Gypsy Jazz Festival po prvý raz vo svojej histórii potrvá dva dni.

Tento rok bol bohatý a priniesol nové zaujímavé projekty. Ide o ôsmy ročník a teším sa, že festival stále viac získava na obľúbenosti a má čo ponúknuť. Preto sme sa rozhodli program rozložiť na dva dni,” hovorí organizátor festivalu Milo Suchomel. 

Jedno z najzvučnejších mien festivalu je Justin Faulkner, americký bubeník, ktorý už vo svojich trinástich rokoch hrával s jazzovými legendami z celého sveta. 

Český hudobník a multiinštrumentalista Jiří Stivín ukáže svojimi improvizáciami a dynamickými prechodmi majstrovstvo medzi žánrami. Živelnosť na pódiu zažijeme aj vďaka vystúpeniu syna legendy Jána Berkyho-Mrenicu mladšieho.

Husľový virtuóz a primáš pokračuje v šľapajách otca, ktorý sa preslávil po celom svete. Divoké rytmy doplní arménska speváčka Karin Sarkisjan. Ako ladí jazz a cigánska hudba predvedie aj 19-ročná Vanessa Šarközi, „dcéra Cigánskych Diablov“.

Ďalším svetoznámym menom, ktoré podčiarkne exkluzivitu ôsmeho ročníka, je Tineke Postma. Držiteľka dvoch Grammy, holandská popredná saxofonistka a skladateľka objavovala jazz v New Yorku. Koncertuje aj nahráva po boku legiend a patrí medzi svetovú jazzovú špičku.  

Dôkazom, že aj Slovensko dalo jazzovému svetu kvalitných hudobníkov, bude aj vystúpenie Petra Lipu. Svoje improvizácie predvedie aj samotný organizátor, jeden z najlepších jazzových sólistov, Milo Suchomel. V atmosfére festivalu pokrstí svoj nový album Milo Suchomel Orchestra: From My Colours.

Novinkou, ktorá tento rok osvieži a možno aj roztancuje návštevníkov, je projekt s názvom Šalefuky. V tomto zoskupení sa líder Milo Suchomel snaží prepojiť rómsku hudbu so slovenským folklórom a balkánskymi farbami dychových nástrojov. 

Tradíciou Gypsy Jazz Festivalu býva veľký orchester pod vedením Mila Suchomela a ani tento rok nebude výnimkou. Ako sólisti sa predstavia bubeník Martin Valihora, speváčka Ivana Bagová a Kristína Mihaľová. Speváčky doplní aj mama organizátora, Lýdia Suchomelová.

Už tradične sa festival odohrá v jednom z najstarších bratislavských divadiel Aréna 6. – 7. decembra 2019. Predpredaj vstupeniek v sieti TICKETPORTAL a v pokladni Divadla Aréna. V ponuke je permanentka a samostatné vstupenky na 1. deň festivalu2. deň festivalu.

Podujatie je realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín KULTMINOR. Festival z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia, Bratislavský samosprávny kraj, Ars Bratislavensis – grantový program mesta Bratislava. 

Zdroj: TS