Stanislav Rakús – Fáza uvoľnenia: Premiéra novej knihy renomovaného prozaika spojená s besedou.

Slávnostná premiéra novej knihy Stanislava Rakúsa Fáza uvoľnenia spojená s besedou s autorom sa uskutoční vo štvrtok 12.decembra v KC Dunaj o 18:00 (v rámci štvrtkového literárneho klubu). Srdečne Vás pozývame vypočuť si ukážky z knihy a následne aj podiskutovať s autorom.

Stanislav Rakús je renomovaným slovenským spisovateľom, laureátom najvýznamnejších slovenských literárnych ocenení a dalo by sa povedať, že už teraz patrí medzi slovenskú literárnu klasiku. Začiatky jeho tvorby spadajú do sedemdesiatych rokov 20. storočia. Upozornil na seba už vyspelou prvotinou Žobráci (1976), neskôr mu vyšli knihy Pieseň o studničnej vode (1979), Temporálne poznámky (1993), Nenapísaný román (2004), Excentrická univerzita (2008), Telegram (2009). Jeho tvorbu možno charakterizovať naratívnym postupom, štylisticky vycibreným prejavom, zmyslom ako pre detail tak aj pre celok a v neposlednom rade humorom. Rakús v súčasnosti pôsobí ako emeritný profesor na Katedre slovenskej literatúry a literárnej vedy na Prešovskej univerzite a svoju tvorbu dlhodobo upriamuje ako na prózu tak aj na literárnu vedu.

Materiálovým podkladom najnovšej spisovateľovej knihy Fáza uvoľnenia sú 60. roky. Napriek uvoľňujúcim sa pomerom pretrvávajú aj v tomto období nepriaznivé systémové a ľudské problémy, napríklad nemožnosť vyučovať literatúru predovšetkým ako umelecký objekt. I v tejto knihe sa stáva škola, divadlo, literárna tvorba a jej recepcia metaforou života a životných pomerov. Slovo „uvoľnenie“ v názve súboru má pritom protikladný, pozitívny i negatívny charakter.

1394075_10153396529720408_857543409_n

Zdroj: o.z. literarnyklub.sk