Gypsy Jazz Festival – jazz s temperamentom prvýkrát na pôde Slovenského rozhlasu

Jedenásty ročník Gypsy Jazz Festivalu sa uskutoční 03.12.2022. Vôbec po prvýkrát bude hosťovať v Slovenskom rozhlase a to hneď v troch sálach. Rôzne hudobné zoskupenia zavedú poslucháčov do temperamentnej podoby gypsy jazzu.

Medzinárodný Gypsy Jazz Festival vstupuje jedenástym ročníkom do druhej dekády svojej existencie. Za tých desať rokov priniesol také mená ako Bill Evans, Glenda Lopez, Gail Anderson, Ernie Watts, Dotschy Reinhardt , Justin Faulkner , Roby Lakatos , Monika Lakatos, či Rick Margitza, vytvoril niekoľko medzinárodných zoskupení, uviedol množstvo projektov určených iba pre tento festival a bol hostiteľom v rôznych koncertných sálach. Teraz sa vôbec po prvýkrát uskutoční v priestoroch Slovenského rozhlasu v troch sálach – Veľké koncertné štúdio, Malé koncertné štúdio, Foyer.

Jazz je multikultúrnym hudobným žánrom, ktorý zo svojho rodiska z Ameriky prešiel do celého sveta, aby ho ovplyvnili ďalšie etnické a národné prvky. Mnoho rómskych hudobníkov doň vytesalo tradíciu, temperament, energiu a vzlyk svojho národa poznačeného tragickými udalosťami aj oslavou života. Gypsy Jazz Festival, ktorý sa uskutoční 03.12.2022, vo svojej dramaturgii vyhľadáva takýchto svetových hudobníkov a tento rok donesie množstvo zaujímavých zoskupení.

Program na troch scénach

Dramaturgia jedenásteho ročníka bude vystavaná na troch scénach v Slovenskom rozhlase. Vo foyeri zahrá od 18:00 ženský vokálny ansámbel Neha!, ktorá v nežnej interpretácii sa zastáva slabších a trpiacich – či už Ukrajincov, iránske ženy či potláčané sexuálne menšiny. Svoje trio predstaví aj oceňovaný violista Vojtech Botoš. V koncertnom štúdiu 2. zaznie originálny mix folklóru, balkánskej hudby, jazzu a funky v podaní Šalefuky – projekt Mila Suchomela a jeho hostí.

Hlavný program sa uskutoční vo Veľkom koncertnom štúdiu SRO, kde sa postupne vystriedajú rôzni účinkujúci. Tariška & Hodek Modal Trap tvorí dvojica skúsených hudobníkov – Radovana Tarišku a Eugena Vizváryho, ktorí spojili sily s mladšou generáciou oceňovaných súrodencov Aron Hodek(basgitara) a David Hodek (bicie nástroje).

Izraelský hudobník  Shlomi Goldenberg reprezentuje moderné poňatie jazzu s tradičnými motívmi. Legendárny saxofonista sa vymyká predstave konzervatívneho prístupu, ktorý je blízko americkej škole, rovnako aj európskemu štýlu. Ovplyvnený Sidney Bechetom prešiel od interpretácie vážnej hudby k vlastnej tvorbe aj hraniu štandardov, ktoré nabral dlhoročným hraním v USA. Zahral si tam s takými menami ako Bob Moses, Path Matheny, Gary Peacock atď. Spoločne s Nikolajom Nikitinom a Milom Suchomelom ho spájajú organizačné schopnosti a túžba podporovať domácu scénu. Z tohto dôvodu si v Tel Avive otvoril jazzový klub Hasimta Jazz (Jazz Alley). Na festivale sa predstaví so speváčkou Rinat Mesika.

Gypsy Jazz Festival podporuje domácu tvorbu a spájanie umelcov z rôzneho spektra. Po prvýkrát zaznejú nové projekty zakladateľa festivalu Mila Suchomela & band, ako aj Ľuboša Šrámeka & his NANOSYMPHONY – ženského speváckeho kolektívu BEAUTIES LAVUTARI zloženého z renomovaných speváčok Anita Soul, Erika Rein, Teri Čikoš, Júlia Kozáková, Elia Kačiová v hudobnom sprievode Mucha Quartet. Na záver bude záverečná All Star Night Session, v ktorej sa predstaví väčšina účinkujúcich.

Hlavnú myšlienku Gypsy Jazz Festivalu, tohtoročnú programovú štruktúru a jeho ďalšie smerovanie zhodnotil jeden zo spoluorganizátorov Nikolaj Nikitin: „Mal som možnosť byť už na prvom ročníku, a čo vždy bolo myšlienkou tohto festivalu bolo spájanie svetových umelcov s domácimi. Už na prvom ročníku vystúpil svetoznámy saxofonista Benny Golson, ostatné ročníky vždy nadväzovali na myšlienky spájania, tolerancie a veľmi kvalitného hudobného programu. Do programovej štruktúry sme okrem zahraničných hviezd, zaraďovali aj väčšie hudobné telesa. Naposledy to bol Symfonický orchester Slovenského rozhlasu. Podarilo sa nám počas dvoch covidových rokov usporiadať dva úspešné ročníky festivalu. Tentokrát sme po prvýkrát v koncertných štúdiách Slovenského rozhlasu, ktoré zaplníme rôznymi žánrami. Chceme priniesť pestrosť, kvalitu, originalitu, autenticitu v podaní domácich umelcov a zahraničných hostí.“

Zámer festivalu a jeho rozvíjanie vyjadril svojimi slovami aj Milo Suchomel: „Bol to viac menej  spontánny počin, ktorý sa intuitívne vyvíjal v mojej obľube organizovať veľké umelecké koncerty, až som si jedného dňa povedal a idem do toho (smiech). Ako mladý hudobník som hrával na európskych pódiách, kde som si všimol, že veľa účinkujúcich je rómskeho pôvodu a to bol taktiež jedným z hlavných popudov začať organizovať na Slovensku formát festivalu, aký tu chýbal. Festival z roka na rok navštevovali domáce , ako aj svetové hviezdy. Začali ma kontaktovať zahraniční manažéri veľkých svetových umelcov, čo svedčí o progresívnom vývine môjho festivalu, ktorý sa dostal do povedomia aj za hranice Slovenska v tom dobrom slova zmysle.“

Na záver vyjadril Milo Suchomel myšlienku, ktorú sa snažia rozvíjať od začiatku svojho festivalu: „Dobrá hudba je posolstvom zmierenia a tak pevne verím , že sa geopolitické problémy už konečne naladia , ako jeden fantastický orchester a začnú hrať Ódy na mier a lepší život pre budúce generácie, ktoré budú vždy podkuté na vznešených ľudských hodnotách  , a nie na nenávisti, predsudkoch, mamone, zákernosti a egoizmu.“

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Finančne podporila Nadácia mesta Bratislava.

Informácie: Gypsy Jazz Festival 2022 – Neha!; Vojtech Belu Botoš band; Šalefuky a hostia; Tariška & Hodek Modal Trap; Shlomi Goldenberg & Rinat Mesika (IL); Ľuboš Šrámek & his NANOSYMPHONY – Mucha Quartet, BEAUTIES LAVUTARI; Milo Suchomel Band; All Star Night Session; 03.12.2022; začiatok od 18:00 Slovenský rozhlas, Bratislava
Vstupenky: https://www.ticketportal.sk/event/Gypsy-Jazz-festival-11-rocnik
FB udalosť: https://www.facebook.com/gypsyjazzfestival/

Zdroj: TS