Exotická japonská tanečná šou v Divadle elledanse!

Ako vyzerá tradičný japonský tanec, keď sa doň pridajú moderné prvky? Na otázku odpovie významná japonská tanečníčka Sumako Koseki, ktorej jediné vystúpenie na Slovensku prináša Divadlo elledanse.

Publikum bude mať možnosť zoznámiť sa s exotickým umením priamo z krajiny vychádzajúceho slnka už 10.2. 2013 o 20:00 h. Sumako Koseki uvedie svoje najnovšie predstavenie Prášok a zlato, ktoré je originálnou šou japonského butó tanca s prvkami súčasného tanca.

Tanečníčka Sumako Koseki, ktorá študovala butó u veľkých japonských majstrov, zapája do svojej tvorby prvky zo samurajských bojových umení aj moderného tanca, ktorému sa venovala pri spoluprácach s významnými európskymi súčasnými choreografmi. Na jednej strane prehlbuje japonské korene butó tanca, na druhej strane sa otvára najrôznejším tanečným vplyvom z celého sveta. Jej pôsobivé vystúpenia dokazujú originalitu jej vlastného predvádzania butó, ktoré vyvoláva emócie a bezprostredný úžas u publika.

„Butó sa často považuje za tanec duchov, za niečo desivé. Ale butó je v skutočnosti o hľadaní svetla v tme. Pointou je, že svetlo možno vidieť oveľa intenzívnejšie v tme. A tento aspekt sa spája s mojim predstavením Prášok a zlato,” povedala Koseki.

Jej originálna butó šou je spojená aj so šamanistickým vnímaním. Skúma skrytú energiu vo vnútri človeka a pátra po hlbšom svetle, pričom odkrýva aj naše sny, spomienky či kolektívnu pamäť.

V predstavení Prášok a zlato je tanečnica rozdelená do podoby zlata a podoby prášku. Zlato je obrazom silnej túžby zmiešanej s obrazom bohatstva. Tanečnica predvádza mýtické postavy, ktoré symbolizuje zlato a moc.

Tanec zlatej ženy je však zrazu prerušený jemným práškom, ktorý pláva vo vzduchu ako sneh, ako padajúce kvety. Telo tanečníčky sa postupne rozpadá. Zlatý kozmos mizne v hmle a mení sa na tisíce kúskov prášku. Sumako Koseki tancuje v tomto svete prášku a zobrazuje ďalšiu vrstvu tanca butó.

V japončine sa slovo butó skladá z dvoch znakov – prvý znamená „tancovať“ alebo „vznášať sa“, druhý „byť zakorenený“. Butó nepracuje s predpísanou formou pohybu ako klasický balet či súčasný tanec. Butó je jedinečný práve v tom, že každý tanečník sa prepracuje k vlastnému poňatiu butó. Preto možno tento výnimočný tanec označiť za originálne hľadanie vlastného tanečného prejavu.

Vstupenky na predstavenie Prášok a zlato si diváci môžu objednať na rezervacie@elledanse.sk a tel. č. + 421 907 835 877, alebo zakúpiť denne v pokladnici od 15:00 do 20:00 hod.

V predaji aj v sieti Ticketportal: https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=17800

Viac informácií o predstavení sledujte aj na internetových  stránkach www.elledanse.sk a na Facebooku https://www.facebook.com/divadlo.elledanse

Zdroj: elledanse