Stará tržnica oživila Bratislavu tradičnými sobotnými trhmi a kvalitnými regionálnymi potravinami!

Nakupujete bežné potraviny v strese po ceste z práce? Skúste to inak! Spravte si z nakupovania rodinný výlet plný pohody a tradícii. Navštívte každú sobotu Starú tržnicu, v ktorej nájdete tie najlepšie regionálne potraviny a výrobky. Zároveň si vychutnáte atmosféru starej Bratislavy a tradičných trhov.

Popritom sa vaše ratolesti vybláznia v tvorivých dielňach a pri  edukačno – zábavných aktivitách. Trhy v Starej tržnici ponúkajú sezónne potraviny vyrobené a vypestované farmármi a pestovateľmi z okolia Bratislavy. Nájdete tu aj kvalitné špeciality z rôznych zahraničných regiónov. Žiadna z potravín však neprecestovala pol sveta, aby „konečne dozrela“ v kamiónoch!

IMG_5189

Ak sa vám páčia scény z francúzskych či talianskych filmov, ktoré vystihujú komunitnú atmosféru trhov malebných miest, máme pre vás tip zo srdca Bratislavy! Každú sobotu si miesto behania po veľkých nákupných centrách môžete užiť atmosféru tradícii a priateľstva na trhu v Starej tržnici.

„Našim cieľom je vytvoriť a rozvíjať priestory tržnice tak, aby sa stala prirodzenou súčasťou staro-novej identity Bratislavy, podporujúcej hrdosť jej obyvateľov. Sobotné trhy v Starej tržnici sú v prvom rade o kvalitných potravinách od malých regionálnych farmárov, výrobcov či obchodníkov. Špecialitou sú tiež rôzne sprievodné aktivity ako napríklad burzy oblečenia, kníh a starožitností alebo detské tvorivé dielne.“ vysvetlila organizátorka trhov Illah van Oijen z Aliancie Stará Tržnica.

_MG_6565

Sezónne, lokálne a regionálne potraviny, ktoré predávajú samotní producenti, dopĺňajú kvalitné špeciality z ostatných regiónov Slovenska aj zahraničia. Pri výbere trhovníkov uprednostňujú organizátori Aliancie Starej Tržnice lokálnu produkciu, no nebránia sa ani zahraničným produktom, ak sú kvalitné a výnimočné. Samotní trhovníci si „génius loci“ Starej tržnice nevedia vynachváliť.

„Som rád, že v centre hlavného mesta je pulzujúci priestor, ktorý ponúka preverené a kvalitné produkty. Trhovníci sú tu starostlivo vyselektovaní. Nájdete tu iba ľudí s podobnou filozofiou, predávajú to, čo si vyrobia sami alebo presne vedia, kde a ako to vzniká. Preto je to priestor, do ktorého zapadnem aj ja, asi najviac zo všetkých priestorov v Bratislave.” uviedol Karol Kolčár zo stánku MOJE.

IMG_7931

Cieľom Aliancie Stará Tržnica je naproti veľkým obchodným reťazcom ponúknuť ľuďom alternatívu nakupovania postavenú na hodnotách tradícií a domácej výroby. V Starej tržnici sa stretli ľudia s rovnakou motiváciou, ktorí spoločne vytvorili miesto pre občanov rôznych vekových kategórií a obohacujúce komunitný život Bratislavy. Každého trhu sa v priemere zúčastní okolo 75 predajcov, v závislosti od aktuálnej sezóny. Aliancia Starej Tržnica spolupracuje s viac ako stovkou trhovníkov, ktorí sa sobotných trhov pravidelne zúčastňujú.

“Atmosféra to je to, prečo sa vždy na jar vraciam na trhy. Kupujúci, predávajúci a hlavne organizátorky trhov, my všetci spolu vytvárame atmosféru, pre ktorú v sobotu tak skoro vstávame. Nejde o peniaze, ale o dobrú vec a ja vždy tvrdím, že najlepšie veci sú zadarmo. Tie sa nedajú kúpiť.” doplnila Eva Májová zo stánku so zeleninou v Starej tržnici.

_MG_6664

Trhy Starej tržnice ponúkajú návštevníkom sezónne ovocie a zeleninu, mäsové a mliečne výrobky, pečivo, nápoje cukrovinky a iné delikatesy. Nechýba ani zábava v podobe edukačných a zábavných aktivít pre deti i dospelých.

„Trhy lákajú široké spektrum návštevníkov, no najčastejšie tu stretávame mladé rodiny, či ľudí v strednom veku. Prichádzajú najmä kvôli atmosfére a čerstvým, zdravým, kvalitným potravinám.“ uzavrela Illah van Oijen z Aliancie Stará Tržnica.

IMG_7758_by_IllahvanOijen

Projekt revitalizácie Starej tržnice s názvom “Mestské centrum Stará tržnica” realizuje občianske združenie Aliancia Stará Tržnica. Primárnym cieľom je, aby sa Stará tržnica stala stretávacím bodom kultúry v centra Bratislavy. V historickej budove tržnice nájdu obyvatelia a návštevníci Bratislavy rozličné služby a akcie. Počas pracovného týždňa slúži tržnica ako priestor pre organizovanie kultúrnych podujatí. Cez víkendy podporuje Stará tržnica tradíciu trhov, ktoré sa kedysi konali v jej interiéri a exteriéri. Trhy v Starej tržnici sú alternatívou voči komplexom nákupných centier a popri gastronómii predstavujú návštevníkom aj iné formy kultúry. Viac informácii nájdete na www.staratrznica.sk.

Zdroj: Propaganda House s.r.o.
Foto: archív Aliancie Stará Tržnica a Illah van Oijen