Slovenskí Mumford & Sons prichádzajú s ďalším letným hitom – Fortuan a skladba Home

Po úspechu skladby Catch Me If You Can, ktorú kapela Fortuan vydala v lete 2021, prichádza toto bratislavské trio s novou skladbou Home. Okrem lásky k hudbe ich spája aj to, že každý z nich sa vydal v profesionálnom živote inou cestou. Gitarista Tomáš je bazénový technológ, bubeník Daniel je účtovník a spevák Jakub sa živí ako programátor. Aj keď žiadny z členov nemá dokončené hudobné vzdelanie, technicky orientovaný kolektív kapely tvrdí, že kde je vôľa, tam je cesta.

Nové smerovanie kapely prinieslo zaslúžené ovocie

„Po vydaní debutového albumu Flavours, ktorý nám odignorovali rádiá aj širšia verejnosť,  sme sa rozhodli zásadne zmeniť prístup k skladaniu našej hudby,“ začína rozhovor zostra frontman kapely Jakub Hančin. „Našli sme si zahraničného producenta, ktorý pracoval v minulosti s niektorími našimi hudobnými vzormi a začali sme sa zameriavať viac na kvalitu ako na kvantitu. Každých päť sekúnd z pesničky, ktorú napíšeme dnes, má svoj zmysel a opodstatnenie,“ tvrdí Tomáš Marikovič, gitarista kapely Fortuan.

V tomto novom režime vznikla skladba Catch Me If You Can, ktorá bola za menej ako rok hraná už vyše 700-krát v éteri rôznych menších aj väčších slovenských rádií[1]. Asi štvrtina z týchto počutí pritom pochádza z hrania v Rádiu Slovensko, jednom z najpočúvanejších rádií na Slovensku. Skladba, ktorej kolektív kapely hovorí pracovne Cmyk, im otvorila dvere ako do Telerána[2] v TV Markíza, tak aj do Ranných novín v TV JOJ[3].

Chcelo to ďalší hit

„Ako hovorí Ed Sheeran, je iba jedna vec ťažšia ako stať sa najväčšou pop star na svete – zostať najväčšou pop star na svete,“ smeje sa Jakub a uvádza ďalšiu časť rozhovoru. „Keď nám skladbu zaradilo do pravidelnej rotácie Rádio Slovensko, neverili sme vlastným očiam,“ opisuje situáciu gitarista kapely Tomáš Marikovič.  „Ale čo ďalej? Pustili sme sa do práce a začali pracovať na nových skladbách. Tým, že sa nikto z nás profesionálne neživí hudbou a máme svoje oddelené pracovné i súkromné životy, je vlastne zázrak, že sme dokázali vydať tento rok už dva single,“ dodáva Tomáš.  Po singli Crumbling World je Home už treťou skladbou z dielne kapely Fortuan, ktorá bola profesionálne spracovaná v zahraničí a kapela verí, že tak ako dvojica skladieb pred ňou, aj túto pesničku si obľúbia ako slovenské, tak aj zahraničné rádia.

Angličtina skontrolovaná trojicou rodených Američanov

Po úspechu predošlej skladby oslovil Jakub znova svojich kolegov z americkej firmy, v ktorej pracuje ako programátor. A tak začali Chris Hudson, Minhchau Dinh a Christina Anderson študovať Jakubov text a hľadať nezrovnalosti. „Je to veľká výhoda, hlavne keď skladáte anglické texty, mať na dosah ľudí, ktorí vám vedia dať okamžite spätnú väzbu,“ hovorí Jakub. „Teší ma, že každou ďalšou skladbou mi toho opravujú menej a menej. Ale možno to je aj preto, že ich to vlastne už nezaujíma,“ dodáva so žartom. „Jedna z mojich kolegýň v Kanade dokonca aj hrá na harfu, rozmýšľam, že ju oslovím na ďalší song,“  dodáva.

Vzácna návšteva z Metropolitného orchestra v Bratislave

Ako to v kapele Fortuan a určite aj v iných kapelách býva zvykom, skladba Home vznikla spoločným úsilím v malej skúšobni neďaleko Figara v Bratislave. Základný kameň v podobe akordovej postupnosti a náhodných samohlások priniesol frontman Jakub a následne kapela ako celok vytvorila záverečnú štruktúru celej piesne. Vznikla skladba s country až bluegrass nádychom, ktorej však niečo chýbalo.  „Chceli sme dodať skladbe určitý unikátny prvok a tak sme začali rozmýšľať, čím by sme sa odlíšili od tých tisícov skladieb, ktoré denne vznikajú. Len napríklad na Spotify pribudne každý deň viac ako 20 000 nových skladieb. V takejto mase sa človek veľmi, možno až príliš ľahko stratí,“ dopĺňa naše vedomosti Daniel Štefanovič, bubeník kapely.

