Slovenské bábkové divadlo v Bosne a Hercegovine.

Na pozvanie Divadla pre deti Republiky Srbskej z Banja Luky v Bosne a Hercegovine pripravil Divadelný ústav v Bratislave komplexnú prezentáciu slovenského bábkového divadla.

Súhrnné predstavenie slovenského bábkového divadla v Bosne a Hercegovine sa uskutoční v rámci XII. Medzinárodného festivalu divadiel pre deti v Banja Luke v dňoch 6. až 9. októbra 2013.

Tyjatr_Herkules

Prvá ucelená prezentácia slovenského bábkového divadla v tejto krajine sa bude niesť v zmysle hesla Krajina zázrakov – slovenské divadlá deťom. Počas štvordňovej prezentácie sa predstavia bábkové divadlá z Nitry a Bratislavy (Staré divadlo Karola Spišáka, Divadlo LUDUS – kreatívne centrum mladých, a Tradičné marionetové divadlo TYJÁTR Ivana Gontka s inscenáciami Palculienka; Herkules alebo Dobytie pekla a Popletená Punčocha).

Prezentáciu doplní výstava Divadelného ústavu Putovanie do krajiny zázračna autora Vladimíra Predmerského a kostýmovej výtvarníčky Evy Farkašovej. Výstava predstavuje slovenské profesionálne bábkové divadlá a nezávislé skupiny, ako aj činoherné, operné a baletné inscenácie pre deti.

Stare divadlo Palculienka

Témou najnovších trendov v bábkovom divadle na Slovensku sa bude zaoberať prednáška a následný diskusný panel pod vedením dramaturga Juraja Hubináka.

Zdroj: Divadelný ústav / Theatre Institute