Slovenský dokument Biela na bielej získal cenu na renomovanom festivaleDokufest v Kosove.

Tretí celovečerný film Biela na bielej od slovenskej režisérky Viery Čákanyovej s úspechom pokračuje vo svojej ceste po významných zahraničných filmových festivaloch. Po tom, ako dokumentárne uvažovanie o vzťahu človeka k prírode v dobe planetárnej ekologickej krízy vyhralo hlavnú cenu na MFDF Ji.hlava, českú súťaž na Jednom svete v Prahe a v súťažných sekciách ho uviedli dokumentárne áčkaSheffield Doc/Fest či ZagrebDox, aktuálne získalo Green Dox cenu v rámci rovnomennej sekcie na festivale Dokufest v Kosove, ktorý patrí k najvýznamnejším festivalom svojho druhu v balkánskomregióne. V rámci súťažnej sekcie zameranej na filmy s environmentálnymi témami súťažila slovenska-českásnímka Biela na bielej s novými filmami významných svetových dokumentaristov ako Viktor Kossakovskyči Salome Jashi. Film od 8. júla rotuje v slovenských klubových kinách pod hlavičkou distribučnejspoločnosti Film Expanded.

Medzinárodná porota udelila Bielej na bielej cenu so slovami: „Pri filme nakrútenom v radikálnej situáciivedenej nástupom modernej technológie oceňujeme absurdný humor, extrémnu úprimnosť a podmienky, ktoré bola Viera Čákanyová ochotná znášať, aby nám ukázala skutočnú tvár klimatickej zmeny.” V porote zasadli tureckýfilmový vedec Ahmet Gürata, niekdajšia šéfka industry programu na DOK Leipzig Brigid O’Shea a vizuálnyumelec Jeton Jagxhiu.

„Z víťazstva v Green Dox sekcii na kosovskom Dokufest-e mám veľkú radosť, keďze som mala tento rokmožnosť vidieť na ňom množstvo kvalitných a progresívnych svetových dokumentov a stretnúť skutočných milovníkov dokumentárneho filmu,” vyjadrila sa režisérka a producentka Bielej na bielej Viera Čákanyová.

Biela na bielej formou videodenníka dokumentuje pobyt režisérky na poľskej antarktickej stanici, kde v roku2017 nakrúcala snímku FREM (2019), ktorej hlavnou postavou je umelá neurónová sieť. Počas pobytu vedie autorka chatové konverzácie s umelou inteligenciou, ktoré sa dotýkajú povahy filmu, umenia a zmyslu života a odhaľujú spôsob myslenia oprostený od ľudskosti a emocionality, nútiaci k hlbokej introspekcii. Vo filme je zachytený súboj s vlastným telom a mysľou v extrémnych podmienkach. Biela na bielej je pokus o vyjadreniezážitku dočasného pozorovateľa, ktorý sa ocitne v nepoškvrnenej prírode — monumentálnej, krásnej a indiferentnej zároveň.

„Vo Film Expanded máme veľkú radosť, že Bielej na bielej sa už skoro rok od svetovej premiéry stále darí na svojej medzinárodnej festivalovej púti. Film patrí k vlajkovým lodiam nášho portfólia a hoci premiéru u nás mal ešte začiatkom leta, tešíme sa, že kiná ho stále nasadzujú a čaká ho aj viacero netradičných uvedení,” vyjadril sa spoluzakladateľ Film Expanded Matej Sotník.

Vznik a distribúciu filmu finančne podporil Audiovizuálny fond.

Informácia o cene na webe Dokufestu: https://dokufest.com/en/news/winners-of-dokufest-announced
Aftermovie z premiéry a videopozvánka do kina: https://youtu.be/sI6Z9w1RDZg
Trailer na film: https://youtu.be/mry_L4hQZyo
Sekcia filmu na webe distribútora s presskitom: https://filmexpanded.com/biela-na-bielej/
Facebook stránka distribútora: https://www.facebook.com/filmexpanded
Instagram stránka distribútora: https://www.instagram.com/film.expanded/

Aktuálny zoznam premietaní:
18.8. Kino Lumiere, Bratislava
20.8. – 22.8. Festival Hviezdne noci, Bytča
27.8. Kino Úsmev, Košice
29.8. Kino Úsmev, Košice

Zdroj: TS