Ako sa teda do pesničky Home dostali husle?  „Hneď sme vedeli, že potrebujeme nejaký tradičný nástroj, ktorým by sme v tejto skladbe s nádychom írskeho folku pripomenuli naše slovenské korene. Predsa len, jeden z cieľov našej kapely je aj dokázať, že aj slovenská kapela môže súperiť so silnou konkurenciou vo svete. “

Chalani z kapely rozhodili siete kontaktov a ako to pri nich už býva zvykom, najlepší tip dostali od ich zvukára, priateľa a bubeníka kapely Medial Banana  Jara Žiga mladšieho zo štúdia Loft.

V štúdiu Loft v bratislavskej Petržalke sa nakoniec aj pod taktovkou Jara Žiga táto skladba nahrávala. Jaro odporučil Petra Uličného, vynikajúceho huslistu – šéfa Metropolitného orchestra v Bratislave. „Najprv sme sa aj trochu báli ho osloviť, nemali sme vôbec konkrétnu predstavu, ako by husľová linka mala vyzerať. Chceli sme niečo, čo by sa aj hodilo do nášho rockového štýlu, aj do country nádychu skladby a aj pripomínalo Slovensko. Čistý chaos. Prísť s takto vágnou požiadavkou za niekým s dekádami skúseností, veď to je čisté amatérstvo. Nakoniec to však všetko dobre dopadlo, dokonca mu tá sloboda aj vyhovovala, vymyslel a zahral to famózne,“ spomína si na spoluprácu gitarista Tomáš.

Náhodné stretnutie s Ľubicou Čekovskou, svetovou skladateľkou filmovej hudby 

V deň nahrávania sa kapela stretla v štúdiu so svetobežnou skladateľkou Ľubicou Čekovskou, ktorá vo vedľajšom štúdiu dolaďovala post-produkciu soundtracku k slovenskej rozprávke Zakliata jaskyňa. „O Ľubici toho na Slovensku  málokto vie, ale Ľubica je vo svete etablované meno. Na Slovensku je možno známejší jej brat Marián Čekovský, ale v zahraničí hviezdi určite Ľubica. Jej operu Dorian Gray chválil v recenzii  napríklad aj New York Times,“ predstavuje skladateľku gitarista Tomáš. 

A ako teda Ľubica prispela k vzniku skladby Home? „Tým, že sa Ľubica poznala s Peťom Uličným, bolo prirodzené, že sa pri takom spontánnom stretnutí dala s Peťom do reči. Zhodou okolností sme tesne po nahratí Peťových huslí nahrávali background vokály, v ktorých som nemal jednoznačnú víziu. A vtedy sa to začalo. Kým sa v zákulisí Peťo s Ľubicou rozprávali a ja som nahrával vokály, začali ma spontánne podporovať a radiť mi. Profesionálny couching od dvoch skúsených hudobníkov. Tu by som toto zmenil, tu ešte podľa mňa chýba jeden vokál, toto je super, toto menej. Ja si veľmi rád nechám poradiť a dnes som veľmi rád, že sme niektoré detaily zmenili,“ opisuje situáciu s úsmevom Jakub.

Overená spolupráca s producentom z Los Angeles

Ako sa v angličtine hovorí „Do not change the winning team,“ teda nemeň víťazné družstvo, tak sme si aj my povedali, že Mario Borgatta, ktorý nám pomohol vytvoriť Catch Me If You Can, je vhodný mixing engineer aj na Home. Mario Borgatta je producent a zvukár z Los Angeles, ktorý v minulosti spolupracoval s menami ako Foster The People, Muse, Of Monsters And Men či Leona Lewis[4]. „Mária sme našli tak, ako to býva v roku 2022 zvykom – cez internet. Vďaka platforme Soundbetter bola spolupráca pohodlná a veľmi profesionálna, navyše sme sa poznali už z produkcie Cmyku.  Celú mixáž sme začínali otázkou: „Ako sa majú tvoje tri psy?“ smeje sa Tomáš.

