Slovenský výtvarník Viktor Frešo v prestížnej galérii v Berlíne. Vystavuje Ježiša Krista ako gitaru.

Obraz Ježiša Krista premenený na gitaru aj ikony Panny Márie stvárnené do modernej podoby. Výtvarník Viktor Frešo, ktorý svojimi projektami pravidelne rozbúri hladinu slovenskej výtvarnej scény, bude vystavovať v zahraničí.

Jeho diela si vybrala prestížna galéria Komart v Berlíne, ktorá prezentuje prvú ligu súčasného umenia. Výstavu s názvom Pure for you osobne otvorí Frešo  20. marca a potrvá do 15. apríla 2013.

„Dostať možnosť vystavovať v zahraničí je pomerne veľký problém. Táto príležitosť je pre mňa ako boží dar,“ povedal Frešo, ktorý patrí medzi najvýraznejšie postavy slovenského súčasného umenia. V galérii európskeho mena predstaví do 15 diel zo svojej najnovšej tvorby.

Frešo sa zapísal do povedomia ako provokatívny aj kontroverzný umelec. Jeho prístup k umeniu patrí k netypickým – dielami verejne prezentuje svoje radikálne a často pohŕdavé názory na spoločenskú a kultúrnu situáciu.

Tento raz si zvolil intímnejšiu tému, v ktorej je však stále cítiť jeho rukopis – podtón ľahkosti, humoru a hry. 

„Chcel som vytvoriť novodobé ikony, prepojiť stredoveké a súčasné umenie. K svätým som preto pridal hudobné, šoubiznisové a iné imidžové prvky, ktoré sa bežne v ikonografii nepoužívajú. Veď aj cirkev je jeden veľký šoubiznis,“ vysvetlil Frešo. „Moje projekty nikdy neútočili na náboženstvo, ale na stereotypy. Ani tieto nové objekty nie sú poburujúce, nemám zámer nimi provokovať cirkev,“ dodal.

Frešove diela sa za desaťročie jeho aktívnej umeleckej práce dostali na takmer 200 výstav doma aj v zahraničí. Okrem susedných krajín vystavoval už v Paríži, Berlíne, Washingtone, Chicagu, Bangkoku, Hong Kongu, Buenos Aires či v Kapskom meste.

V minulosti zaujal napríklad projektom Who is the king – Kto je kráľ, v ktorom otočil svet šoubiznisu naruby tým, že sa on sám nechal vyfotografovať – ako prototyp mladého úspešného muža – slovenskými a českými osobnosťami a celebritami ako napríklad Bolkom Polívkom, Mekym Žbirkom, Helenou Vondráčkovou, ale aj Václavom Havlom. Úspešný bol aj projekt malieb Binderfresh, v ktorom sa spojil s výrazným súčasným maliarom Erikom Binderom či Metamorfózy Václava Havla, v ktorom podľa stredovekých postupov vytvoril ikony Václava Havla ako svätca.

Viac info o tvorbe Viktora Freša nájdete tu: https://www.viktorfreso.com/

Zdroj: Zuzana Kizáková