Stroonov nový album je manifestom jeho hudobnej cesty.

Nástroj, ktorý sa dlhé roky asociuje s Daliborom Kociánom je vibrafón. Preto Stroon mnohých prekvapil, keď minulý rok vydal surovú gitarovú nahrávku Chosen Months, na ktorej sa väzbiace plochy prelínali s minimalisticky poňatými podkladmi. Stroonova novinka Solar Preludes, ktorá vyšla pod vydavateľstvom Exitab 20. novembra, naopak spája niekoľko ďalších svetov, v ktorých sa cíti ako autor a interpret doma. Od priezračného zvuku vibrafónu až po špinu metalu.

Stroon zručne spojil elementy a vytvoril svoju asi najucelenjšiu a zároveň najosobnejšiu kolekciu skladieb v jeho už pomerne bohatom katalógu. Základ šiestich skladieb Solar Preludes bol položený práve na vibrafóne, okrem elektroniky sa na ňom ale opäť vyskytuje aj skreslená gitara. “Veľmi silné a tešte sa. Váš kamarát sa dal von celý, ako je,” hodnotí osobný nádych novinky producent Stratasoul.

“Solar Preludes je manifestom mojej hudobnej cesty, na ktorej som posledných dvadsať rokov,” vysvetľuje Stroon v sprievodnom texte k novému albumu. “Hudba je centrom mojej práce, rovnako ako je Slnko centrom galaxie. Je to moja predstava o sile a hĺbke, nejednoznačnosti a mnohotvárnosti Slnka a aj hudby. Vyjadrená vibrafónom, synthmi a skreslenou gitarou.”

stroon-promo_2016_katarina-svobodova

Solar Preludes je deviatym výsledkom päť rokov trvajúcej spolupráce Stroona s vydavateľstvom Exitab, celkovo ide už 68. release labelu. Okrem Bandcampu Stroona a Exitabu je tiež k dispozícii na streamingových službách ako Spotify, Deezer alebo Apple Music.

Zdroj: Exitab