mládeži, ktoré podporuje v ich hudobnej a speváckej tvorbe prostredníctvom združenia Miret. Na festivale Konvergencie sa predstavila v programe trojkoncertu Rómska balada v roku 2012 v Divadle Aréna.

Viac o hlasovom workshope nájdete na https://www.konvergencie.sk/ida-kelarova-workshop/
Prihlásenie je možné do 16. 6. 2022. Kapacita workshopu je obmedzená.

https://kelarova.com
https://www.facebook.com/kelarova

Vzdelávacie aktivity o.z. Konvergencie sú realizované s podporou Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Grantov EHP. Spolufinancované zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. www.eeagrants.sk

Medzinárodné majstrovské kurzy z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Partnermi sú aj Štátne Konzervatórium Košice a Štátna filharmónia Košice.
Ďakujeme aj ďalším partnerom a mediálnym partnerom.

www.konvergencie.sk
info@konvergencie.sk

Zdroj: TS