Subtension5: Benco – Môj srdcový štýl je detroit techno!

Peter Benkovič aka DJ Benco patří k legendám česko-slovenské klubové scény. Mezi klubery proslul především jako moderátor pořadù, kde hrála prim taneční hudba a samozřejmì také jako výborný DJ. Do Česka se vrací zahrát po třech letech, proto je více než vhodné řádnì jej vyzpovídat! 


Ahoj Peter, pokud se nepletu, tvé začátky se vážou k rozhlasovému pořadu ClubLab. 

Ahoj. Nie tak celkom. Na elektronickej scéne ako DJ pôsobím aktívne už od roku 1994, takže Clublab nebol rozhodne začiatok, ale iba jedna z mojich aktivít. Pred Clublabom, ktorého prvá verzia sa vysielala v roku 1999, som mal ešte iné rozhlasové relácie: Rádio Forte (1997-1998), Rádio Ragtime a Rádio B1 (1999) a až potom bol Clublab vysielaný postupne na Rádiu Ragtime (1999), Fun Rádiu (2000-2001) a Rádiu SiTy (2005). 


Jak ses k vystupování v rádiu dostal?
Dostal som sa k tomu celkom náhodou, keď ma raz Toky pozval do Rádia Forte. Onedlho mal autonehodu a kedže pochádzam z Trnavy, kde sídlilo aj toto rádio, začal som ho zastupovať a odvtedy som ostal v éteri.



A je dnes nìjaká šance mít na Slovensku na vlnách FM relaci o klubové hudbì?
Šanca je vždy, ale realita je iná. Náš rozhlasový trh je vcelku presýtený, nie sú už voľné frekvencie a tie čo ostali, si postupne rozdelili veľký komerční hráči na trhu. Jediná možnosť je súkromné regionálne alebo lokálne rádio, kde v programových štruktúrach by sa možno našla hodina týždenne na nejakú tú reláciu s elektronickou hudbou. Viem, že v súčasnosti u nás vysielajú minimálne tri takéto rádiá, avšak, ich dosah a tým pádom aj počúvanosť je limitovaná, čiže hovoriť o nejakom celoplošnom pokrytí je nereálne. Svoj význam to však určite má, pretože rozvíjajú región, v ktorom pôsobia. To bol aj príklad Clublabu, keď sa vysielal jeden rok na lokálnom Rádiu SiTy, ktoré malo pokrytie iba v Bratislave. Výnimku tvorí stále Rádio_FM, ktoré spadá pod verejnoprávnu zložku RTVS, s ktorým to ale tiež nevyzerá dobre, čo sa počúvanosti týka. Tam by teoreticky šanca a priestor bol, ale problém je úplne inde (o tom sa rozpisovať bližšie nechcem). Osobne mám pocit, že som pre našu elektronickú scénu, resp. jej šírenie prostredníctvom rozhlasu urobil maximum a tieto aktivity radšej prenechám už mladším nadšencom, ktorí to dokonca dnes už praktizujú a Clublab im bol príkladom, z ktorého dnes čerpajú. Ešte je tu jedna možnosť, ktorú prináša digitalizácia vysielania – je veľký predpoklad, že vzniknú rôzne nové stanice, ktoré budú špecificky zamerané na jednotlivé hudobné žánre a budú si profilovať svoje publikum. Ale čo sa elektronickej hudby týka, som trochu skeptický. Navyše, v dnešnej dobe internetu a nových technológií je realizovanie takejto relácie prostredníctvom klasického terestriálneho rozhlasového vysielania neefektívne a veľmi nákladné. Namiesto toho môžeš hocikedy prostredníctvom internetu počúvať veľké množstvo rozličných online radio shows, ktoré sú špecificky zamerané na jednotlivé hudobné žánre a subžánre. Na záver si treba uvedomiť, čo je to klubová hudba. Určite to nie je komerčný mainstream á la Guetta, Avicci alebo Tiesto. Minulý rok som vyštudoval masmediálnu komunikáciu, takže to mám celé zmapované :-). Mám však jednu pozitívnu informáciu. Koncom roku 2012 rozbieham úplne novú, a to TV reláciu, zameranú na elektronickú hudbu – ZUUUM. Mala by to byť akási kratšia verzia rozhlasového Clublabu, ktorá však bude úplne o niečom inom. Stačí priebežne sledovať www.gluuu.tv a tam sa dozviete už čoskoro viac…


Od počátku svého DJingu sis prošel mnoha styly. Který je tvùj srdcový a proč?
Od roku 1994 až po súčasnosť som si prešiel cez Rave, Hard Trance, Acid Trance, Trance, Acid House, Techno, House, Minimal Techno, Detroit Techno, Progressive House, Deep House, Chill Out a Lounge. Pre mňa je srdcové Detroit Techno, pretože ma ovplyvnilo najviac a v ňom je podstata existencie inteligentnej elektronickej hudby.


