Starostlivosť o okrasné stromčeky a kríky: ako ich tvarovať pre estetický vzhľad?

Starostlivosť o okrasné kríky je základom pre získanie estetického vzhľadu. Už pri výbere stromčeka alebo kríčka by sme mali mať predstavu o tom ako bude vyzerať v plnom raste a mali by sme si vedieť predstaviť čo obnáša jeho údržba. Niektoré druhy stromčekov a kríčkov sú na údržbu absolútne jednoduché, znesú akékoľvek strihanie a vďaka tomu sú vďačnou dekoráciou. Iné si vyžadujú veľmi citlivé zaobchádzanie a tak sú vhodné skôr pre skúsenejších záhradníkov. Ako sa starať o okrasné dreviny?

Pravidelné strihanie ako základ údržby

Medzi najdôležitejšie súčasti starostlivosti patrí pravidelné zastrihávanie dvakrát do roka. Mali by sa strihať vždy na jar a na jeseň. Niektoré konkrétne druhy si vyžadujú strih aj častejšie, najmä pokiaľ ide o druhy s nadmerne rýchlym rastom. Takéto je potrebné upravovať, aby si zachovávali svoj estetický vzhľad počas aj mimo sezóny.

Strihanie nízkych kríkov nie je náročné – môžete využiť klasické nožnice alebo elektrické verzie. Pre vyššie stromčeky vám poslúži aj rebrík a vhodné je tiež používať aj väčšie nástroje napríklad pílku na hrubšie konáre. Získanie dostatočne estetického rezu si vyžaduje aj dávku zručnosti, ktorú nadobudnete časom. Klasické živé ploty sa však väčšinou strihajú do roviny a na takéto účely je najlepšie používať práve spomenuté elektrické nožnice.

Veľmi dobrým trikom na strihanie živého plota je aj využívanie napnutej záhradníckej šnúry na získanie rovného strihu. Najlepšie je postupovať zdola nahor, pričom strih by sa mal udržovať širší na spodnej strane a užší hore. Strihať by ste mali opatrne, aby ste nezasahovali do starého dreva, pretože takto by ste mohli drevine ublížiť a vytvoriť neestetické diery.

Hnojenie a zálievka

Okrem strihania je podstatnou súčasťou starostlivosti aj pravidelná zálievka. Veľmi dobrou pomôckou môže byť aj ochrana koreňov, napríklad prostredníctvom rozdrtenej borovicovej kôry. Takýmto spôsobom korene ochránite pred škodcami a rovnako si budú vedieť lepšie regulovať vodný cyklus pri pravidelnom zalievaní. Rovnako tak obmedzíte aj prerastanie buriny.

Hnojenie je taktiež potrebné realizovať pravidelne, avšak prísun živín je vhodné obmedziť koncom júna, aby mohlo nové drevo do zimy dobre vyzrieť.Na záver je dobré pripomenúť, že okrem estetického vzhľadu majú živé ploty aj iné výhody. Poskytujú súkromie a dokonca fungujú aj ako prachový filter, ktorý zachytí nečistoty a tak vytvorí príjemné prostredie vo vašej záhrade.

Zdroj: PR