Starostlivosť o králika: ako na to?

Starostlivosť o každé domáce zviera predstavuje zodpovednosť. Je veľmi podstatné si preto ešte pred samotnou kúpou premyslieť, či máte na starostlivosť o dané zvieratko dostatok času. Ak sa totiž nebudete o zvieratko poriadne starať, bude iba zbytočne trpieť. V súčasnosti sa väčšina zvierat nechová na úžitok, ale skôr ako domáci miláčikovia. To isté platí napríklad pre králiky – najmä rôzne trpasličie druhy, ktoré majú dlhšiu srsť. Ako sa starať o králika ako domáceho miláčika?

Základná výbava

Podľa toho, či chceme králika chovať vonku alebo dnuka musíme voliť aj základnú výbavu. Pre chov v exteriéri je ideálne využívať králikárne. Pre chov v interiéri sú ideálne rôzne klietky. Príbytok je základom, ktorý je pri starostlivosti nevyhnutný. Rovnako je podstatné klietku, či králikáreň vybaviť záchodíkom, koberčekom na dno klietky, miskou na krmivo. Samozrejme je dôležité aj, aby králik mal dostatok vody a preto by ste na klietku mali pripevniť napájačku.

Starostlivosť o králika

Čo sa týka starostlivosti o králika nevyhnutná je pravidelná potrava. Pestrý jedálniček je základom pre docielenie zdravia a vitality vášho domáceho miláčika. Granule sú základom, ktorý je však potrebné miešať aj s čerstvou zeleninou, či senom. Králiky si neustále potrebujú cibriť zúbky a preto je pre nich ideálne jedlo ako napríklad mrkva, či iná zelenina, ktoré môžu hrýzť.

Králiky sú ale tiež nesmierne inteligentné tvory a radi sa hrajú. Potrebujú relatívne veľký energetický výdaj na udržanie mentálneho zdravia. Napríklad také lozenie cez prekážky, skákanie, či hranie s loptičkou je pre ne ideálnou zábavou a zároveň ide aj o skvelé aktivity pre majiteľa. Rovnako je potrebné sa starať aj o kožuch týchto maznáčikov. Minimálne raz do týždňa, by ste ich mali česať a rovnako je vhodné im umožniť aj pravidelný výbeh. Výbeh neznamená pohyb po klietke ale kvalitný výbeh v interiéri, či exteriéri s množstvom zaujímavých prekážok.

Králiky predstavujú spoločenské tvory a tak sa po väčšine omnoho lepšie darí páriku ako samostatným jedincom. Najlepšie je zaobstaranie si párika – konkrétne samičky a samčeka. V tomto prípade by ale mala byť základom kastrácia, aby nedošlo k premnoženiu. Hygiena je veľmi dôležitá pre udržiavanie zdravia vašich domácich miláčikov. Klietku by ste mali čistiť aspoň raz do týždňa – vymeniť podstielku a dno klietky umyť teplou vodou.

Zdroj: PR