SLOVENSKÝ A ISLANDSKÝ UTEČENECKÝ PRÍBEH SPOLU NA JEDNOM PLÁTNE.

Adja čaká na politický azyl na Islande, Faisala osud zavial až na Slovensko. Islandská dráma a slovenský animovaný film prichádzajú do kín spolu. Skvelé prepojenie utečeneckej témy a osudov týchto ľudí, si budú môcť pozrieť diváci v kinách od štvrtka vďaka filmom A dýchajte pokojne Ísoldy Uggadóttirovej a Persona grata Daniely Krajčovej.

Okraj islandského poloostrova Reykjanes. Dve ženy, ktorých osudy sa na krátku chvíľu vďaka nepredvídateľným okolnostiam pretnú. Medzi islandskou slobodnou matkou a africkou ženou žiadajúcou o azyl sa vytvorí intímne puto a obe začnú spoločne bojovať za to, aby sa ich životy vrátili na tú správnu cestu. Cieľom sa stalo spojenie dvoch veľmi odlišných postáv – chudobnej islandskej matky samoživiteľky a utečenkyne uväznenej na Islande počas cesty do Kanady. Fascinovalo ma, akým spôsobom by mohla jedna ovplyvniť život tej druhej a naopak. Hlavnou výzvou sa pre mňa stalo vytvorenie takého príbehu, ktorý by dobre sedel obom postavám. Zároveň som chcela využiť túto príležitosť na zdieľanie maxima informácií o  zúfalej situácii uchádzačov o  azyl na Islande, pre ktorých je navyše ostrov často iba prestupnou stanicou,“hovorí o svojom prvom celovečernom filme režisérka Ísold Uggadóttirová.Na festivale v Sundance s ním vyhrala cenu za réžiu, okrem toho si odniesla domov ešte ďalších 5 cien zo svetových festivalov.

Film distribuuje do kín Asociácia slovenských filmových klubov od 25. júla v spojení s krátkym slovenským animovaným filmom.l Persona gratarežisérky Daniela Krajčovej. „V roku 2009 som začala ako výtvarníčka viesť workshopy v tábore pre žiadateľov o azyl v Rohovciach. Asi pred šiestimi rokmi som tam spoznala Faisala z Afganistanu. Keďže je veľmi otvorený a priateľský človek, stretávali sme sa občas aj po jeho presťahovaní sa do Bratislavy. Jeho príbeh mi prišiel vhodný aj ako krátky film, práve preto, že Faisal je napriek ťažkému osudu a neustálym prekážkam pozitívny človek, má mladícky optimizmus a odhodlanie,“hovorí o filme Daniela Krajčová. Persona grataje jej prvý film s témou utečencov. Chcela tak priblížiť divákom príbehy konkrétneho ľudského osudu, aby sa ich nebáli, ale naopak – chceli im pomôcť. Pri výrobe snímky využila techniku maľby farbou na priesvitnú fóliu, pričom jednotlivé obrázky sú postupne premaľovávané a zachytávané fotoaparátom na animačnom stole.

Dôležitým prvkom filmu Persona grataje aj hudba. Tú pre film vytvoril Michal Novinski, ktorý je držiteľom niekoľkých ocenení Divadelné dosky či Český lev a hudbu vytvoril k už viac ako 25 filmom vrátane snímok ako Ostrým nožom(2019, Teodor Kuhn); Po strništi bos(2017, Jan Svěrák), Učiteľka(2016, Jan Hřebejk) či Nedodržaný sľub (2009, Jiří Chlumský) a do jeho zoznamu patrí aj niekoľko dokumentárnych filmom Pavla Barabáša.

Zdroj: TS