Smutný rytier Cypriána Majerníka ide do aukcie. Za 35-tisíc eur.

Obrazy najdrahšie predávaných maliarov na domácich dražbách, bohatá kolekcia diel mladých umelcov, jedinečná zbierka fotografií aj súčasného šperkárskeho umenia. Výber toho najlepšieho zo slovenského a českého výtvarného umenia ponúkne 18. apríla Aukcia súčasného umenia spoločnosti White & Weiss.

Top dielom aukcie je jedna z vrcholných malieb Cypriána MajerníkaDon Quichote. Pod dražobné kladivko sa dostane s vyvolávacou cenou 35-tisíc eur. Odhadovaná suma, za ktorú ju môže získať nový majiteľ, je pritom až 60-tisíc eur.

„Je to špičkový obraz, ktorý bol vystavovaný na každej posmrtnej výstave Majerníka, čo je dôkazom toho, že patrí k tým najvýnimočnejším v jeho tvorbe. Navyše v ňom zobrazuje svoju večnú tému – don quiotovský boj,“ povedal Pavol Weiss, riaditeľ aukčnej spoločnosti White & Weiss.

Dona Quichota namaľoval Majerník krátko pred svojou predčasnou smrťou, počas obdobia druhej svetovej vojny, v roku 1944. Zobrazil v ňom temnú dobu, ktorú veľmi citlivo vnímal. Predstaviteľ pokrokovej umeleckej avantgardy, ktorý určil smerovanie slovenského výtvarného umenia, bol totiž príkladom spoločenskej angažovanosti v umení a nositeľom antifašistickej myšlienky.

Silný výtvarný odkaz Majerníka, ako zosobnenia „rytiera smutnej postavy“ – zvlášť z vojnového obdobia, patrí medzi zberateľské rarity.

Druhým najdrahšie ponúkaným dielom je Muchacho maliara Kolomana Sokola s jeho autorskou pečiatkou. Dražiť sa začne s vyvolávacou cenou 18 500 eur, predať sa môže až za odhadovaných 25-tisíc eur.

„Obraz je unikátom na slovenskom aukčnom trhu. Pochádza priamo z pozostalosti národného umelca, skladateľa Alexandra Moyzesa, ktorý bol Sokolovým blízkym priateľom,” povedal Weiss.

Dielo, ktoré Sokol vytvoril v roku 1937, už v mexickej emigrácii, predznamenáva jeho neskorší rukopis. Vystavené bolo hneď na jeho prvej výstave v Bratislave v roku 1946.

Na aukcii nebudú chýbať ani diela zakladateľa slovenskej moderny a jedného z desiatich najdrahšie predávaných autorov na domácich aukciách, Ľudovíta Fullu. Revúcka rodina z roku 1927 s autorskou pečiatkou sa bude dražiť od 6-tisíc euro. Je ukážkovým príkladom budúceho výtvarného smerovania maliara.

Záujemcovia o kvalitné výtvarné umenie si budú môcť zakúpiť aj diela významných predstaviteľov staršej generácie súčasných umelcov ako napríklad Andreja Barčíka, Milana Laluhu, Rudolfa Filu, Júliusa Kollera, Rudolfa Sikoru či mladšej generácie – Ivana Csudaia, Mareka Ormandíka, Marka Blaža, Erika Bindera, Viktora Freša či Ašota Haasa.

Aukcia súčasného umenia ponúkne, spomedzi takmer 200 diel, aj výnimočnú zbierku slovenského a svetového konštruktivizmu a geometrického umenia. Medzi ťaháky patria diela jedného z najvýznamnejších predstaviteľov tohto smeru, Milana Dobeša. Jeho najdrajším dielom na aukcii bude objekt s názvom Centrálna príťažlivosť z roku 2010, ktorý sa začne dražiť pri sume 18-tisíc eur. V kolekcii sa nachádza aj dielo českého maliara svetového významu Františka Kupku.

„Pravidelne sa snažíme prinášať na slovenský trh najprogresívnejších českých umelcov. Tento raz ponúkneme napríklad sochy Jaroslava Rónu, olejomaľby Alice Nikitinovej, raritné fotografie Miroslava Tichého či diela vychádzajúcej výtvarnej hviezdy Karla Štědrého. Našou ambíciou je totiž ponúknuť to najkvalitnejšie zo súčasného umenia v česko-slovenskom priestore,“ povedal Weiss.

Aukcia už tradične ponúkne aj kolekciu originálnych šperkov od mladých slovenských šperkáriek, ručne vyrobených z drahých kovov.

Predaukčnú výstavu si je možné pozrieť v dejisku aukcie, v Zoya Gallery, do 18. apríla v Erdödyho paláci na Ventúrskej 1 v Bratislave.

Viac info na: www.whiteweiss.sk
Aukčný katalóg na stiahnutie: https://www.whiteweiss.sk/sites/default/files/katalogy/katalog_aukcia_april_2013_webb_0_0.pdf

Zdroj: White & Weiss