Na Berlinale bude súťažiť nový slovenský film.

Nový slovenský bábkový film ŠARKAN režiséra Martina Smatanu bude súťažiť na 69. ročníku prestížneho Medzinárodného filmového festivalu v Berlíne vrámci sekcie filmov pre deti a mládež Generation Kplus.

„Je veľkou úľavou vidieť,  že štyri roky našej práce na prípave a výrobe filmu sa pretavili do hotového filmu, ktorý začína žiť svoj filmový život a zbierať prvé úspechy. Veľmi ma teší, že ako prvým budeme môcť film predstaviť divákom práve na Berlinale , kde bol uvedený aj môj predchádazúci film Rosso Papavero,“ hovorí režisér Martin Smatana. „Festival v Berline patrí medzi najväčšie na svete a okrem súťažných sekcí sa tu uskutočňuje aj veľký filmový trh, ktorí navštevujú distribútori, festivaloví dramaturgovia a zástupcovia  televíznych spoločností z celého sveta, ktorí vyberajú tituly práve z festivalovej ponuky. Dúfame, že aj vďaka premiére na festivale v Berlíne sa náš film dostane na festivaly a do kín po celom svete,“ dodáva producent Peter Badač.

Šarkan je príbehom chlapca, ktorý si užíva posledné leto pred nástupom do školy so svojim dedkom a spoločne robia to, čo majú radi – púšťajú šarkana. Vďaka tomu si vytvoria vzťah, ktorý sa navždy zapíše do chlapcovej pamäte a svojho dedka si bude pamätať aj po jeho odchode.

Film Šarkan vznikol v koprodukcii slovenskej spoločnosti BFILM, českej spoločnosti BFILM.cz a FAMU a poľského štúdia CeTA, kde v minulosti točili svoje filmy aj Roman Polanski, Agnieszka Holland a Andrzej Wajda. Vývoj a realizáciu filmu finančne podporili český Státní fond kinematografie, Audiovizuálny fond, Nadační fond Filmtalent Zlín, Nadácia Tatra Banky vrámci grantového programu Viac umenia a Literárny fond vrámci programu Alfa.

Film sa bude premietať v sekcii Generation. Na prestížnom festivale je od roku 1978 určená pre filmy pre deti a mládež a predstavuje aktuálny výber dlhometrážnych i krátkometrážnych hraných i animovaných filmov z tejto oblasti. Detská porota udeľuje v tejto sekcii cenu Krištáľový medveď zvlášť pre krátkometrážne a pre dlhometrážne filmy, v minulosti ocenila touto cenou aj film Piata loď. Na Berlinale bol v tejto sekcii v roku 2015 uvedený aj predchádzajúci film režiséra Smatanu Rosso Papavero.

Berlinale sa koná od 7. do 17.2. 2019, projekcie filmu Šarkan prebehnú medzi 12. a 16.2. Slovenským divákom sa film predstaví v marci 2019.

Viac informácii o filme ako aj vizuálne materiály nádjete na webe: https://bfilm.sk/sk/filmy/p:sarkan
Facebookový profil filmu s aktuálnymi informáciami a materiálmi: https://www.facebook.com/thekitefilm/

Zdroj: TS