Spieva po celej Európe, ale aj v USA a Dubaji. Niekdajšia metalová speváčka sa vydala na sólovú dráhu

Ešte donedávna poznali Eriku Strečkovú najmä fanúšikovia rocku a metalu. To už ale nejaký ten piatok neplatí. Sympatická speváčka už dávnejšie ukázala, že mantinely tvrdej muziky sú jej akési priúzke.

Erika sa hudbe venuje od malička, prvú skupinu mala ako 15-ročná a odvtedy je pre ňu muzika všetkým. Po takmer 10. rokoch v symfonicko-metalovej kapele Symfobia sa rozhodla ísť vlastnou cestou.

„Už dlhšie som mala pocit, že potrebujem vo svojom živote niečo zmeniť. Vždy sa mi páčilo mnoho hudobných štýlov, a aj keď rocková či metalová hudba bude vo mne navždy, momentálne cítim, že chcem zjemniť, skúsiť, zažiť a naučiť sa niečo nové,“ prezradila usmievavá hudobníčka o svojom odchode z kapely Symfobia.

Spoznali ju fanúšikovia vo svete

Posledné dva roky spieva Erika v profesionálnej skupine Abba tribute band Abborn a vďaka nej ju spoznali takmer na celom svete. „Jedným z mojich snov bolo spojiť spievanie s cestovaním po svete. S touto kapelou sa mi to podarilo. Hráme hlavne v Európe, ale koncertovali sme už aj v USA či Dubaji,“ netajila.

Aj keď je Erika poriadne rozlietaná, začala sa venovať aj sólovému projektu. Ku svojmu krstnému menu pridala pseudonym Elien.

„Chcela som niečo, čo sa bude začínať na E. Pri písaní prvej skladby som sa pozrela na obraz našej planéty vo vesmíre, ktorý mi visí nad posteľou a zrazu mi napadlo anglické slovo Alien, teda mimozemšťan, ktoré sa vyslovuje s E. Celý život sa cítim ako taký mimozemšťan na tejto planéte, najmä kvôli tomu, že moje zmýšľanie a konanie sa častokrát odlišuje od väčšiny. A jednoducho kombinácia Erika Elien mi prišla ako celá ja,“ vysvetlila so smiechom pôvod novej prezývky.

Pokojné vlny, ťažká téma

Pred pár dňami zverejnila Erika Elien novučičký videoklip na jej úplne prvú sólovú skladbu, ktorá sa volá „Nie si v tom sám“. Hudbu napísala so svojím niekdajším spoluhráčom Viliamom Putzom – bubeníkom kapely Symfobia. Nahrávanie a produkciu zverila uznávanému producentovi Marekovi Rakovickému.

Fanúšikov okrem hudobnej stránky zaujme aj text piesne, ktorý pojednáva o citlivej téme – depresii.

„Nikdy som depresiou netrpela, avšak mnoho mojich blízkych áno. Táto téma je stále tak trochu tabu a ľudia majú na ňu veľmi skreslené názory. Niekedy som si aj ja myslela, že sú to iba smutní ľudia, ktorí nevedia, čo so životom. Bežný smútok ale nie je depresia. Po tom, ako som randila s mužom s depresiou, chcela som o tejto téme vedieť viac. Depresia je choroba, ktorá sa môže objaviť hocikomu z nás a určite by sa malo o nej hovoriť viac. Odborne a otvorene,“ povedala viac k tejto téme.

V závere videoklipu nájdu fanúšikovia aj číslo na linku pre duševné zdravie. Vyhľadať pomoc v psychicky náročnej životnej situácii nie je prejavom zlyhania a slabosti. Je to prejavom sily človeka, postarať sa o seba či svojich blízkych. „Duševné choroby sú na celom svete na vzostupe, depresiou trpí viac ako 300 miliónov ľudí na svete. Nie je hanba požiadať o pomoc,“ vyzýva Erika Elien.

Točila so skúseným tímom 

Erika vyskúšala spoluprácu s pre ňu úplne novým tímom združeným v Lexis Production, ktorí točili videoklipy pre Desmod, Horkýže slíže, Smola a hrušky, Simu a mnoho ďalších. Réžiu mal na starosti Adam Lapšanský a kameru Pierre Lexis.

„S týmto tímom sa mi spolupracovalo naozaj výborne. Majú veľmi profesionálny a zároveň ľudský prístup. Takú kombináciu mám najradšej,“ usmiala sa.

Videoklip sa natáčal začiatkom novembra v opustenej hale v Hlohovci. Účinkuje v ňom samotná Erika spolu s tanečnou skupinou N Dance Company pod vedením známeho tanečníka Nora Grofčíka.

„Aj napriek tomu, že som bola celý čas iba v šatách a bola mi poriadna zima, úžasná atmosféra, ktorú baby vytvorili tancom, ma dostatočne hriala. Bolo to prvýkrát čo som spolupracovala s tanečnou skupinou a veľmi som si to užívala,“ zakončila usmievavá speváčka.

Web:www.erikaelien.sk
Facebook – https://www.facebook.com/ErikaElienOfficial
Instagram – https://www.instagram.com/erika_elien/
YouTube – https://www.youtube.com/@erikastreckova8045

Zdroj: TS