Speváčka VANDA prekvapuje singlom La Peregrina a albumom Introspective!

Pred troma rokmi zaujala úspešným debutovým albumom „Astrology“ (2012) a singlami Not Today“ i Signs“. Sympatickú blondínku za klavírom s originálnym imidžom vtedy prehliadol naozaj len málokto…

Dnes sa  speváčka Vanda vracia s novinkou vo svojej diskografii – druhým sólovým albumom „Introspective“ (2015). Fanúšikom zároveň posiela temperamentný nový singel „La Peregrina“, naspievaný v španielčine a inšpirovaný speváčkiným životom a cestami po Argentíne. K energickej skladbe momentálne Vanda pripravuje videoklip v spolupráci so svojím dvorným režisérom Braňom Vinczem. Predstaví ho už čoskoro…

Od melancholickému Astrology k horkokrvnému Introspective

Z jemnej, krehkej blondínky je dnes horkokrvná bytosť s temperamentom na rozdávanie… Speváčka Vanda prešla po vydaní albumového debutu Astrology  markantným ľudsko-umeleckým prerodom. Výsledkom je nový imidž a vyzretejšia hudobná tvorba, ktoré sa ruka v ruke pretavili do nového albumu s názvom Introspective.

smallVANDA (137 of 141)

Ako Vanda sama priznáva, jej najnovšie skladby sa od tých starších výrazne líšia:  „Emočne sa toho dialo u mňa veľmi veľa a potrebovala som to všetko dať von. Spočiatku som sa vôbec nezamýšľala nad tým, či bude z toho nový album alebo akú bude mať formu, dôležitá bola tvorba. Introspective je iný práve svojou súdržnosťou, konceptom, mapuje chronologický vývoj a dôležité momenty uplynulých 2 rokov. Hudobne je taktiež vyzretejší – je skôr akustickým albumom. Má svoje temné aj veselé momenty, no hlavne je plný autentických pocitov a skúseností,“ vysvetľuje. 

O slovo sa hlási španielčina a La Peregrina alias „Pútnička“

Albumom Introspective Vanda pravdepodobne svojich skalných fanúšikov prekvapí. Zatiaľ, čo predošlý album naspievala od začiatku po koniec v angličtine, ten nový obsahuje hneď niekoľko španielsky spievaných piesní. Ako speváčka priznáva, srdcom mala totiž odjakživa blízko k Latinskej Amerike.

smallVANDA (24 of 141)

„Španielčinu som si zamilovala už počas strednej školy, keď som ju študovala, no najviac ma chytila, keď som žila v Argentíne. Do Latinskej Ameriky sa vraciam rada. Vždy vo mne túžba písať aj po španielsky driemala, len nikdy predtým som sa neodvážila v nej napísať skladbu. Až to jeden deň prišlo a neviem s tým prestať. Dokonca najbližšie mám vo svojom hudobnom pláne vydať EP nových iba španielskych skladieb, ale to už trošku predbieham, každopádne bude sa na čo tešiť,“ prezrádza Vanda na margo svojej lásky k španielčine a dodáva, že dokonalým odrazom jej novej hudobnej identity je jej najnovší španielsky spievaný singel: „La Peregrina v preklade znamená „pútnička“, teda žena, ktorá sa vydáva sama na púť, cestu. Je to vlastne moja autobiografická skladba, ktorá zachytáva obdobie, kedy som sa rozhodla „kráčať“ vlastnou cestou, s vlastnými myšlienkami a názormi. Zložila som ju ešte pred odchodom do Južnej Ameriky, keď som ešte ani nevedela, že tam pôjdem, ale moje podvedomie to už tušilo. Znamená teda pre mňa osobne veľmi veľa,“ dodáva.

4 krsty – 4 elementy hudobného priemyslu

Zdroj: SOUL FOR SHOW 2015
Foto: Richard Svoboda