Súčasný tanec, hip-hop aj rock. Na dosky elledanse sa dostáva nové predstavenie Fuga!

Ako sa ľudia správajú v súkromí a ako na verejnosti? Netradičným spôsobom na to odpovie nové tanečno-hudobné predstavenie Divadla elledanse Fuga. Po prvýkrát sa divákom verejne predvedie 26. a 27. januára 2013 o 20:00.

Ľudské správanie v súkromí a na verejnosti sa stalo inšpiratívnym zdrojom pre režisérku a choreografku Fugy Luciu Holinovú. Súčasným tancom, hip-hopom aj rockom odhaľuje kúsok po kúsku príbehy, situácie, vzťahy, ktorých sme svedkami každý deň, ale zostávajú nášmu vnímaniu ukryté. Silu tanca umocňuje živá rocková hudba priamo na divadelnej scéne v podaní skupiny MED v zložení Vladimír Slama, Vladimír Holina, Erik Horák a Tomáš Ďurovka, ktorá už pôsobí 15 rokov.

„Na javisku skúmame tri polohy. Ako sa ľudia cítia, keď sú sami vo svojom osobnom priestore, kde nie sú pozorovaní – či je to pre nich oslobodzujúce a môžu si robiť, čo chcú, alebo práve naopak, či sa vo vlastnej samote ešte viac kontrolujú. Potom, ako sa cítia, keď vedia, že sú pozorovaní – napríklad na verejných priestranstvách, kde okolo chodia ľudia. A napokon, ako sa chovajú, keď sú pozorovaní, ale nevedia o tom. Nevynechávame ani pocity samotného pozorovateľa,“ vysvetlila Holinová.

Štyri tanečníci – Soňa Ferienčíková, Michaela Nezvalová, Radoslav Piovarči a Miro Janík reprezentujú podľa tvorcov štyri typy ľudských temperamentov.

Dôležitou súčasťou predstavenia je pôsobivá scéna, ktorá postupne odhaľuje dianie na scéne. Pred divákmi sa otvárajú okná či výrezy a práve cez tieto „fugy“ možno pozorovať príbehy. Od intímnych sól či duetov až po dynamické improvizácie.

Choreografie, v ktorých sa podarilo skĺbiť rôzne tanečné štýly – od súčasného tanca až po hip-hop, umocňuje sugestívna hudba skupiny MED. Do predstavenia zakomponovala výber zo svojich piesní, ktoré dokresľujú dej Fugy, ale pre nový divadelný titul vytvorila spolu s tanečníkmi aj pôvodnú hudbu.

„Hudba je prirodzená súčasť nášho života, počujeme ju všade navôkol. A hudba MED-u dostala tanec na divadelnej scéne do civilnej, uzemnila ho,“ hovoria autori predstavenia.

Fuga je voľným pokračovaním konceptu predstavenia Škára, ktoré Lucia Holinová so skupinou MED vytvorila a ako tanečníčka uviedla pred 12 rokmi.

Realizačný tím:
námet:
Lucia Holinová, Vladimír Holina
réžia a choreografia:
 Lucia Holinová
hudba:
skupina MED
dramaturgia:
Monika Čertézni
scéna:
Vladimír Holina
kostýmy:
Alena Kobielska
svetelný dizajn:
Ints Plavnieks
foto a grafický návrh:
Vladimír Holina
účinkujú:
 Soňa Ferienčíková, Michaela Nezvalová, Radoslav Piovarči,  Miro Janík, skupina MED
produkcia:
Anna Luptáková

Vstupenky na predstavenie Fuga si diváci môžu objednať na rezervacie@elledanse.sk alebo na tel. č. + 421 907 835 877

Viac informácií o predstavení Fuga sledujte aj na internetových  stránkach www.elledanse.sk alebo www.fugadance.sk a na Facebooku https://www.facebook.com/divadlo.elledanse

Zdroj: elledanse, o.z.