Štúdio 12 štartuje projekt Divadelné skratky!

V rámci projektu Divadelné skratky sa ako prvé predstaví Divadlo Alexandra Duchnoviča z Prešova. V pondelok 17. decembra uvidíte v priestore pre novú drámu réžiu Blaha Uhlára v rusínskom jazyku – inscenáciu textu jedného z predstaviteľov českej absurdnej drámy.

Divadelný ústav a Štúdio 12, priestor pre novú drámu, štartujú od decembra nový projekt Divadelné skratky – naširoko o slovenských divadlách. Projekt postupne predstaví a odprezentuje minulosť a súčasnosť mimobratislavských divadiel. Prezentácia bude vždy spojená s prednáškou a hosťovaním inscenácie pozvaného divadla.

Divadelné skratky I: D.A.D. – naširoko o Divadle Alexandra Duchnoviča v Prešove

Prvé stretnutie, Divadelné skratky I: D.A.D. – naširoko o Divadle Alexandra Duchnoviča v Prešove, sa uskutoční v pondelok 17. decembra o 18.00 hod. v Štúdiu 12 na Jakubovom námestí 12 v Bratislave.

O Divadle A. Duchnoviča, jeho minulosti i súčasnosti, sa porozprávame s divadelnými kritikmi a riaditeľom Divadla Alexandra Duchnoviča Mariánom Markom. V rámci večera sa prešovské divadlo predstaví reprízou inscenácie Ladislav Smoček: Čudné popoludnie Dr. Zvonka Burkeho. Inscenáciu textu jedného z predstaviteľov českej absurdnej drámy v rusínskom jazyku režíroval Blaho Uhlár.

Čudné popoludnie Dr. Zvonka Burkeho je bláznivá tragikomédia českého dramatika L. Smočeka. Patrí k najslávnejším a najoriginálnejším dielam súčasnej českej drámy. O jej úspešnosti svedčí aj to, že bola preložená do 15 jazykov – teraz už aj do rusínčiny. Dej tejto takmer absurdnej drámy sa odohráva v presne určenom priestore a jej ústrednej postave – Dr. Burkemu, ktorý dlhé roky tento priestor obýva ako podnájomník – hrozí vysťahovanie. Extrémna situácia núti túto postavu konať nevyspytateľne
a nepredvídateľne. Základom tejto hry, ako povedal sám dramatik, je smútok. Smutné veci však môžu byť veselé a naopak.

Základným poslaním Divadla Alexandra Duchnoviča je utváranie podmienok na vznik a verejné šírenie divadelných diel s osobitým zameraním na rozvoj kultúrneho života Rusínov žijúcich na území Slovenska. Divadlo na seba upozornilo mnohými pozoruhodnými inscenáciami prevažne hosťujúcich režisérov. Zvlášť úspešné bolo obdobie spolupráce s režisérom Blahom Uhlárom. Divadlo od svojho vzniku v roku 1945 doposiaľ uviedlo približne 340 premiér.

Vstupné: 4/2 €
Rezervácia vstupeniek
Tel.: 02 / 204 87 602, E-mail: studio12@theatre.sk

Zdroj: Štúdio 12