Suverena prekvapilo Thajsko ako krajina dvoch kontrastov!

Slovenský raper Suvereno si v auguste vyčlenil, popri koncertovaní a príprave nového albumu Alchymista, tri a pol týždňa, ktoré strávil v thajských destináciách. Pre krajinu známu aj pod názvom Siam sa rozhodol, ako skúsený cestovateľ, po dôkladnom zvážení viacerých faktorov.

Dôležitým argumentom bola skutočnosť, že turistická eufória by sa mala v priebehu niekoľkých rokov presunúť z Thajska do Barmy (Mjanmarska), či Vietnamu, kde verejnosť začína objavovať nový svet. „Chcel som Thajsko zažiť ešte v čase, pokiaľ nie je celkom skazené,“ poznamenal Suvereno.

Prvé dva týždne strávil na západe krajiny na ostrove Phuket pri Andamanskom mori. Pre našinca je Patong Beach kultúrnym šokom, no Thajsko ukázalo aj svoje krásy v podobe historických pamiatok, prírody, či takmer nedotknutých pláží s bielym pieskom. „Patong Beach nás prekvapil nielen nonstop ruchom a hlukom v priebehu celých dvadsiatichštyroch hodín, ale ani pláže neboli upravené tak, ako v menej vyťažených miestach. Druhým kontrastom, kvôli ktorému sme do Thajska cestovali, boli príroda, chrámy a meditačné centrá, kde sme už našli to, čo sme hľadali,“ uviedol Suvereno.

Druhú polovicu dovolenky strávil na východných ostrovoch Koh Samui a Koh Phangan. Posledný deň venoval Bangkoku, pred ktorým ho priatelia varovali. Hoci domáci hlavnému mestu hovoria Krung Thep, čo v preklade znamená Mesto anjelov, tomuto prívlastku ostáva dosť dlžné. „Z troch plánovaných dní sme v Bangkoku strávili iba jeden, lebo známi ma upozorňovali, že je to dosť divoké mesto. Musím im dať za pravdu, preto nám jeden deň bohato stačil,“ konštatoval Suvereno.

Domáci Thajčania ponúkajú turistom, okrem iného, aj vlastný životný štýl, ktorý Suvereno definoval dvoma slovami „no stres“. „V ostrovných destináciách slovíčko stres nepoznajú. Všetko si robia vlastným tempom a ak si dvaja dohodnú schôdzku, no jeden z nich tri hodiny mešká, ten druhý si z toho nič nerobí. Tento štýl si osvojili aj mnohí Európania, či dokonca Slováci, ktorí sa do Thajska presťahovali,“ uviedol Suvereno.

Slovenský hudobník však nepatrí k tým, ktorí celú dovolenku preležia na pláži s kokteilom v ruke, ale v prvom rade ho láka cestovanie a objavovanie nových kultúrnych hodnôt. Zo svojich ciest si dôsledne zapisuje faktografiu s dôrazom na zážitky, a výnimku neurobil ani v prípade Thajska. „Keďže inklinujem k budhizmu, ich chrámy ma fascinovali. Škoda len, že som sa ich atmosférou nemohol nadchnúť tak, ako som by som si to predstavoval. Človek potrebuje pokoj v chráme precítiť sám, no my sme tam stretli davy turistov. V budúcnosti sa na duchovné miesta vyberiem v čase mimo hlavnej turistickej sezóny,“ pridal jeden z postrehov Suvereno.

Pobyt v Thajsku nevyužil iba na cestovanie a relax, ale stihol natočiť aj video k skladbe na pripravovaný album Alchymista. „Moja priateľka má skúsenosti s fotením a točením, preto sa úlohy režisérky a kameramanky zhostila práve ona. Paradoxom bolo, že skladbu, pre ktorú sme točili video, ešte nemám nahranú. Nešiel som teda na synchrón, len som si slová predstavoval. Priznám sa, sám som zvedavý, aký materiál z toho pri strihaní vznikne,“ dodal s úsmevom Suvereno.

Zdroj: GRAND STUDIO, s.r.o.