Stereotypy, predsudky aj vzájomná blízkosť. Festivalový hit Zbojník a Gašparko bude opäť v Bratislave

Koprodukcia Bratislavského bábkového divadla a českého Divadla Drak už priniesla na Slovensko niekoľko ocenení. Po šnúre predstavení v Česku sa do Bratislavy vracia festivalový hit Zapísaný spolok slovenských a českých bábkarov uvádza: Zbojník a Gašparko. Oceňovaná koprodukcia Bratislavského bábkového divadla a královohradeckého Divadla Drak divákom znova predostrie pohľad na Čechov a Slovákov plný humoru a sebairónie.

Na javisku sa stretávajú českí a slovenskí bábkari s cieľom vytvoriť pravú a nefalšovanú, originálnu česko-slovenskú inscenáciu. Kde však začať? Kto reprezentuje naše špecifické národné povahy a ako ich spojiť do jedného celku? Na pomoc prichádza udatný Jánošík za slovenskú a urozprávaný Gašparko za českú stranu. Kam však celý príbeh smeruje? A spĺňa očakávania a predstavy jednej či druhej strany?

Do spoločného predstavenia totiž vstupujú aj sami herci. Diváci tak zároveň s marionetovou road movie o Gašparkovi a Zbojníkovi sledujú skupinu Čechov a Slovákov, ktorí sa musia naučiť fungovať v spoločnom priestore. Popritom sa však zhmotňujú aj tradované stereotypy a predsudky, staré a nové krivdy – navonok humorné, no všetkým veľmi dobre známe.

(Zdroj fotografie: Bratislavské bábkové divadlo)
(Zdroj fotografie: Bratislavské bábkové divadlo)

Inscenácia je určená divákom od desať rokov, no rovnako sa prihovára aj študentom stredných škôl a dospelému divákovi, s ktorými otvára tému spolužitia Čechov a Slovákov a potrebu kompromisov, ktoré musíme vedieť robiť na dosiahnutie spoločných cieľov. Impulzom na jej vznik totiž nebolo nič iné ako 30. výročie rozpadu Česko-Slovenska.

Text napísal niekdajší dramaturg Bratislavského bábkového divadla Peter Galdík a riaditeľ Divadla Drak Tomáš Jarkovský. O režisérsku stoličku sa podelil umelecký šéf Divadla Drak Jakub Vašíček so slovenským režisérom Šimonom Spišákom. Scénu a bábky navrhol scénograf Karel Czech, kostýmy výtvarníčka Tereza Vašíčková a hudbu zložil Daniel Čámský. Účinkujú členovia oboch umeleckých súborov Frederika Kašiarová, Peter Pavlík v alternácii s hosťom Ľubošom Janákom, Ľubomír Piktor, Šimon Dohnálek, Milan Hajn a Pavla Lustyková. Vznik inscenácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

(Zdroj fotografie: Bratislavské bábkové divadlo)
(Zdroj fotografie: Bratislavské bábkové divadlo)

Koprodukcia už získala hlavnú cenu na medzinárodnom festivale Spectaculo Interesse, režiséri Šimon Spišák a Jakub Vašíček dostali českú Cenu Divadelných novín 2023 za réžiu. Herec Ľubomír Piktor získal za postavu Jánošíka Výročnú cenu Literárneho fondu a bol v širšej nominácii na českú Cenu Thálie 2023. Spolok na vydávanie časopisu Loutkář spolu s Českým strediskom Medzinárodnej únie bábkarov ocenili túto inscenáciu prestížnou Cenou Erik.

Predstavenia sa uskutočnia v nedeľu 26. mája a vo štvrtok 30. mája v sále Radošinského naivného divadla na Záhradníckej ulici v Bratislave. Vstupenky sú už v predpredaji na internetových stránkach Bratislavského bábkového divadla.

TS