Slovenská kinematografia má ďalší medzinárodný úspech, film Koza si na konto pripísal dve ceny z nemeckého festivalu goEast.

Slovenská kinematografia si na konto pripísala ďalší medzinárodný úspech. Po svetovej premiére na prestížnom Berlinale a zisku nominácie na najlepší debut oslovil slovenský film Ivana Ostrochovského Koza na festivale goEast v nemeckom Wiesbadene, ktorý reflektuje stredo- a východoeurópske filmy.

Na včerajšom záverečnom ceremoniáli získal hneď dve ceny. Spomedzi 16 súťažných filmov si odniesol jednu z hlavných cien –  Cenu za najlepšiu réžiu ako aj Cenu FIPRESCI

„Za stvárnenie zvláštneho hrdinu na ceste za jeho limitami. Za réžiu s odstupom, ktorá diváka prináša veľmi blízko k protagonistom,“ odôvodnila ocenenie päťčlenná medzinárodná porota.

„Tento dobre odsledovaný poetický road movie odzrkadľuje zložitú situáciu vo východnej Európe, pričom zobrazuje jednoduchého mladého muža a bývalého boxerového šampióna, ktorý žije zo dňa na deň bez peňazí. V dobre vystavaných, krásnych záberoch vytvára snímka pútavú atmosféru a rozpráva príbeh zvláštneho, ale skvelého priateľstva s otvoreným koncom,“ odôvodnila cenu zas Medzinárodná federácia filmových kritikov FIPRESCI.

Hraný debut režiséra Ivana Ostrochovského, ktorý napísal spolu so scenáristom Marekom Leščákom má už pred slovenskou septembrovou premiérou na konte štyri medzinárodné ocenenia. V úvode apríla príbeh bývalého olympijského boxera za jeho poslednou prehrou zaujal aj na Medzinárodnom filmovom festivale Vilnius Kino Pavasaris, odkiaľ si odniesol Cenu za najlepší film v súťaži Nová Európa – Nové mená a Cenu Medzinárodnej konfederácie artových kín C.I.C.A.E.

Slovensko-česká novinka zobrazuje príbeh bývalého olympionika, rómskeho boxera Petra Baláža, prezývaného Koza, ktorý sa po rokoch bez tréningov rozhodne opäť vstúpiť do ringu, aby zarobil a aby zabránil svojej družke nechať si vziať dieťa. So svojim „manažérom“ Zvonkom sa vydávajú na „turné“, v ktorom však nesvietia reflektory slávy a nejde o víťazstvá, ale o to, koľko úderov dokáže Koza zvládnuť.

„Vyzerá to, že príbeh Petra „Kozu“ Baláža je pre svet oveľa zaujímavejší, ako sme si mysleli. Vďaka finančnej výhre k cene budeme vedieť Kozovi pomôcť s dlhom za nájom,“ povedal Ivan Ostrochovský.

Najbližšie si Koza v apríli zasúťaží na Medzinárodnom festivale nezávislých filmov IndieLisboa v Portugalsku a na nemeckom festivale Neisse. V  sekcii Svetový film – Spektrum sa zasa predstaví v máji na kórejskom Medzinárodnom festivale JeonJu.

K slovenským divákom sa Koza dostane už v úvode septembra 2015 ako otvárací film najväčšej putovnej prehliadky filmov na Slovensku PROJEKT 100, ktorú prináša Asociácia slovenských filmových klubov.

Producenti Marek Urban · sentimentalfilm, Ivan Ostrochovský · sentimentalfilm, Jiří Konečný · endorfilm / Koproducenti Kamila Zlatušková · ČT, Tibor Búza · RTVS, Maroš Šlapeta · Punkchart films / Námet Ivan Ostrochovský / Scenár Marek Leščák, Ivan Ostrochovský /Réžia Ivan Ostrochovský / Kamera Martin Kollár / Výkonný producent Marek Urban / Vedúci výroby Albert Malinovský / Strih Viera Čákanyová, Peter Morávek, Maroš Šlapeta, Matej Beneš / Zvuk Tobias Potočný

Účinkujú: Koza Peter Baláž / Zvonko Zvonko Lakčević / Franek Ján Franek

Realizáciu filmu finančne podporili Audiovizuálny fond, Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, Státní fond kinematografie a MEDIA Programme.

www.kozamovie.com

KOZA_PLAGAT_web

Zdroj: Zuzana Kizáková