Space Recorder má novú speváčku aj pesničku o slobode

Slovenská skupina Space Recorder vydala v pondelok 18. decembra 2023 nový singel s názvom Vojdi von. Ako feat (hosťujúci spevák) sa v nej predstavuje aj Juraj Podmanický z kapely Billy Barman.

Singel si od zajtrajšieho dňa môžete vypočuť na všetkých možných aj nemožných hudobných platformách, na Bandcampe je už teraz dostupný tu:

Pred zhruba rokom došlo v kapele po dlhých rokoch k zmene na poste speváčky, ktorou sa stala Jana “Džana“ Fujaková, skúsená multižánrová speváčka a klaviristka.

„Džana priniesla svojou muzikalitou a zaujímavým hlasom do kapely čerstvý vietor a okamžite zapadla nielen hudobne, ale aj ľudsky,“ hovorí gitarista Space Recorder Roman Piška.

Space Recorder pomerne zásadne pretvoril svoj zvuk aj smerovanie už v minulom roku singlami A čo ty?Dotyky. Nový singel Vojdi von tento trend podčiarkuje svojou priamočiarosťou a nekompromisným zvukom.

A tiež posolstvom. „Sloboda je v umení, a špeciálne v hudbe, podobne ako láska jednou z najfrekventovanejších inšpirácií. Pre mňa však má okrem slobody vyjadrenia aj iné rozmery, ktoré som sa v texte snažil predložiť a jemne naznačiť s tým, že finálnu interpretáciu nechávam na poslucháča. Verím, že každý jeden si pri počúvaní tejto pesničky nájde tú „svoju“ slobodu, s ktorou sa bude vedieť vnútorne identifikovať,“ začína s predstavovaním singlu Vojdi von Richard Ďurana, kapelník Space Recorder.

„Prvý nástrel pesničky som do kapely priniesol v novembri roku 2020. Doteraz si pamätám Peťove (Peter Slameň, bubeník) slová: to nie je sloha, to je refrén, ktorý bude monumentálny! Pesničku sme veľmi rýchlo rozpracovali do štruktúry, ktorá sa už prakticky nezmenila. V dobe covidovej pandémie a lockdownov bol však prístup do štúdií limitovaný a museli sme čakať do konca jari 2021,“ približuje Richard. „Pesnička sa aj po nahratí nástrojov a vokálov rodila pomerne dlho. Najväčšou výzvou boli spevy. Po dlhom skúšaní a aj nahrávaní rôznych alternatív sme dospeli k záveru, že pesnička musí byť duet. A sme veľmi radi, že našu ponuku prijal Podmo (pozn. red. Juraj Podmanický). Keď naspieval svoje party, vedeli sme, že toto bude cesta.“

Spev bol výzva aj pre skúsenú Džanu. „Ak má duet vyznieť pekne, treba nielen popracovať na melódiách, ale predovšetkým na výraze. Podmove spevy svojím spôsobom preddefinovali aj tie moje,“ vysvetľuje.

„Keď Rucho (Richard Ďurana, pozn. red.) na skúške zaspieval v refréne melódiu a-a-a-a-á-á, okamžite som tam započul monumentálne dychy,“ s nadšením hovorí Peter Slameň. „Na nahrávanie sa mi podarilo vybaviť trojicu skúsených filharmonikov Pavla Poliaka na tube, Marcela Majoroša na lesnom rohu a Tibora Duriaka na trúbke. Teplý a naliehavý zvuk dychovej sekcie dodal pesničke nielen priestor, ale aj potrebnú naliehavosť,“ dodáva Peter.

„Pri tejto pesničke sme vedeli, že ju chceme nahrať v špičkovom štúdiu“, objasňuje basgitarista Timotej Strieš. „Vybrali sme si LVGNC studios, pretože zvuk nahrávok spáchaných v tomto štúdiu hovorí sám za seba,“ dodáva a pokračuje: „Mix sme zverili do rúk Erikovi „Lososovi“ Horákovi zo štúdia Lososound. Po perfektných spoluprácach na predchádzajúcich nahrávkach a vzájomnej hudobnej kompatibilite sme vedeli, že výsledkom bude nielen výborný zvuk, ale vďaka Erikovmu inovatívnemu zvukovo-majstrovskému vkladu aj pekná pesnička.“

Finálny master singlu Vojdi von spáchal GAEX (Tomáš Karásek).

Autor obrázku: Dalle-E a Richard Ďurana
Zdroj: TS