Smetanovo Trio novým albumom pripomína 250. výročie narodenia Ludwiga Van Beethovena.

Od prvého opusového čísla, ktoré Ludwig van Beethoven priradil trojici klavírnych trií, bolo zrejmé, že tento skladateľ nebude zákonitosti kompozície iba ctiť; bude ich chcieť po celý život skúmať, posúvať a spoluvytvárať. Beethoven i v tomto nástrojovom obsadení experimentuje s formou i s harmonickými postupmi.

Klaviristka Jitka Čechová k novej nahrávke Smetanovho tria, ktorá obsahuje práve Beethovenove Klavírne triá, uviedla: Z histórie je známe, že klavírne trio v tomto obsadení sa formovalo práve v období klasicismu. Klavír je v ranej Beethovenovej tvorbe v popredí a až postupne sa ostatné dva nástroje stávajú rovnocennými, čo je možné na našom novom dvojalbume krásne pozorovať.

250.výročie narodenia jedného z najväčších skladateľov bolo pre Smetanovo trio neodolateľným impulzom k vydaniu nahrávky. Samozrejme, že to bol jeden z hlavných podnetov nielen pre nás, ale i pre vydavateľstvo Supraphon. Je to dielo, ktoré nesie nesmierne interpretačné úskalia. Ja sám vnímam dielo Ludwiga van Beethovena ako premostenie medzi érou hudobného klasicismu a romantizmu. Jeho tvorba vo vyšších opusoch naozaj predpovedá romantické obdobie. Je teda na citlivosti interpreta presne odhadnúť, v akom beethovenovskom tvorivom období sa nachádza,“vysvetlil violončelista Jan Páleníček.

Beethovenove triá máme v stálom repertoári a čakajú nás i na koncertoch, na ktoré sa už teraz tešíme. A nie je to len z dôvodu práve vydaného albumu. Ak bude situácia ohľadne živého koncertovania priaznivá, tak by sme sa mali objaviť na pódiách v Taliansku a v Portugalsku a čaká nás i turné po USA. Rovnakú radosť nám robia koncerty v Českej republike – je pred nami moravské turné, ale i koncerty na krásnych miestach v Čechách,“ doplnil huslista Jan Talich. 

Nový dvojalbum Smetanovho tria s Klavírnymi triami Ludwiga van Beethovena obsahuje: Trio c moll op. 1 č. 3, Trio B dur op. 97 „Arcivojvodské“, Trio D dur op. 70 č. 1 „Geistertrio“, Trio Es dur op. 70 č. 2. Nahrávka vychádza na 2CD a digitálne už tento piatok 25. septembra 2020 v Supraphone.

Smetanovo trio tvoria: Jitka Čechová – klavír, Jan Talich – husle, Jan Páleníček – violončelo

www.smetanatrio.cz
MULTILINK: https://lnk.to/SmetanovoTrioBeethoven

Zdroj: TS