Slováci cestujú na Crossroads.

Český hudobný showcase festival Czech Music Crossroads dal aj tento rok priestor trom kapelám zo Slovenska. Publiku, zloženého prevažne z odborníkov zo zahraničia sa 17.-18.júla predstavia Ľudové Mladistvá, Katarína Máliková a Balkansambel.   

Počas dvoch festivalových dní  vystúpi celkovo až 14 vybraných kapiel z Čiech, Slovenska, Maďarska aj Poľska. Medzi pozvanými hosťami sú mnohí zahraniční publicisti, porotcovia uznávaných hudobných rebríčkov a promotéri, pre kapely tak ide o jedinečnú príležitosť dostať svoju tvorbu za hranice. Vyvrcholením prehliadky talentovaných kapiel je vyhlásenie víťazov súťaže Czech Music Crossroads Awards, o ktorých rozhoduje odborná porota a aj návštevníci festivalu.

V pondelok 17. júla sa na Stage-i pod věží predstaví kapela Ľudové Mladistvá. Netradičný projekt mladého hudobníka Martina “Majla” Štefánika rozvíril vody slovenského folklóru a ukázal cestu, ktorá môže zaujať nielen mladých Slovákov, ale aj špičkovú svetovú scénu world music. Originálne spracovaná folklórna hudba dokazuje, že aj ľudovky môžu byť trendy.

Nasledujúci deň vystúpi Balkansambel, zoskupenie, ktoré vzniklo už v roku 2009, keď počas festivalu srbského filmu dostali Marek Pastírik a Martin Noga za úlohu postaviť k tejto príležitosti kapelu schopnú odohrať repertoár balkánskych dychoviek.

Úlohu zvládli a dokonca tak dobre, že prítomní Srbi odmietali uveriť, že nie sú ich rodáci. Kapela odvtedy  s radosťou mieša  balkánsku hudbu s jazzovými štandardami aj slovenskými ľudovkami a baví publikum od Indie po Nemecko.

Na záver festivalového programu vystúpi Katarína Máliková spolu so svojou kapelou. Mladá, ambiciózna speváčka, klaviristka a skladateľka tvorí originálne skladby aj aranžmány ľudových piesní.

Jej debutový album s názvom Pustvopol vyšiel koncom roka 2016 a okamžite si získal pozornosť odborníkov aj mnohých poslucháčov.

Festival Crossroads sa koná v areáli festivalu Colours of Ostrava vo Vítkoviciach, kapely si tak zahrajú priamo v originálnom industriálnom parku na pódiách Staré koupelny a Stage pod věží, ktoré skvele dopĺňajú výnimočnú atmosféru. O výbere kapiel  každoročne rozhoduje predsedníctvo  platformy WOMUSK (World Music from Slovakia, Amity o.z.), ktorá je partnerom podujatia Crossroads a s finančnou pomocou Fondu na podporu umenia a ďalších partnerov pomáha slovenským interpretom zviditeľniť sa aj v zahraničí. WOMUSK spája predstaviteľov slovenskej hudobnej scény world music a ľudovej hudby so zámerom efektívnejšej komunikácie medzi hudobníkmi a inštitúciami ako aj pri ich zapojení do globálnej world music komunity.

Ľudové Mladistvá – https://www.facebook.com/LudoveMladistva/
Katarína Máliková – https://www.facebook.com/musicofkatarinamalikova/
Balkansambel – https://www.facebook.com/balkansambel/
WOMUSK – https://womusk.com/sk/novinky/
Crossroads Festival – https://crossroadsmusic.cz/

Informácie redakcii poskytli PR WOMUSK a Daniela Grečnerová (PR manažér, Tootoot Live Promotion)