Slovenská sopranistka Eva Hornyaková zakončí v doprovodu Filharmonie Hradec Králové 19. ročník mezinárodního hudebního festivalu Třeboňská nocturna

Již příští týden začíná pětidenní mezinárodní hudební festival Třeboňská nocturna. 19. ročník zakončí v sobotu 16. července pocta Emě Destinnové Filharmonie Hradce Králové se slovenskou sólistkou Evou Hornyákovou pod vedením dirigentky Miriam Němcové.

„Ema Destinnová. Z môjho pohľadu médium veľkých rozmerov. Žena mnohých výjimočných darov, ktorých si bola vedomá a pracovala s nimi. Spojením toho všetkého sa stala absolútnym fenoménom javiska, kde bola evidentne napojena na „vyšší zdroj“. Mojou inšpiráciou sú tiež Maria Callas, Mirella Freni, Gabriela Beňačková… Každá svojou jedinečnosťou napĺňala svet krásou spevu a výnimočnou osobnosťou,“ říká Eva Hornyaková.

Hornyáková vystudovala zpěv na Konzervatoři v Košicích a Vysokou školu múzických umění v Bratislavě. S úspěchem se účastnila mezinárodních pěveckých soutěží v Drážďanech, Athénách, Bayreuthu, ve Vídni aj. Roku 2006 debutovala ve Slovenském národním divadle v Bratislavě a stala se jeho sólistkou. Vystupovala ve Španělsku, Německu, se souborem své domovské scény na Kypru a v Japonsku. Na open air festivalu v rakouském Gars am Kamp ztělesnila roli Mařenky v tamní inscenaci Prodané nevěsty a Micaelu v Bizetově Carmen. K jejím rolím lyrického oboru patří Mimi v Bohémě, Pamina v Kouzelné flétně, za roli Markétky v Gounodově Faustu získala Cenu operní kritiky časopisu Hudobný život. Koncertní repertoár Hornyákové zahrnuje díla G. Mahlera, J. Brahmse, L. v. Beethovena, G. Verdiho, A. Dvořáka a další.

Letošní Třeboňská nocturna, probíhající na několika místech historického centra města Třeboně, dále uvedou vítěze Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro korejský Arete String Quartet, trio houslistky Martiny Bačové, hráčky na lesní roh Hany Šukové a klavíristy Karla Košárka, šansoniérku Chantal Poullain s doprovodem saxofonisty Štěpána Markoviče a pianisty Martina Krče, speciální projekt Ellaboration Epoque Quartetu a zpěvačky Dashy.

Vstupenky na jednotlivé koncerty a celofestivalové permanentky zakoupíte na webu festivalu  Třeboňská nocturna a v prodejní síti GoOut, v turistickém informačním centru města Třeboně, či před začátkem koncertů přímo na místě konání. Pro více informací zamiřte na trebonskanocturna.cz.

V letošním roce se festivalu Třeboňská nocturna dostalo významné podpory Jihočeského kraje, města Třeboně, Státního fondu kultury, Renomie, a.s., Pražské energetiky, a.s. i podpory firem a jednotlivců.

Třeboňská nocturna youtu.be/xg3Omx7mfrM
Eva Hornyaková youtube.com/watch?v=k9VmeoXHtfQ
trebonskanocturna.cz
facebook.com/trebonskanocturna
instagram.com/trebonskanocturna

Zdroj: TS