SVETOVÝ OHLAS NA SLOVENSKÚ HUDBU. MÁLIKOVÚ HRAJÚ V PRESTÍŽNOM AMERICKOM AJ BRITSKOM RÁDIU.

Nestáva sa často, aby slovenská hudba, navyše so slovenským textom, znela z éteru verejnoprávneho anglického či amerického rádia. Speváčke a skladateľke Kataríne Málikovej sa to podarilo rovno v jednom týždni, keď svojou tvorbou zaujala najprv dramaturga rešpektovanej stanice KEXP zo Seattlu a dnes zažije britskú premiéru na BBC Radio 6 Music. Skadby, ktorým sa dostalo cenného medzinárodného uznania, pochádzajú z nedávno vydaného albumu Postalgia. Nahrávka vyšla na domácej nezávislej značke Slnko Records.

„Na svojom druhom albume sa Máliková vydáva na cestu za hranice tradičnej ľudovej hudby, ponára sa do temných zákutí ženskej duše a skúma efemérnosť romantických vzťahov, minulosť a nuansy detských spomienok,” píše sa na webe KEXP v suvislosti s pesničkou Vodník. Jeho dramaturg Kevin Cole pieseň zaradil do pravidelného podcastu “Skladba dňa”, ktorý s priemerným počtom 600 000 stiahnutí patrí medzi najpopulárnejšie relácie americkej stanice.

Kultové rádio z mesta Seattle, známe živými nahrávkami kapiel ako Arctic Monkeys, Florence and the Machine či The XX, ďalej o Málikovej rozpráva ako klaviristke s klasickým hudobným vzdelaním, ktorá experimentuje s elektronikou. Chváli tiež dynamiku a rozsah jej hlasu.

Okrem KEXP Katarína Máliková (už po druhýkrát) zaujala aj renomovanú anglickú novinárku, dídžejku a moderátorku britského verejnoprávneho rádia BBC Radio 6 Music, Mary Anne Hobbs. Už pred tromi rokmi Mary Anne Hobbs hrala pesničku Pustvopol z rovnomenného debutu slovenskej skladateľky. Tento piatok mienkotvorná moderátorka do svojho playlistu zaradí skladbu Ústa, ktorá odznie v rámci rannej relácie od 10:30. Hobbs Málikovú požiadala aj o anglický preklad textu a okrem pesničky odznie tiež krátky rozhovor so speváčkou.

Katarína Máliková (1990) pochádza z Polomky na Horehroní. Mladá a ambiciózna skladateľka rozvírila domáce aj zahraničné vody už svojím debutom Pustvopol (2016), na ktorom originálnym spôsobom spojila moderné aranžmány slovenských ľudových piesní s vlastnou tvorbou. Album si vtedy všimli aj v rebríčku World Music Charts Europe, kde vo výročnom hodnotení obsadil 23. miesto z takmer ôsmich stoviek nahrávok. Na aktuálnom albume Postalgia autorka prekračuje hranice žánru world music a posúva sa do nových, pre ňu neprebádaných zdrojov zvuku a práce s vlastným hlasom.  Naživo sa najbližšie predstaví v Prešove, Martine a Prahe.

Postalgia na na LP | CD | FLAC a MP3: https://www.slnkorecords.sk/katarina-malikova/postalgia
Postalgia stream: https://slnko.lnk.to/postalgia
Vodník na KEXP: https://www.kexp.org/podcasts/song-of-the-day/2019/12/3/katarina-malikova-vodnik/
Ústa audio: https://youtu.be/_PaaNWzaFSk

KONCERTY
13.12.2019 Prešov, Christiania
14.12.2019 Martin, Sommelier Klub
21.01.2019 Praha, Palác Akropolis | predpredaj

Zdroj: Slnko records
Foto: Barbora Dolinajová