Sumako Koseki – Premana (Metamorphose)!

V Alternatívnom divadle elledanse opakovane vidieť významnú japonskú tanečnicu a choreografku SUMAKO KOSEKI. Už 26. Februára predvedie tradičný tanec butó s prvkami moderného tanca. Predstavenie malo premiéru na začiatku roku 2014 v jej domovskom Tokiu, upriamuje sa na dotyk premien života.

Schopnosť a kapacita premeny je skutočným základom Butó. Tanečník nehrá určitú rolu a neoddáva svoje telo interpretáciám postáv, ale naopak – úplne premieňa svoje bytie a bytosť. Toto úsilie je blízke „šamanskej“ práci stretu s inými bytosťami a svetmi, s viac než ľudským prejavom a dotykom premien života.

Nové predstavenie Sumako Koseki, ktoré malo premiéru na začiatku roku 2014 v jej domovskom Tokiu, sa upriamuje práve na tento dotyk. Stelesní naše hlbšie vrstvy pamäte – archetypy ako muž – žena – staroba – dieťa – zviera budú nadobúdať a strácať zreteľné kontúry s dotykmi iného. To všetko skryté a vynárajúce sa z hĺbky tela.

Sumako Koseki je japonská Butó tanečnica a choreografka. Jej metóda je založená na starej japonskej divadelnej tradícii divadla Nó či Kabuki v súčasnom kontexte (jej učiteľmi boli Tadashi Suzuki a Isso Miura). Svoj charakteristický umelecký rukopis a prístup vyvinula od 80tych rokov cez stretnutia a spoluprácu s významnými európskymi umelcami ako Jerzy Grotowski,  Eugenio  Barba,  Philippe  Leotard,  Bernard  Noel,  Philippe  Adrien,  Catherine Sellers.

Dnes žije v Tokiu, kde vedie svoju tanečnú skupinu a popri tom pravidelne prichádza do Európy (napr. Théâtre du Rond Point, Le Bataclan, Festival d’Avignon). Taktiež vedie tanečné dielne vo viacerých krajinách Európy vrátane

Zdroj: elladanse