Speváčka Leia debutuje emotívnou skladbou aj medzinárodnou spoluprácou

Ak vás niečo baví, je jedno, v akom veku sa svojej vášni začnete venovať naplno. Dôkazom je aj speváčka Leia, ktorá vstupuje na slovenskú hudobnú scénu ako 32-ročná. Vlastným menom Daniela Páleníková, ktorá je momentálne mamou na rodičovskej dovolenke, sa rozhodla zahodiť zábrany a vykročiť pravou nohou vpred naproti svojmu životnému snu. Spevu sa venuje približne 5 rokov, ale aktívne s ním začala koncom minulého roka, kedy sa rozhodla so svojimi autorskými textami kontaktovať hudobného producenta Martina Šrámeka (LittleBeat studio) a zhmotniť svoje pocity do skladby Living a lie, ktorá je jej prvotinou a uzrieva svetlo sveta práve v týchto dňoch.

Living a lie

Balada s názvom Living a lie vznikla v LittleBeat studio pod taktovkou Martina Šrámeka v spolupráci s Matejom Miklošom. Toto duo sa postaralo o hudobnú produkciu spolu s Leiou, ktorá si text napísala sama. „V momente, kedy som sa rozhodla, že spev by mohla byť tá správna cesta a prestala riešiť vnútorné strachy a komplexy, začali mi sami prichádzať do života ľudia, ktorí mi na tejto ceste pomáhajú. Jedným z nich bol kamarát Tomáš, ktorý ma v tom podporil a obratom mi zistil kontakt na Martina. S malou dušičkou som mu poslala nejaké svoje demá a ozval sa s tým, že sa mu to páči a rád do toho pôjde. A potom už nebolo cesty späť :)“ vysvetľuje Leia. Štúdio LittleBeat má vo svojom portfóliu napríklad hviezdy ako je Celeste Buckingham či Majk Spirit, vďaka čomu sa môže jednoznačne zaraďovať radiť medzi najkvalitnejšie hudobné štúdiá na Slovensku so zvukom svetovej kvality.

Samotný videoklip sa natáčal v Bratislave dva dni. Vznikol pod taktovkou režiséra s menom Rok Mele, Slovinca žijúceho vo Viedni. Režisér s dlhoročnými skúsenosťami sa rozhodol pre prvú spoluprácu na Slovensku práve s Leiou, a tak vstupujú obaja na slovenský trh práve videoklipom ku skladbe Living a lie. Kamery sa chopil skúsený Miňo Debnár, ktorý spolupracuje na hudobných videoklipoch s viacerými úspešnými slovenskými spevákmi a speváčkami, ako je napríklad Rytmus, Dara Rolins, či Dominika Mirgová. Videoklip sa nakrúcal napríklad v ikonickej budove Slovenského rozhlasu, či v Galérii Nedbalka. „Natáčanie bola pre mňa veľmi príjemná skúsenosť, aj keď nám počasie veľmi neprialo, čo bolo miestami náročnejšie, ale oba dni som si užila. Som veľmi hrdá, že som mohla spolupracovať práve s Rokom a Miňom. Vytvorili sme skvelý tím a verím, že sa takto stretneme aj na ďalších projektoch,“  hovorí o nakrúcaní samotná speváčka.

Skladba je reakciou na aktuálnu situáciu vo svete a je venovaná všetkým, ktorí stratili niekoho blízkeho. V dobe, v ktorej sa momentálne nachádzame, ale aj mimo nej, sa určite každý z nás stretol so stratou blízkej osoby a vie sa tak vžiť do samotnej skladby. „Skladba je primárne o strate, avšak nielen o strate lásky, milujúcej osoby, ale čohokoľvek, čo sme za posledné roky stratili, v niektorých prípadoch aj sami seba. Poukazuje na úzkosť, depresívne myšlienky, ktoré sú s tým spojené, o ktorých sa podľa mňa v spoločnosti stále málo hovorí, cez neustále návraty do minulosti, až po vytriezvenie a uvedomenie si, že všetko chce čas. Že príde deň, keď sa zobudíte a nájdete silu ísť ďalej“. Práve preto sa speváčka spolu s režisérom rozhodli, že videoklip nebude postavený na tragických záberoch, ktorých máme posledné dva roky na televíznych obrazovkách viac ako znesieme, ale zamiera sa samotnú emóciu, ktorú speváčka posúva prostredníctvom obrazu.

Zdroj: Kristína Mohrová
Foto: Petra Ficová, Makeup: Milan Švingál