Slovenská kinematografia bude zastúpená na Berlinale v oficiálnom aj sprievodnom programe.

Na blížiacom sa 69. medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne bude slovenská kinematografia zastúpená v oficiálnom aj sprievodnom programe. V súťažnej sekcii Generation Kplus sa vo svetovej premiére predstaví animovaný film Šarkan (2019) Martina Smatanu, v programoch určených pre filmových profesionálov sa bude prezentovať viacero slovenských tvorcov, medzi nimi režisérka Tereza Nvotová alebo producenti Wanda Adamík Hrycová a Peter Badač. Festival sa začne už vo štvrtok 7. februára. 

Šarkan je príbehom chlapca, ktorý si užíva posledné leto pred nástupom do školy a púšťa si šarkana so svojím starým otcom. Vytvoria si vďaka tomu vzťah, ktorý sa aj po večnom odchode starého otca už navždy zapíše do chlapcovej pamäte. Film nakrútil Martin Smatana, absolvent animovanej tvorby na FAMU v Prahe, a rozpráva v ňom o smrti jednoducho, metaforicky a symbolicky. „Keď som tento projekt začal vyvíjať, mnohí sa ma pýtali, či som sa zbláznil,“ hovorí o pozadí vzniku filmu Smatana. „Veľa som vtedy čítal o tom, ako sa má s deťmi baviť o takýchto náročných otázkach, ako im na ne odpovedať, povedať pravdu a nebagatelizovať to. Zároveň sme sa snažili podať tému metaforicky, so symbolikou, ale tak, aby to bolo pre dieťa zrozumiteľné. Film sme vyvíjali veľmi dlho aj preto, lebo bolo pre nás podstatné vložiť do rozprávania o smrti veselosť, perspektívu a nádej.“

Šarkan nie je prvý film, s ktorým sa Smatana predstaví na Berlinale. V rovnakej sekcii Generation Kplus, ktorá predstavuje výber dlhometrážnych aj krátkometrážnych hraných i animovaných filmov pre deti a mládež, uviedol pred štyrmi rokmi aj svoj debut Rosso Papavero (2015). V minulosti v tejto sekcii získala od detskej poroty cenu Krištáľový medveď Iveta Grófová s filmom Piata loď (2017).

Okrem Smatanovho filmu sa na Berlinale predstavia aj ďalšie štyri nové slovenské filmy, naplánované majú trhové projekcie na berlínskom medzinárodnom filmovom trhu European Film Market. Filmoví profesionáli si budú môcť pozrieť filmy, ktoré zatiaľ neboli uvedené na žiadnom festivale, a to celovečerný debut Teodora Kuhna Ostrým nožom (2019), príbeh otca, ktorému zavraždia syna, inšpirovaný vraždou Daniela Tupého, ďalej snímku Juliusa Ševčíka Sklenená izba (2019), ktorá mapuje dejiny Československa v 20. storočí a zároveň rozpráva tri milostné príbehy postáv z vily Tugendhat v priebehu desaťročí, a tiež film Môj dedo spadol z Marsu (2019) režisérskej dvojice Dražen Žarković a Marina Andree Škop, bláznivé dobrodružstvo malej hrdinky a jej robota. Na trhovej projekcii bude uvedená aj minimalistická dráma o rozpade tela a vzťahu Adama Sedláka Domestik (2018), ktorá mala svetovú premiéru na vlaňajšom MFF Karlove Vary.

V sprievodnom festivalovom programe budú slovenskí tvorcovia účastníkmi viacerých programov pre filmových profesionálov. Celoročný tréningový program ScripTeast, navrhnutý pre skúsených scenáristov zo strednej a východnej Európy, sa zameriava na vývoj scenára, aj celkovú prezentáciu filmového projektu a jeho autorov. V aktuálnom ročníku budú Slovensko reprezentovať režisérka Tereza Nvotová a scenáristka Barbora Námerová s pripravovaným projektom s mysterióznymi prvkami Svetlonoc o mladej žene, ktorá uteká sama pred sebou a pokúša sa nájsť stratenú rovnováhu v samote medzi lesmi a horami. Tereza Nvotová sa tiež zúčastní Berlinale Talents 2019. Slovenskou  reprezentantkou v Berlíne bude aj Wanda Adamík Hrycová, producentka spoločnosti Wandal Production, ktorá sa zúčastní propagačného a vzdelávacieho projektu Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava nazvanom Emerging Producers, prepájajúceho talentovaných európskych producentov so zameraním na dokumentárne filmy.

Zástupcu bude mať Slovensko aj na trojdňovom podujatí Share Your Slate!, ktoré organizuje kancelária Kreatívnej Európy Nemecko so sídlom v Hamburgu. Jeho úlohou je poskytnúť spoločnostiam podporeným v programe MEDIA Slate možnosť stretnúť sa a navzájom rokovať o svojich projektoch. Naším reprezentantom bude Peter Badač, producent spoločnosti BFilm, ktorý je zároveň producentom Smatanovej snímky Šarkan aj Nvotovej filmu Svetlonoc. Na podujatí bude prezentovať projekty Svetlonoc, Panic v podzemí Bolo raz jedno more.

Pre záujemcov o slovenskú kinematografiu a audiovíziu bude na medzinárodnom filmovom trhu European Film Market (EFM) v Berlíne k dispozícii už tradične prezentačný stánok Central European Cinema, spoločný s Českou republikou a Slovinskom, ktorý zabezpečuje Slovenský filmový ústav (SFÚ). Stánok je miestom pracovných stretnutí slovenských filmových profesionálov so záujemcami o spoluprácu z radov zahraničných návštevníkov, ktorí v ňom nájdu aj rôznorodé prezentačné materiály o slovenskej kinematografii.

Pri príležitosti EFM vydal SFÚ aktualizovaný dvojjazyčný katalóg Slovenské filmy / Slovak Films 18 – 19 ako základného sprievodcu slovenskou kinematografiou pre slovenských i zahraničných filmových profesionálov, ďalej informačný bulletin v anglickom jazyku What´s Slovak in Berlin 2019? a anglické číslo Film.sk s výberom textov venovaných slovenskej kinematografii v uplynulom roku a s aktuálnymi udalosťami na rok 2019. Po prvýkrát bude v stánku zastúpená aj novovzniknutá Slovenská filmová agentúra, ktorej hlavnými úlohami sú najmä intenzívna propagácia a marketing Slovenska ako konkurencieschopnej filmovej krajiny s vhodnými podmienkami pre audiovizuálnu produkciu a ďalšie činnosti.

Organizátorom prezentácie slovenskej kinematografie na European Film Market (EFM) Berlín je Slovenský filmový ústav (SFÚ) s podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, organizačná zložka Audiovizuálneho fondu (AVF) Slovenská filmová agentúra (SFA), partnermi prezentácie sú Slovenský inštitút v Berlíne a Vinárske závody Château Topoľčianky.

6í. MFF Berlín potrvá od 7. do 17. februára 2019. Viac informácií o festivale nájdete na www.berlinale.de, o EFM Berlín na www.efm-berlinale.de a informácie o slovenskom zastúpení nájdete na: http://www.aic.sk/aic/sk/v-zahranici/berlinale/slovenska-kinematografia-na-69.-berlinale.html.

Zdroj: TS