Štartuje festival BA City Beats, do Bratislavy prídu hudobníci z celého sveta.

 Už dnes popoludní odštartuje na Tyršovom nábreží v Bratislave nový hudobný festival BA City Beats, ktorý potrvá do noci z piatka na sobotu. Zídu sa na ňom hudobníci z celého sveta, od USA, Kanady, Karibiku, cez Izrael a Európu až po Austráliu.

Čo sa týka počasia, ľudia sa budú môcť cítiť práve ako v Austrálii alebo Karibiku. Počas oboch dní by totiž malo v slovenskej metropole panovať letné počasie s tropickými teplotami. To bude spolu s nádhernou panorámou Bratislavy doslova ideálnou kombináciou pre nazbieranie nových hudobných zážitkov.

Headlinerom podujatia bude rodák z Haiti Wyclef Jean, ktorý v piatok večer ukončí dianie na hlavnom pódiu. Návštevníci sa môžu tešiť nielen na jeho najznámejšie skladby ako 911 (feat. Mary J Blige) či Gone Till November, ale i coververzie, ktoré s obľubou hráva počas svojich vystúpení. Príkladom je No Woman, No Cry od legendárneho Boba Marleyho. Wyclef príde do slovenskej metropoly súkromným lietadlom. Jeho koncert v Bratislave bude skutočne exkluzívny – bude to totiž jeho jediné tohtoročné vystúpenie v strednej Európe.

Kým sa ale na pódium dostane tento spoluzakladateľ kultovej formácie Fugees, priestor dostanú počas dvoch dní na dvoch pódiách ďalší známi muzikanti. Veľkú Britániu bude reprezentovať drumandbassové zoskupenie Rudimental, ktoré tento rok ovládlo hitparády s hitom Waiting All Night. Z tej istej krajiny pochádza aj mladá, krásna a talentovaná speváčka Katy B. Tá by mala okrem skladieb z prvého albumu predstaviť už aj novinky z jeho nasledovníka vrátane singla What Love Is Made Of. Z Veľkej Británie pochádza aj zujímavá gitarovka Everything Everything nominovaná na Mercury Prize a tiež vokálna dievčenská formácia The Boxettes, ktorá predvedie, ako vyzerá koncert bez hudobných nástrojov.

Nový mestský festival BA City Beats prinesie 20. a 21. júna do Bratislavy aj mená ako Aloe Blacc (USA), Hadouken! (Veľká Británia), Parachute Youth (Austrália) alebo Danko Jones (Kanada).  Na prvej edícii podujatia sa ukážu aj Stereo MCs DJs, The Orb, Terry Poison, Richard Dorfmeister & Rupert Huber present Tosca, Glenda López, Martin Valihora a Vivian Sessoms, Polemic, Jana Kirschner, Tomáš Sloboda a Sounds Like This, L Plus, DJ Junior, DJ Oný a Vec s kapelou Zlokot.

Multižánrový hudobný festival bude mať špičkový zvuk K1 od francúzskej spoločnosti L-Acoustics. Ide o systém, ktorý používajú tie najväčšie svetové mená na veľkých koncertoch na štadiónoch. Zvolili si ho napríklad Red Hot Chili Peppers, Metallica či Depeche Mode. Na BA City Beats bude K1 v kombinácii s reproboxami KARA.

Aj keď bude festival BA City Beats najmä o hudbe, svoj priestor na ňom dostane aj iné umenie. Kontroverzný fotograf, výtvarník a konceptuálny umelec Viktor Frešo naň príde s novým dielom – zmenšenou postavou človiečika, ktorého pozná každý z nás. Okrem Frešovho diela bude na BA City Beats aj známy Paparazzi, ktorý stál roky na Laurinskej ulici v Bratislave. Nedávno ale odtiaľ zmizol a na verejnosti sa objaví až na tomto festivale, kde bude dohliadať na catering.

Permanentky na podujatie sa budú na mieste predávať za 49 eur, jednodňové lístky si budú môcť ľudia na bráne kúpiť za 39 eur. Harmonogram festivalu je dostupný na oficiálnej stránke www.bacitybeats.sk/program. Prvé koncerty odštartujú o 16:00, hudba na Tyršovom nábreží doznie o polnoci. Následne sa dianie presunie do klubu LOFT! na Továrenskej ulici, kde sa bude hrať až do 04:00 ráno.

www.bacitybeats.sk
www.facebook.com/BACityBeats

https://www.facebook.com/events/226722074133756/

Zdroj: BA City Beats / LOFT!