Ornitologická hádanka 

„Keďže sme si  tentokrát  produkovali skladbu sami, museli sme sa zamýšľať nad každou sekundou,“ hovorí Jakub, frontman kapely Fortuan. „V jednom  momente  mi napadlo, že by bolo skvelé dať na začiatok pesničky vtáčí spev,“ rekapituluje situáciu Jakub, spevák kapely.„A tak sme znovu kontaktovali nášho zvukára Jara, či by nám nevedel pomôcť vybrať nejaké príjemné čvirikanie vtáčikov. Zvuk príjemného prebúdzania sa cez víkend na chalupe, to bol taký náš  vysnený ideál,“ dodáva Tomáš. „Ja osobne som chcel zvuk slovenského vtáctva, aby sme zase nejako  podprahovo odkazovali na Slovensko. Chvíľu to vyzeralo veľmi nádejne, keď nám Jaro hovoril, že voľakedy dávno uňho aktivista a ochranár prírody Erik Baláž strihal dokument presne o slovenskom vtáctve,“ hovorí Daniel. „Nakoniec sme sa však rozhodli použiť iný zvuk, ktorý zrejme nie je zo Slovenska, ale ak nám Erik alebo ktokoľvek iný prezradí, o akú geografickú oblasť sa jedná, dostáva doživotný vstup zadarmo na všetky naše koncerty  v budúcnosti,“ s humorom vyzýva čitateľov Tomáš.

Hollywoodsky klip z myjavských kopaníc

Na pesničku Home sa kolektív kapely vrátil k režisérovi Michalovi Valentinovi, ktorý natáčal aj ich klip Champagne z roku 2019. „Veľmi sa nám páčila Mišova estetika a cítenie pre film, chceli sme jednoduchý a pekný klip zasadený v slovenskej prírode, ktorý by zvýrazňoval hlavnú myšlienku skladby,“  vysvetľuje Tomáš Marikovič, gitarista kapely.

Natáčanie klipu však komplikoval jeden veľmi šťastný fakt, a to, že manželka gitaristu Lucka na Vianoce otehotnela a v čase nahrávacieho víkendu hrozil predčasný pôrod. „Chcel som byť nablízku, keby náhodou prišiel malý skôr,“  opisuje situáciu Tomáš, budúci otec. Pôvodný plán bol natáčať klip na strednom Slovensku, zachytiť krásu štiavnických jazier a tajchov. Nakoniec sa však kapela rozhodla natáčať klip na Myjave. Aby to Tomáš stihol do nemocnice – keby náhodou. Do klipu si Michal Valentin zavolal dvoch hercov – absolventov z VŠMU, Annamáriu Janek a Dániela Szebellaia, ktorí stvárnili roly mladej dvojice. Komparz tvoril kolektív kapely, Jakubova manželka Miriam, hosťujúci basgitarista, tichý štvrtý člen kapely Tomáš Kubáň alebo aj jeho manželka Katka – týchto všetkých môžete v klipe vidieť.

A aká je hlavná myšlienka vizuálneho prevedenia skladby Home? „Chcel som do klipu pridať niečo navyše, môj pohľad a vnímanie slova Home – teda domova. Domov tvoria hlavne dobré vzťahy, a preto som sa pôvodne pohrával s myšlienkou, že by hlavnou postavou klipu bol vzťah Tomáša s manželkou Luckou. Môj zámer bolo stelesniť polemiku dievčaťa, ktoré sa odhodláva povedať svojmu partnerovi o tehotenstve a tým pádom ukončiť detskú etapu jeho života. Tak ako ju musela ukončiť ona sama, keď sa to dozvedela, “ opisuje svoju víziu režisér Michal. Čo myslíte, podarilo sa mu túto víziu v klipe sfilmovať?

[1] Portal Rádia.sk: https://www.radia.sk/pesnicky/552136_fortuan-catch-me-if-you-can/playlist?ts=1659731039
[2] Fortuan Youtube – Teleráno 18.07.2022 – https://www.youtube.com/watch?v=h4–VhqFReQ
[3] Ranné Noviny archív – https://videoportal.joj.sk/ranne-noviny/epizoda/102062-ranne-noviny
[4] Soundbetter: https://soundbetter.com/profiles/17265-mario-borgatta

Zdroj: TS