Stroon v Meditations on Dichotomy uvažuje o napätí v spoločnosti

Novým albumom Meditations on Dichotomy (2023) uzatvára slovenský hudobník Stroon svoju vokálnu sériu, ktorá zahŕňa albumy Songs of Concealed Amplitude (2O2O) a Überhormones (2018).

Táto štyridsaťminútová skladba pre soprán, ansámbel a elektroniku je spojením experimentálnej a súčasnej klasickej hudby. Témou libreta je polarizácia spoločnosti, presýtenie informačného priestoru protichodnými informáciami a snaha nájsť osobné východisko z tejto situácie.

Skladba pozostáva z dvoch častí – Tensions a Releases – odkazujúcich na pocit napätia a uvoľnenia z neho. Tensions hovorí o narastajúcom napätí v spoločnosti, o neschopnosti nájsť spôsob, ako sa zjednotiť pri diskusiách o aktuálnych témach, ako sú rod, trans identita, klimatické zmeny, imigrácia, progresivizmus a konzervativizmus. Releases, uvoľnenie z napätia, je snahou o zmierenie, nájdenie cesty a ľudského spojenia, uvedomenie si, že sme súčasťou jedného priestoru.

Výraznou líniou je spev sopranistky Kataríny Kurucovej, držiteľky mnohých speváckych ocenení, ktorá hosťovala aj v Carnegie Hall a na viedenských pódiách.

„Meditations on Dichotomy som napísal v čase kovidu, keď som začal najintenzívnejšie pociťovať rozdelenie spoločnosti. Vďaka štipendiu z Fondu na podporu umenia som začal pracovať na piesňach, neskôr sa k nahrávaniu pridala Katarína a nahrala rôzne vrstvy vokálov, ktoré som potom spracoval. Album bol od začiatku koncipovaný ako skladba pre soprán v niekoľkých vrstvách. V decembri 2022 sme ho prvýkrát predstavili v Bratislave a hneď potom sme ho nahrali v štúdiu smile4u records.  Inšpirovaný budhizmom vnímam javy ako pominuteľné a efemérne, zároveň vnímam, že sme súčasťou jedného priestoru, v rámci ktorého si môžeme vymieňať informácie, ako fotóny svetla, ktoré môžu medzi sebou komunikovať, aj keď sú vzdialené. Pominuteľnosť, efemérnosť javov a zároveň vzájomná prepojenosť mi prináša potrebné uvoľnenie z napätia, ktoré môžeme pociťovať kvôli situácii v spoločnosti,“ hovorí Dalibor Kocián aka Stroon o ideovom pozadí albumu.

Ako inštrumentalistov si Stroon prizval vynikajúcich hudobníkov – Martina Štefánika (Ľudové Mladistvá), Jozefa Krupu (Ankram), Andreja Gála (projekty Mira Tótha) a Braňa Dugoviča (Jana Kirschner). Spolupracovali s ním už na vydaní albumu Songs of Concealed Amplitude z roku 2017. Ako editorka textu na projekte spolupracovala Zuzana Husarová, Stroonova kolegyňa zo študentského rádia TLIS.

https://youtu.be/lpg7o7fJWU8

Stroon je živou súčasťou slovenskej hudobnej scény už viac ako desať rokov. Nielen vďaka vibrafónu, ktorý je jeho hlavným nástrojom, ale aj vďaka množstvu projektov a spoluprác, v ktorých zanecháva svoj podpis. Reflexia, kontemplácia, snaha o stav beztiaže, konceptuálnosť – to všetko sú myšlienky, ktoré stoja za jeho tvorbou. Jeho živé vystúpenia a produkcie vznikajú špecificky podľa miesta, času, publika a daného projektu, výsledkom čoho je zmes elektroakustických kompozícií, ktoré sa snažia objavovať nové obzory a sprostredkovať pohlcujúci zážitok; doteraz vydal viac ako desať albumov.

Za album Solar Preludes bol nominovaný v dvoch kategóriách slovenských Radio_Head Awards. Veľkú časť jeho tvorby tvorí scénická hudba (Shift, Folklore not War, Od zeme), filmy, seriály a reklamy (Good Old Czechs, Ikony, Kriminálka Kraj a i.). Za posledných desať rokov odohral množstvo koncertov na Slovensku i v zahraničí (Open’er, Lunchmeat, BAM festival, Waves Vienna, Sharpe, BUSH, Konvergencie, VIVA musica, Spectaculare, Pohoda…).

Album Meditations on Dichotomy vyjde digitálne a na vinyle 26. októbra na jeho labelu Frequent Fires, vypočuť a kúpiť si ho môžete na stroon.bandcamp.com

Tensions: https://youtu.be/lpg7o7fJWU8
Releases: https://youtu.be/oElMxXRBSIY
Multilink: https://stroon.fanlink.to/MoD

stroonmusic.net
instagram.com/stroonn/
stroon.bandcamp.com
facebook.com/stroonmusic

Zdroj: TS