Hviezdou Plesu v opere bude známy spevák z britských ostrovov.

Dobročinný Ples v opere otvorí úderom na gong opäť muž. Svoje najväčšie hity v historickej budove Slovenského národného divadla už 9. januára 2016 zaspieva svetová hviezda hudobnej scény Paul Young.  

Známy hudobník začínal ako pianista a basgitarista, no jeho život i kariéru nakoniec ovplyvnila veľká láska k spevu. Celým menom Paul Antony Young bude po Rickovi Astleym či Lise Stansfield ďalšou hviezdou svetového mena, ktorá slávnostným úderom na gong otvorí už 16. dobročinný Ples v opere.

Paul Young

Päťdesiatdeväťročný Paul si hitmi ako „Wherever I Lay My Hat“ či „Every Time You Go Away“ podmanil celý svet. Úspech dosiahol najmä svojím špecifickým barytónovým hlasom. Ako jeden z mála hudobníkov sa vtedy vo svojej tvorbe okrem popu zameriaval na žáner tzv. „bieleho soulu“. Vydal dokopy osem štúdiových albumov, množstvo singlov a spolupracoval s veľkými menami hudobnej scény ako sú napríklad Stevie Wonder alebo Zucchero. Ich spoločný hit „Senza Una Donna“ poznajú dodnes všetky generácie po celom svete.

Pomáhať mu je blízke

Britskému hudobníkovi je blízka i charita. V roku 1984 bol členom legendárnej skupiny Band Aid, ktorú založil Bob Geldof na podporu hladomorom trápenej Etiópie. Spoločne naspievaný hit dvadsiatky britských, amerických a írskych hudobníkov „Do They Know It’s Christmas?“, v ktorom Paul naspieval úvodné tóny, zožal obrovský úspech na celom svete a jeho cover verzie prespievalo množstvo známych muzikantov.

SND

Aj v tomto roku absolvoval Paul Young množstvo charitatívnych koncertov, ktorých výťažky smerovali na pomoc chorým deťom. Dobročinný 16. ples v opere venuje celý výťažok od hostí nadchádzajúceho ročníka nadácii SOCIA na zriadenie a prevádzku 4. Centra včasnej intervencie na Slovensku. Centrum, ktoré pomáha rodinám s deťmi s poruchami vývinu, pribudne v Banskej Bystrici. „Považujeme za veľmi cenné mať na Plese v opere hviezdu svetového mena, ktorej je tak blízka myšlienka dobročinnosti. Verím, že pre hostí plesu bude vystúpenie Paula Younga jedinečným zážitkom,“ dodáva riaditeľka Plesu v opere, Andrea Cocherová.

O Centrách včasnej intervencie

Kým v susednej Českej republike je obdobných zariadení 47 a prvé z nich nedávno oslávilo 25. výročie od svojho založenia, na Slovensku fungujú centrá len tri – Bratislave, Prešove a Žiline. Všetky vznikli v roku 2015. Primárnym cieľom CVI je poskytovať odborné služby a pomoc rodinám s deťmi (0-7 rokov), ktorých vývin je z rôznych dôvodov ohrozený či oneskorený. Filozofia centier vychádza z predpokladu, že práve rodina je tým najvhodnejším miestom pre rast a výchovu detí. Skúsený tím odborníkov centier pomáha nielen podporovať vývin dieťaťa a jeho rodinu, ale snaží sa aj o ich lepšie začlenenie do spoločnosti. Bezplatne ponúka sprevádzanie a poradenské služby sociálneho pracovníka, fyzioterapeuta, špeciálneho a liečebného pedagóga, psychológa či logopéda. Iniciátorom vzniku troch existujúcich CVI na Slovensku je SOCIA – Nadácia na podporu sociálnych zmien.

O Plese v opere

Ples v opere začal písať svoju históriu v roku 2001. Na začiatku bol zámer nadviazať na plesovú tradíciu, ktorá sa pestovala v mestách po celom Slovensku. Dnes predstavuje nielen spojenie spoločenskej elegancie, vysokého kultúrneho zážitku, ale neodmysliteľne k nemu patrí aj jeho dobročinné poslanie.

Ples v opere našiel svoje miesto v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave, ktorá sa spája s vrcholnými umeleckými aj spoločenskými podujatiami. Každoročne ho poctia svojou prítomnosťou významné osobnosti spoločenského, kultúrneho aj hospodárskeho života.

Zdroj: Dynamic Relations 2000