Biela noc 2016 v Bratislave: Odporúčame autá nechať doma. Počas noci pribudnú posilnené nočné spoje, medzimestské linky a cyklosprievody!

Menej áut v centre počas Bielej noci a viac peších ľudí či na bicykloch. Minuloročná premiéra Bielej noci zaznamenala okrem sto tisícovej návštevnosti aj dopravný kolaps v centre mesta. Pomôcť majú opatrenia v spolupráci s mestom, krajom i s aktivistami.

Počas bratislavskej Bielej noci 8. októbra ožijú umením až do 2. hodiny rannej netradičné priestory, parky, mosty, nábrežie, či mestské hradby. Aby si ich diváci mohli vychutnať v pokojnej atmosfére, odporúčame návštevníkom, aby autá nechali doma a využili iné možnosti dopravy.

most_biela_noc_ba_2016

 

Do odľahčenia dopravy sa zapojila aj Cyklokoalícia. „Spríjemnime si tento festival tak, aby sme nemuseli stáť v zápchach a hľadať parkovacie miesta,“ hovorí Tomáš Peciar z občianskeho združenia. Špeciálne pre Bielu noc budú ich cyklobusy od 18-tej hodiny dopravovať obyvateľov Karlovej Vsi, Rače, Ružinova a Petržalky k Cyklokuchyni pod Starým mostom, odkiaľ môžu peši obehnúť všetky festivalové zastávky. Cyklisti tam nájdu aj strážené parkoviská a stojany pre bicykle. Všetky informácie treba hľadať na sociálnej sieti v profile Cyklokoalície.

Divákom z iných miest, ktorí museli minulý rok čakať do rána na vlakovej či autobusovej stanici, vyšiel v ústrety spoluorganizátor podujatia, Bratislavský samosprávny kraj, posilnením autobusovej dopravy do vybraných miest a obcí v regióne. „Jednou z noviniek, ktorú sa nám podarilo zabezpečiť je, že za umením sa dostane viac ľudí z celého regiónu. Preto bude počas celej noci zo soboty na nedeľu posilnená doprava v rámci Bratislavskej integrovanej dopravy. Každý tak môže vidieť, čo sa mu bude páčiť a pohodlne sa dostane domov,“ hovorí predseda BSK Pavol Frešo. Autobusy budú odchádzať z Autobusovej stanice Mlynské nivy v nadväznosti na nočné linky MHD. Konkrétne informácie zverejnia na webstránkach idsbk.sk.

Pešiu prechádzku za umením, ktorá môže byť celkom náročná vďaka štyridsiatim piatim dielam, má uľahčiť aj mobilná aplikácia s mapou, ktorú Biela noc pripravila v spolupráci s partnerom podujatia, VÚB bankou. „Návštevníkom ponúkame dvojjazyčnú aplikáciu s mapou, popismi diel a užívateľským manuálom. Aplikácia bude prístupná zdarma,“ hovorí zástupkyňa VÚB Martina Hrivnáková.

Novinkou druhého ročníka Bielej noci je aj jednorazové vstupné 8 EUR do zastrešených či uzavretých priestorov s výnimkou detí do 15 rokov, ZŤP a dôchodcov. Zakúpený „BN PASS“ budú môcť diváci využiť aj ako kredit na jazdu s taxislužbou Liftago.

Spoluorganizátorom Bielej noci je Bratislavský samosprávny kraj a destinačným partnerom Krajská organizácia cestovného ruchu Turizmus regiónu Bratislava.

majak_biela_noc_ba_2016

Zdroj: Biela Noc – Bratislava