Benco


Sandwell District – aneb jak vrátit techno zpìt do undergroundu. Co si o tom myslíš, má podobný projekt šanci i v našich končinách?
Techno späť do undergroundu nevrátiš, lebo underground je úplne o niečom inom (za toto ma zdrbal jeden profesor v mojej diplomovke). My môžme hovoriť o menšinovom žánri, ktorí nie je komerčný, ale aj o tom by sa dalo polemizovať, pretože akonáhle zaplatíš vstup do klubu a DJ dostane honorár, už to je komerčné, nehovoriac o marketingu a reklame okolo toho. Sandwell District, čiže Function a Regis, si vždy robili hudbu po svojom a nebrali ohľad na nikoho. Možno iba na dobu, v ktorej produkovali. Tým pádom si išli svojou cestou a jej logickým vyústením je úspech v podobe predávania ich hudby na internetových portáloch aj v čase ťažkého trance či progressive mainstreamu a celosvetový rešpekt voči ich produkcii. Naše končiny = Slovensko, Čechy a Morava predstavujú taký malý trh, ktorý sa nemôže porovnávať napr. s Nemeckom alebo Španielskom. U nás je šanca tá, že aspoň niekto bude interpretovať ich produkciu, môže ňou byť ovplyvnený (čo neznamená, že ju bude kopírovať) a bude produkovať hlavne svoju a originálnu. 


Před osmi lety jsi byl v rozhovoru pro rave.cz rozhořčen nad bídnou existencí hudebních klubù. Jak to vidíš dnes s odstupem času?
To už je tak dávno? Heh. Neviem ako je to u vás (naposledy som hral v CZ asi pred 3 rokmi), nemám zmapovanú vašu klubovú scénu, takže sa k tomu nemôžem adekvátne vyjadriť, ale na Slovensku je to podstatne horšie ako v minulosti. Veľa klubov sa zatvorilo alebo preorientovalo na diskotéky a tie čo ostali, by som spočítal na prstoch jednej ruky. Ale aspoň stoja zato. Na druhej strane, rozbieha sa tu akási iná scéna – kultúrne centrá. Ide prevažne o staršie a väčšie prerobené priestory, niečo ako ateliéry s multikultýrnym zameraním na koncerty, party, workshopy, výstavy, rôzne predstavenia atď. Keď neprší, tak nech aspoň kvapká…


Na Subtension vystoupíš jako třetí v pořadí, pozdìji spojíš své síly s DJem HU, už máš nìjakou představu, co nám zahraješ?
Predstavu budem mať až keď uvidím ľudí v klube. Výhoda digital DJingu je hlavne v tom, že máš so sebou veľa hudby, z ktorej môžeš vyberať a vytvoriť ten správny feeling v správnom čase a na správnom mieste. Naposledy sme hrali s HU v Metro klube v Šali z dvoch gramofónov a dvoch CD playerov-vždy hrali spolu minimálne 2 traky a malo to drive. A hlavne to bolo spontánne a bez prípravy. 


Jak v ČR, tak na Slovensku vyplouvá na povrch plno skandálù. Co říkáš třeba na tzv. kauzu Gorila?

No comment. Nechcem pliesť politiku do elektronickej scény, pokým sa jej to nebude vyslovene týkať. Každý nech si urobí názor sám. Iba jedno upozornenie – dávajte pozor, kde a aké správy čítate, počúvate a pozeráte. Médiá majú schopnosť skreslovať a manipulovať verejnú mienku!


Peter, jedna intimnìjšího rázu (pro baby), máš nìjaké tetování? Pokud ano, jaké a případnì kde?
Zatiaľ nie, pripravujem sa nato už 5 rokov, no stále som si nenašiel čas. Už viem čo a kde, ale nepoviem :-).


Blíží se letní prázdniny, chystáš se nìkam na dovolenou?
Cez leto určite nie, až v zime 2013 – znovu Thailand a Cambodia (DJ tour), Malaysia, Singapore…


Slivovička či borovička? 
Mám rád oboje, ale dnes bohužiaľ už iba vodka :-).


Zdroj: sound44
Publikoval: Redakcia GREGI.NET