Štúdio 12 uvedie do spoločnosti 5chalanov.sk!

Originálna hra súčasnej európskej drámy od renomovanej slovinskej dramatičky Simony Semenič 5chalanov.sk bude mať slovenskú premiéru už tento piatok a pondelok 26. a 29. októbra o 19:00 hod. v bratislavskom Štúdiu 12.

V réžii Adriany Totikovej sa predstavia Ivana Kubáčková, Barbora Zamišková, Elena Kolek Spaskov,  Danica Matušová a Sandra Palenčárová.

V piatok 26. a v pondelok 29. októbra o 19.00 hod. bude mať v bratislavskom priestore pre novú drámu – Štúdiu 12 v Divadelnom ústavom na Jakubovom námestí 12 premiéru hra „5chalanov.sk“ od slovinskej autorky Simony Semenič. Za túto výnimočnú hru dostala najvyššie slovinské ocenenie za dramatickú tvorbu.

Ak čakáte hru pre deti hranú deťmi, ste na omyle. Piatich malých chlapcov totiž stvárni päť mladých talentovaných herečiek. Medzi nimi nechýba Ivana Kubáčková, čerstvá víťazka ceny DOSKY 2012 ako Objav sezóny za inscenáciu, ktorú režírovala Adriana Totiková. Tá sa podujala aj na réžiu hry 5chalanov.sk. Ďalšie postavy si zahrajú Elena Kolek Spaskov, Barbora Zamišková, Danica Matušová a Sandra Palenčárová.

Autorka predstavuje v prekvapujúcej a nečakanej forme na prvý pohľad obyčajný príbeh. Ten však v sebe ukrýva mnohé postrehy a príklady zo súčasného života rodín s ich problémami a skrytými následkami na okolie. Príbeh je zosobnený postavami chlapcov, ich charakterom a napodobňovaním ich domnelých vzorov, ktorými sú komiksoví hrdinovia. Nevedome však opakujú aj správanie dospelých, ktorého divákmi sú každý deň.

Celá hra dynamicky vykresľuje striedanie emócií, bolesti a smiechu, či hádok a uzmierení. Zobrazuje aj naše vžité stereotypy a obraz súčasnej spoločnosti, ktorá je nespokojná a v mnohom nekompromisná. Toto všetko môže divák vnímať akoby sa nezaujato pozeral na hru detí z vrchu. Hra tak reflektuje sociálne, vzdelanostné a iné rozdiely prítomné v spoločnosti, pričom sa snaží nájsť odpoveď na to, aké dôsledky prináša.

Komorný priestor Štúdia 12 pomáha bližšiemu zapojeniu sa divákov do deja, kde sa striedajú veselé scénky spolu s nečakane drsnými situáciami.

„Cieľom našej hry je ukázať divákovi, že divadlo vie byť vtipné a zábavné a zároveň ho pritom prekvapiť samotnou témou a posolstvom tejto drámy,“ povedala režisérka hry 5chalanov.sk, Adriana Totiková.

Viac na: https://www.facebook.com/5chalanov

Preklad: Romana Marušková
Réžia: Adriana Totiková
Dramaturgia: Marek Godovič
Produkcia: Mira Dittrich
Scéna: Miro Král
Kostýmy: Zuzana Formánková
Hudobná spolupráca: Michal Baláž
Hrajú: Ivana Kubáčková, Barbora Zamišková, Elena Kolek Spaskov, Danica Matušová, Sandra Palenčárová

Reprízy: 21. a 27. novembra o 19.00 hod v Štúdiu 12

Dramatička Simona Semenič (1975) – patrí k predstaviteľkám mladej generácie slovinských autorov. Vyštudovala dramaturgiu na divadelnej akadémii v Ľubľane. Za hru Plná päsť prázdnych rúk, na ktorej autorsky spolupracovala s režisérom Rokom Vevarom, získala od Studia City v roku 2001 cenu za debut roka. Od roku 2003 začala spolupracovať s medzinárodnou divadelnou skupinou Wax-Factory New York, výsledkom spolupráce je niekoľko predstavení odohratých v New Yorku. V súčasnosti v Experimentálnom divadle Glej vedie projekt  PreGlej (Prezri), ktorý dáva šancu zatiaľ neznámym dramatikom.

Režisérka Adriana Totiková (1983) – režisérka a prekladateľka. Absolvovala divadelnú réžiu na VŠMU v Bratislave. Zúčastnila sa viacerých študijných a tvorivých pobytov. Inšpiráciu pre svoju tvorbu hľadala  na rôznych miestach a tiež pri práci letušky alebo moderátorky.  Ako režisérka  na  seba upozornila inscenáciou hry  Rie Kotibal Žena cez palubu, za ktorú  bola nominovaná ako Objav sezóny v sezóne 2008/2009. Spolupracuje s niekoľkými divadlami: Divadlo Aréna, Malá scéna STU, Mestské divadlo Žilina, Štúdio 12;  Bábkové divadlo v Bratislave;  Teatr Colegium, Varšava.

Inscenácia vznikla v spolupráci Divadelného ústavu a o. z. TUŠ.

Zdroj: Divadelný ústav / Theatre Institute