Vernisáže, ateliéry, hudba, koleje, továrna….. Pražská muzejní noc proběhne také v MeetFactory.

Už po několikáté se Pražská muzejní noc bude konat také v smíchovské továrně. V Galerii MeetFactory proběhne vernisáž skupinové výstavy autorů z balkánského regionu Stranger Than Paradise / Podivnější než ráj, Galerie Kostka představí samostatný projekt „Lo“ mexické umělkyně Jimeny Mendozy, divadelní dramaturgii MeetFactory přiblíží instalace Andrijany Trpković, proběhne komentovaná prohlídka největšího rezidenčního programu a závěru večera bude kralovat Blanck Mass, sólový projekt zakládajícího člena Fuck Buttons. A pokud si budete chtít tuto noc od muzeí odpočinout a občerstvit se, není ideálnějšího místa než u kolejí bývalé továrny. V sobotu 9. června se dveře otevřou v 19:00, vstup bude zdarma.  

„Jde o to, že opravdu nedokážu odlišit život od umění.”[i] Tento citát Tomislava Gotovace, jednoho z významných chorvatských avantgardních umělců druhé poloviny 20. století, výstižně charakterizuje téma výstavy Stranger Than Paradise / Podivnější než ráj. Kurátoři Tevž Logar a Eva Riebová si kromě Gotovace vybrali dalších sedm umělců z regionu jihovýchodní Evropy, které spojuje postoj, že hranice mezi soukromým životem a uměním v podstatě neexistují. Dalšími vystavujícími jsou Pavel Brăila (MD), Jasmina Cibic (SI), Lana Čmajčanin (BA), Vlado Martek (HR), Alban Muja (XK), Tanja Ostojić (RS) a Mark Požlep (SI).

Mexická umělkyně Jimena Mendoza představí v Galerii Kostka výstavu s názvem Lo vycházející z literatury, mýtů a kosmovizí. Umělkyně volí takové příběhy, které vypráví o nadpřirozeném početí a vzniku světa (například mýtus o Jupiterovi a Íó, příběh o Panně Marii či aztécké bohyni Coatlicue), v nichž je lidská proměna vždy důsledkem působení vyššího řádu.

Scénografka Klára Syrůčková se v nedávné době podílela na surrealistické inscenaci podle Pohřbu sardinky, knihy Fernanda Arrabala . Během Pražské muzejní noci bude na divadelním sále k vidění její unikátní instalace, která se netradičně ohlíží za činností Divadla MeetFactory. 

Tradiční součástí této akce je otevření prvního patra, kde mají své ateliéry rezidenti MeetFactory. Místa, v nichž tvoří umělci z různých částí světa, jsou otevřena až do půlnoci. Projít si je mohou návštěvníci sami, popřípadě společně s kurátorkou rezidenčního programu Luciou Kvočákovou.

Závěru večera kraluje hudba, kterou představí duo NAKED (PL), vyžívající se v extrémních formách elektroniky. Tato dvojice, v současnosti tvořící v Londýně, patří k SHAPE umělcům roku 2018. Zlatým hřebem bude vystoupení Benjamina Johna Powera alias Blanck Mass (UK), který je znám jako zakládající člen Fuck Buttons.

Celý program je zdarma, otevřen bude bar MeetFactory, jídlo zajistí foodtruck. Posezení u kolejí, zatímco kolem projíždí vlaky, nebo v chill out zóně dvorku, je už neodmyslitelnou součástí těchto multižánrových večerů, kdy továrna otevírá své dveře široké veřejnosti.

Line-up:
19:00 Stranger Than Paradise / Podivnější než ráj – vernisáž v Galerii MeetFactory
19:30 Jimena Mendoza: Lo – vernisáž v Galerii Kostka
20:00 Komentovaná prohlídka rezidenčního patra
21:30 Hudební program

Další informace:
Stranger Than Paradise / Podivnější než ráj (10. 6.–2. 9. 2018)
Jimena Mendoza: Lo (10. 6.–15. 7. 2018)
Rezidenční program
NAKED (PL)
Blanck Mass (UK)

Zdroj: TS