Splnený sen s názvom „One Music“

Koncertný program s názvom One Music, umelecký dokument o jeho vzniku, CD a séria koncertov pre verejnosť a odborných workshopov pre študentov sú hlavnými výstupmi projektu Hudba je len jedna, podporeného z Programu Kultúra Grantov EHP 2014-20 a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Projekt je splneným snom a výsledkom viac ako 20-ročnej spolupráce Miloša Valenta a Bjarteho Eikeho, umeleckých vedúcich renomovaných súborov Solamente naturali z Bratislavy a Barokksolistene z nórskeho Tønsberg, ktorí proejkt realizovali od novembra 2021 do apríla 2024.

16. apríla 2024 (BRATISLAVA) Program One Music vytvoril pomyselný most medzi starými hudobnými prejavmi slovanskej a severskej hudby, ktoré sú zapísané v slovenských a nórskych hudobných archívoch a sú interpretované v starom historickom pohľade a novými kompozíciami, ktoré vznikli na základe inšpirácie starou hudbou. Práve táto vzájomná interakcia starého a nového, hľadanie spoločného momentu „jednej hudby“ je zaujímavá nielen pre hudobnú odbornú verejnosť, ale i širšie divácke publikum. Program je zložený z upravených archívnych skladieb z repertoárov oboch súborov, ale aj z nových kompozícií od hudobných skladateľov Jona Balkeho z Nórska a Michala Paľka a Daniela Mateja zo Slovenska, inšpirovaných rómskou, židovskou a nordickou hudbou. Jedinečný hudobný program One Music prinesú súbory poslucháčom kvalitnej hudby aj na CD nosiči, ktorý nahrávajú v týchto dňoch.

Posolstvo hudobného programu One Music a viac ako dvojročný projekt zachytili bývalí študenti Filmovej a televíznej fakulty VŠMU v Bratislave v umeleckom dokumente pod vedením mladej režisérky Kristíny Smetanovej z triedy Mareka Šulíka, renomovaného slovenského dokumentaristu. Vzácna spolupráca s nezameniteľnou atmosférou deviatich špičkových hudobníkov zo Slovenska a Nórska sa stala motívom aj fotografií z dielne renomovaného slovenského fotografa Vladimíra Yurkoviča, ktorý z nich pripravil aj pútavú výstavu.

Tvorbu programu One Music, ako aj jeho hudobné inšpirácie prezentovali členovia oboch súborov, i hudobní skladatelia na workshopov na umeleckých školách – konzervatóriách, či vysokých školách, ako aj pre ostatnú odbornú verejnosť v Bratislave, Lozorne, Banskej Bystrici, Trondheime, Bergen a inde.

Verejnosť sa s programom One music stretla na koncertnom turné v júli 2023 v Čechách a na Slovensku a v októbri v nórskom meste Bergen. Slovenskú premiéru programu One Music zažili diváci v rámci festivalu Viva musica 6. júla 2023 v Bratislave za účasti prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Tá vysoko ocenila nielen kultúrny, ale aj vzdelávací rozmer projektu Hudba je len jedna. Nórska premiéra sa konala 2. októbra 2023 v Bergen.

Členovia súboru Solamente naturali v spolupráci s hudobným skladateľom Michalom Paľkom navštívili v júni 2022 aj rómsku osadu v Sirku, kde pre miestne deti a mladých zo sociálne slabých komunít pripravili pútavé rozprávanie o hudbe programu One Music a najmä o jeho inšpirácií rómskou hudbou. Ukážky z programu posmelili miestne deti a spevom sa pripojili k hudobníkom.

Dlhoročnú skúsenosť súboru Barokksolistene s koncertmi na stredných odborných školách sme preniesli aj na Slovensko. V rámci projektu vystúpili členovia Solamente naturali na stredných odborných školách a študentom ukázali krásu rôznorodosti hudby odlišných národov a tradícii, čo považujeme za čoraz dôležitejšie v tejto celosvetovo mimoriadne komplikovanej dobe. Plánujeme preto v tomto druhu koncertov pokračovať aj v budúcnosti.

Budúce plány oboch súborov sú spojené najmä s ďalším koncertovaním s hudobným programom One Music v SR, ČR a v Škandinávií, čo začne koncertmi na jeseň tohto roku v Nórsku. Pokračovaním projektu by mali byť aj ďalšie prezentácie umeleckého dokumentu.

Celkové oprávnené výdavky projektu predstavujú sumu 148600 eur, z toho podpora z Programu Kultúra EHP Grantov aštátneho rozpočtu SR predstavuje 90%, zvyšok predstavuje 5 %-né spolufinancovanie prijímateľa a jeho partnera a 5 % dobrovoľníctvo.

O súbore

Jadro slovensko-nórskeho hudobného telesa projektu vytvorili členovia: Solamente naturali – Miloš VALENT (stará hudba, tradičné a ľudové nástroje, súčasná hudba), Ján ROKYTA (multiinštrumentalista, skladateľ, tradičné orientálne nástroje), Ján KRUŽLIAK (stará hudba, elektronická hudba, world music, jazz, ľudová hudba), Peter VRBINČÍK (stará hudba, tradičné nástroje, súčasná hudba), Kristína CHALMOVSKÁ (stará hudba, súčasná hudba); Barokksolistene – Bjarte EIKE (arly music, tradičné nástroje, súčasná hudba, experimentálna), Helge NORBAKEN (world music, africké nástroje, jazz, experimentálne zvuky), Hans Knut SVEEN (stará hudba, experimentálny zvuky, tradičné nástroje) Johannes LUNDBERG (klasická, ľudová, jazzová stará hudba, experimentálna).

TS