Slovenskí Millhouse vydávajú ‘Owls On The Hunt’.

Myšlienka o akustickom albume vznikla spontánne v roku 2015, keď kapela Millhouse dostala ponuku zahrať si akustický set na koncerte. Akustické verzie svojich skladieb nemali dovtedy v repertoári, a tak sa rozhodli využiť príležitosť, popasovať sa s týmto nápadom a zistiť, ako by pesničky v takomto prevedení mohli znieť.

Z pôvodného repertoáru prerobili do akustickej verzie najskôr len 4 skladby. Venovali tomu dosť času a výborný výsledok prekvapil aj samotnú kapelu. Zhodli sa, že by bola škoda tieto verzie nezvečniť, najskôr však uvažovali iba o EP.  “Vo víre nadšenia sme sa potom pokúsili upraviť aj ďalšie skladby a popri tom vznikli aj úplne nové pesničky. V jednom momente sme zistili, že máme na stole 10 skladieb, čo už je slušný počet na plnohodnotný album. Skladby sme nacvičili a koncom roka 2015 sme začali s nahrávaním,” hovorí spevák kapely Shorty.

Album ‘Owls On The Hunt’ sa nahrával v štúdiu SMT v Bernolákove. O zvukovú réžiu sa postaral gitarista Baky. Bicie nástroje sa nahrávali vo veľkej sále kultúrneho domu v Bernolákove. Keďže ide o netradičné aranžmány, žiadalo sa kapele Millhouse pridať aj nevšedné nástroje. Z mnohých možností nakoniec padla voľba na mandolínu, ukulele a balalajku. Nástroje na nahrávanie zapožičali kamaráti Dzurko Orawec, Daniela Olejníková a Marek Hradský, čím tiež prispeli k výnimočnej zvukovej atmosfére. Zvuk albumu je spestrený aj rôznymi bubienkami a perkusiami. Celkovú atmosféru završujú netradičné zvuky ako šušťanie mikroténového sáčku, psí štekot, bzučiaca mucha, hrebeňová väzba, list z pílky a mnohé ďalšie, ktoré sa môžu poslucháči pokúsiť v nahrávke nájsť. V záverečnej fáze nahrávania sa doplnil spev a vokály, o finálny skvelý mix sa postaral Tomáš Lobb z LVGNC Studio a kozmetické úpravy na záver urobil Boris v štúdiu High Five Mastering.

Dizajn albumu pripravil už dvorný grafik kapely Adam Pižurný, ktorý s kapelou Millhouse spolupracoval aj na debutovom albume Event Horizon.

Celý album ‘Owls On The Hunt’ je v digitálnej verzii dostupný od 21.februára 2017 vo všetkých digitálnych obchodoch ako iTunes, Deezer, Spotify a ďalšie. Klasické CD nosiče budú dostupné vo všetkých dobrých kamenných obchodoch po oficiálnom krste albumu, ktorý sa uskutoční 9.marca v bratislavskom Gorila Urban Space, kde mala kapela Millhouse svoj úplne prvý akustický koncert v histórii. Hosťom na krste bude kapela Genius Locci.

Album ‘Owls on the Hunt’ vydáva vydavateľstvo go2stage, ktoré sa prioritne venuje mladým kapelám alternatívneho charakteru. Vydavateľstvo vydalo doposiaľ album kapelám Millhouse, Fúzy Múzy, Martina Javor, Saténové ruky, Tante Elze – digitálne EP. Albumy Martiny Javor a Saténových rúk sa objavili medzi top slovenskými albumami roka 2015. Najnovšie začína go2stage spoluprácu s mladým talentovaným interpretom vystupujúcim pod menom Adalbert a s prešovskou kapelou Papyllon.

Z histórie kapely Millhouse

Kapela Millhouse vznikla pôvodne v roku 2007, odvtedy sa v nej vystriedalo viacero hudobníkov až po aktuálne zloženie, ktoré si navzájom sadlo. “Kapela musí fungovať v prvom rade po ľudskej stránke, pretože ak toto nefunguje, fanúšikovia to okamžite vycítia”, hovorí gitarista Baky.  “Názov Millhouse vyjadruje silu vetra, ktorý pôsobí na listy veterného mlyna, rovnako ako hudba, ktorá dokáže pôsobiť na poslucháča”, hovorí o názve spevák kapely Shorty, ktorý je dnes už jediným členom z pôvodnej zostavy. “Áno, niekto si to spojí aj s postavou zo seriálu Simpsonovci, kde sa tak volá chlapec pôvodom z Holandska, krajiny, ktorá je slávna aj týmito stavbami,” dodáva s úsmevom.

V roku 2014 vydali Millhouse svoj debutový album ‘Event Horizon’, vystupovali na viacerých festivaloch ako napr. Pohoda, Rockscape, pravidelne hrávajú v kluboch, prípadne predskakujú zahraničným hosťom. Ten najväčší bol doposiaľ koncert Nightwish, kde si ako predkapela zahrali pred 6-tisícovým davom.

Millhouse si na svojich koncertoch dáva záležať na hutnom kvalitnom zvuku, čo potvrdil v relácii Hudba Made In Slovakia aj Rudi Rus, autor a moderátor rozhlasovej relácie o metale Headbanger_FM.

Vypočujte si najnovší singel ‘Universe’:

Vypočujte si singel ‘Owls On The Hunt’ LIVE ( Balcony TV) https://www.balconytv.com/videos/millhouse-owls-on-the-hunt

Sledujte kapelu Millhouse na Facebook-u: www.facebook.com/MillhouseSK

Informácie redakcii poskytla Daniela Grečnerová, PR manažér