Slovenskí režiséri Andrej Kolenčík a Peter Begányi získali hlavnú cenu na srbskom festivale Küstendorf.

Slovenskí režiséri Andrej Kolenčík a Peter Begányi získali hlavnú cenu na srbskom festivale Küstendorf, ktorý organizuje samotný Emira Kusturica a priamo z jeho rúk si mladí tvorcovia filmov prebrali trofej.

admiral06 foto milos cvetkovic

Kolenčíka a Begányiho ocenili za krátkometrážnu parodickú komédiu Výstava o stave nášho štátneho múzejníctva. Do príbehu obsadili známe herecké mená – Jana Budařa a Danu Košickú a troch nehercov, s ktorými zvykne Kolenčík spolupracovať, Jána Slováka, Emila Lehotu a Mira Krištofčáka.

Do poroty festivalu si zasadli osobnosti ako herečka Bérénice Bejo z oscarového filmu Artist či oceňovanej snímky Minulosť (Le Passé), oscarový scenárista filmov Amorres Perros či Babel Guillermo Arriaga a tiež víťaz Sundance, režisér Srdjan Koljevic.

admiral03 foto milos cvetkovic

Okrem nich boli v hladisku slávni režiséri Paolo Sorrentino (La Grande Bellezza), Asghar Farhadi (Rozchod Nadera a Simin) a kameraman všetkých filmov Stevena Spielberga, Janusz Kaminski.

Film sa presadil v konkurencii 400 prihlásených filmov, ktoré okrem iného súťažili aj na festivale Cannes.

admiral02 foto milos cvetkovic

Küstendorf Film Festival je podujatie, ktoré od roka 2008 usporadúvajú v dedine Drvengrad, známej aj ako Küstendorf, v Srbsku. Za festivalom stojí organizácia Rasta International, produkčná spoločnosť svetoznámeho režiséra Emira Kusturicu.

Hlavnou líniou festivalu je súťaž krátkych filmov, najvyššou cenou je Zlaté vajce. Práve to si zo srbska odniesli naši tvorcovia.

https://www.blic.rs/Kultura/Vesti/437082/Tasovac-zatvorio-Kustendorf
https://www.kurir-info.rs/tasovac-u-drvengradu-festival-je-zavrsen-smatrajte-se-zatvorenim-clanak-1194013

Zdroj: ADMIRAL / Film Director & Visual Artist
Foto: Blic Kustendorf