ŠPORTOVEC S DETSKOU MOZGOVOU OBRNOU PETER KÁČER, MOTIVUJE ĽUDÍ NA CELOM SLOVENSKU!

JEHO VIDEO S PROSBOU NA POMOC INÝM SA STALA BEHOM NOCI NAJVIRÁLNEJŠÍM VIDEOM

Peter Káčer sa narodil s detskou mozgovou obrnou, a už vtedy mu lekári na jeho diagnózu reagovali negatívne, priam si boli istí, že skončí ako nevládny pacient. Peter sa však nemienil vzdať a začal trénovať na bicykli, čím rozpútal povedomie o tom, že všetko je možné, keď sa chce. Na základe jeho motivácie a chuti ísť až za hranice svojích fyzických síl vznikol v roku 2014 projekt

„KÁČER NA BICYKLI“! / https://kacer2018.ta3.com/

 

Peter v rámci nadácie pomáha sociálne slabším ľuďom so zdravotnými problemámi, aby aspoň takouto cestou mohol ukázať všetkým, že kedˇ sa niečo chce, dá sa to. Začal postupne športovať a bicykel sa stal pre neho každodenná radosť a práca. Zato, že ho brali od malička ako zdravého chlapca sa zaslúžili najmä jeho rodičia, ktorí ho naučili robiť si všetko sám. Preto aj heslo jeho nadácie “KÁČER NA BICKYLI”

je “NAPRIEK HENDIKEPU MOŽETE BYŤ SAMOSTATNÍ”! A snaží sa byť aktívny aj na sociálnych sieťach, kde ho denno

denne podporuje stovka ľudí : https://www.instagram.com/peterkacerofficial/

POMOCŤ MOŽU VŠETCI

Počas uplynulého týždňa prešiel Peter rôzne mesta, kde sa k nemu pripájali ľuda aj z okolitých miest. Počas celého týždňa ľudia mohli prispieť a pomôcť tak rodinám, ktoré nemajú ľahký osud. Zbierka trvá 5 týždňov a práve tento je posledný, kde sa ľudia môžu zapojiť sms-kou, nie na kolesách. Stačí poslať prázdnu sms na číslo 832 a 1€ ľudia prispejú konkrétnym rodinam. Jeho prosba šíri aj medzi rôznymi umelcami, ktorí aktívne samotného Petra podporujú. Video, kde Peter žiada cez sociálnu sieť o pomoc sa behom noci z pondelka na utorok najvirálnejším na Slovensku za posledné 2 roky. Do jeho podpory sa zapojili umelci ako Separ, Majself, Dame, Strapo, Kali, Adiss, H16, Veronika Strapková, Dara Roilns, Twiins, DJ Peter Pann, Matej Vávra…či moderátori Matúš Krnčok / TV Markíza, Becca /Europa 2 + Parkonline, Michaela Kertézsová / Europa 2, šéfkuchár Daniel Hrivňák, profesionálny zápasník MMA Attila Vegh, fitneska Lucia Mokráňová, režisér Michal Nemtuda, PR manažér umelcov Jana Trellová a mnoho ďalších… Keďže sa veľa ľudí chcelo zapojiť aj z Českej republiky, ale zbierka bola iba vrámci Slovenska, vymysleli merch na podporu Petrovej zbierky a tričká a mikiny nesú vtipný až sarkastický názov – #FičímNAkolesáchALEdrogyTOniesú.

“KÁČER NA BICKYLI”

Špeciálna rehabilitačná liečba je náročná, no má pozitívne výsledky, ktoré vidieť už po prvých týždňoch. Žiaľ, poisťovne zriedka preplácajú túto lekársku starostlivosť a samotný pacient ťažko unesie takého finančné náklady. “Spojil som to s bicyklovaním pretože je to pre mňa prirodzený pohyb. Bicyklovanie je pre mna rehabilitačný pohyb, zlepšuje sa mi pohybové ústrojenstvo, lepšie sa hýbem a v neposlednom rade, cítim sa lepšie a ako zdravý človek”, hovorí Peter Káčer, správca a tvár nadácie.

LAUREÁT KRIŠTÁĽOVÉHO KRÍDLA

Peter pravidelne organizuje cyklistiku po celom Slovensku na pomoc slabším. Naposledy v roku 2015 prešiel celé Slovensko na špeciálnom bicykli a vyzbieral tak finančné prostriedky pre druhých na liečbu a rehabilitačné cvičenia. Pomohol tak 12 ľuďom, aby dostali šancu na fyzické zlepšenie. V roku 2016 ocenili Petra v kategórii filantropia a odniesol si ako správca nadácie Krištáľové krídlo. „Veľmi ma potešilo toto ocenenie, hlavne myšlienka ceny samotnej. Nejde až tak o hodnotu ocenenia, ale o hodnotu ľudí, ktorí si to všimli a nezakrývajú si oči pred touto chorobou, podporujú a pomáhajú takto verejne. Je to cena pre nás všetkých“, vysvetľuje Káčer.

OSCAR BEZ BARIÉR

Zlatá soška Oscara padla do rúk tento rok práve Petrovi Káčerovi. Slávnostný galavečer tak ocenil výnimočného športovca, neobyčajným Oscarom. Je to cena, ktorú udeľuje ZMOS, Združenie miest a obcí Slovenska a plným titulom sa volá “Oscar bez bariér”. Štandardne ju dostávajú samosprávy – mestá a obce. Peter ich dokázal svojimi aktivitami tak nadchnúť, že mu udelili špeciálnu cenu. Veď počas štyroch uplynulých ročníkov podujatia “Káčer na bicykli” prešiel desiatky obcí a miest a všade rozdával dobrú energiu, povzbudenie aj finančnú pomoc. Bolo by to oveľa ťažšie, keby nebolo primátorov a starostov, ktorí mu vychádzali v ústrety.

„Ja vnímam, čo robí Peter Káčer pre ľudí, ktorí majú zdravotné postihnutie, ako sa obetuje, roky sadá na bicykel a otrocky šliape celý týždeň. Chodí z obce do obce, z mesta do mesta. Je to o pokore, o ľudskosti, o sebaobetovaní a pomoci iným,“ zhodnotil Petrov prínos pre charitu predseda ZMOSu Michal Sýkora.

VIAC INFORMÁCIÍ:

https://kacer2018.ta3.com/

https://merch.sk/peter-kacer/tricko-ficim-na-kolesach

Zdroj: TS
Foto: Instagram Peter Káčer